Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απίστευτο re-rating στο Χρηματιστήριο – Πόσο «βυθίστηκαν» οι μετοχές

Απίστευτο re-rating στο Χρηματιστήριο – Πόσο «βυθίστηκαν» οι μετοχές

Από εκεί που η αγορά είχε βάλει στο στόχο τις 1.000 μονάδες, μέσα σε λίγες συνεδριάσεις δοκίμασε χθες τις 830 μονάδες

Σχετικά Άρθρα

Τα πάνω-κάτω έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζοντας άρδην το επενδυτικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Από εκεί που η αγορά είχε βάλει στο στόχο τις 1.000 μονάδες, μέσα σε λίγες συνεδριάσεις δοκίμασε χθες (2/3) τις 830 μονάδες και έκλεισε λίγο πάνω από τις 850 μονάδες.
Από εκεί που ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο από την αρχή του έτους σχεδόν 30% τώρα έχει μόλις 1,53%, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στις μετοχές των συστημικών τραπεζών.
Οι τράπεζες είχαν εντυπωσιακά κέρδη μέχρι πριν λίγες μέρες, αλλά τώρα τη μεγαλύτερη άνοδο έχει η Alpha Bank με 3,76% και ακολουθεί η Εθνική με 1,06% και η Πειραιώς με 1,01%.
H Eurobank πλέον έχει οριακές απώλειες 0,18% από την αρχή του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει πλέον 4,62% με κάποιους αναλυτές να σημειώνουν πως πλέον οι τιμές είναι πολύ καλές για μακροπρόθεσμους αλλά και κάποιους άλλους να αναφέρουν πως η ελληνική αγορά συνεχίζει να έχει καλύτερη απόδοση από τις ξένες αγορές.
Τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η μετοχή της Coca Cola με απώλειες 31,3% από την αρχή του έτους λόγω της έκθεσης στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Πάντως κάποιοι αναλυτές πλέον συστήνουν αγορές αφού το re-rating που έχει γίνει στη μετοχή είναι σημαντικό και όποιοι βλέπουν μακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένοι παρά τους κινδύνους που υπάρχουν μακροπρόθεσμα.

Η Σαράντης με επίσης έκθεση στις δύο αγορές έχει χάσει 26,6% από την αρχή του έτους και μάλιστα η πτώση των τελευταίων ημερών έχει συνοδευτεί, όπως και στην περίπτωση της Coca Cola με υψηλό όγκο συναλλαγών.
Η ΔΕΗ έχει χάσει 17,4% και η πτώση αποδίδεται και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δε θα βγάλει κέρδη φέτος γιατί στηρίζει τους καταναλωτές.
Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγω για καθαρά κέρδη 292 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με σχόλιο της Merit AXEΠΕΥ.
Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ έχουν απώλειες 11% από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΥΔΑΠ δεν είχε κάνει κάποια αξιόλογη ανοδική κίνηση λόγω και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που δεν επιτρέπει στο Υπερταμείο να έχει την πλειοψηφία των μετοχών.
Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή θεωρούνται από τους αναλυτές πως προσφέρουν ασφάλεια και οι μετοχές χάνουν από την αρχή του έτους 7,14% και 6,63%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει ο ΟΤΕ από την αρχή του έτους (10,24%) και ακολουθούν τα ΕΛΠΕ με 8,84%, ενώ και η Aegean εξακολουθεί να έχει κέρδη 7,6% αν και έχει δεχθεί σημαντική πίεση στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί για την πορεία του τουρισμού φέτος. 
dfasfdsasfdafsdasfda.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης