Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φόβοι για πληθωρισμό και πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ ρίχνουν το Χρηματιστήριο - Οι εισηγμένες που επηρεάζονται

Φόβοι για πληθωρισμό και πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ ρίχνουν το Χρηματιστήριο - Οι εισηγμένες που επηρεάζονται
Εισηγμένες που εισάγουν σιτηρά και μέταλλα βλέπουν αύξηση των τιμών και εκτόξευση ενεργειακού κόστους
Σχετικά Άρθρα

Διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και πάλι φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις εισηγμένες να σημειώνουν πως είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις τιμών.
Τον υψηλό πληθωρισμό φαίνεται πως φοβούνται και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο και ρευστοποιούν τις θέσεις τους.
Αναλυτές σημειώνουν πως μπορεί να δούμε τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει πάνω από το 8% και να μειώνεται η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται και αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο.
Η χώρα έχει στηρίξει πολλά στη φετινή τουριστική σεζόν προκειμένου να υπάρξει υψηλή ανάπτυξη.
Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν αύξηση 31,6% στο γενικό δείκτη τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο, ανησύχησαν αρκετά στελέχη της αγοράς.
Αλευροβιομηχανίες, μεταλλουργικές εταιρείες αλλά και εταιρείες με εργοστάσια στη Ρωσία και την Ουκρανία, επηρεάζονται από τις εξελίξεις.
Οι εταιρείες που εισάγουν μέταλλα αλλά και σιτηρά, περιμένουν αύξηση των τιμών.
Επιπλέον το ενεργειακό κόστος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω επηρεάζοντας και άλλους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και τα νοικοκυριά.

Οι εισηγμένες που επηρεάζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με 10 εργοστάσια στη Ρωσία και ένα στη Ρουμανία και με 21% του όγκου των πωλήσεων στις συγκεκριμένες αγορές, η μετοχή της Coca Cola 3Ε έχει από τις σημαντικότερες εκθέσεις μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών, εξέλιξη που έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό του ΧΑ.
Η διοίκηση είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και για να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις υπενθύμισε πως έχει ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις.
Κάποιοι αναλυτές ανέφεραν στα σχόλιά τους πως ίσως χρειαστεί να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία της εταιρείας.
Μεγάλη έκθεση έχει η Frigoglass της οποίας ο μεγαλύτερος πελάτης είναι η Coca Cola. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Η θυγατρική της στη Ρωσία είχε, επίσης, σημαντικές εξαγωγές (ετοίμων και ημιετοίμων προϊόντων) σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του Ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο
εργοστάσιο στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021.
Περαιτέρω, η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου για το 2021.
Η Σαράντης είναι μία μετοχή που επλήγη επίσης σημαντικά και αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως όπως ενημέρωσε και η ίδια η εταιρεία, δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα.
Το εργοστάσιο της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, δεν λειτουργεί προσωρινά.
Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.
Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.
Μία σημαντική εξάρτηση φαίνεται πως έχουν οι αλευροβιομηχανίες και οι εκτιμήσεις είναι πως θα οδηγηθούμε σε αύξηση των τιμών.

Οι Μύλοι Λούλη
σε ό,τι αφορά στις αγορές σιτηρών από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από την Ρωσία, κατά το προηγούμενο έτος αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο Όμιλος.
Ο Όμιλος εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Η Σαραντόπουλος αγοράζει επίσης σιτηρά προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας
, μέσω τρίτων προμηθευτών.
Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει η εταιρεία η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης.
Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της Διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.
Η Διοίκηση της Εταιρείας, παρακολουθώντας στενά τις σχετικές εξελίξεις και τα συνεπάγωγα προβλήματα προμήθειας σίτου, προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Οι Μύλοι Κεπενού
αναφέρουν πως το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.
Όμως και οι μεταλλουργικές εταιρείες φαίνεται πως επηρεάζονται.
Το ποσοστό του κύκλου εργασιών της ΣΙΔΜΑ που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου.
Το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας.
Η εταιρεία έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα.
Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας.
Όσον αφορά στην εκτίμηση της Διοίκησης για τις έμμεσες επιδράσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία, σε πιθανό σενάριο παρατεταμένης διένεξης, το κόστος ενέργειας στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στη χώρα μας θα αυξηθεί ωθώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδίαζε άμεσα την αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να ακολουθήσει συντομότερα τις ομόλογες κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και των Ηνωμένων πολιτειών.
Έμμεση επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας με αντίστοιχη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της.

Η Τζιρακιάν αναφέρει πως οι εμπλεκόμενες χώρες αποτελούν σημαντικές πηγές

παραγωγής Α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον
εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο.
Η Εταιρεία προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της.
Κατά το έτος 2021 η Εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των
αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της
ανέρχεται στο 3% του Ενεργητικού της.

Κατά τη χρήση 2021, η εισηγμένη Αφοί Κορδέλλου δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από

τη Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των
συνολικών αγορών εμπορευμάτων.
Για τα είδη Ουκρανικής προέλευσης που αγόρασε η Εταιρεία το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Τέλος η Έλτον διαθέτει θυγατρική με έδρα το Κίεβο και είναι σε προσωρινή αναστολή, αλλά δεν αναμένει να επηρεάσει σημαντικά τον Όμιλο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης