Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρίες τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό - Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Πώς αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρίες τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό - Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Ανατιμήσεις και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια είναι μερικές από τις λύσεις στις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχούν αλλά προς το παρόν παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι εισηγμένες εταιρείες και στα σχόλιά τους αναφέρουν το ενεργειακό ως κυριότερο πρόβλημα, όπως και το θέμα των τιμών των πρώτων υλών.
Ανάλογα πάντως με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και προς το παρόν αντιμετωπίζονται με ανατιμήσεις και κάποιες άλλες ενέργειες.
Πιο αναλυτικά, ως κυριότερο σημείο που χρήζει προσοχής η Prodea αναγνωρίζει την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων.

Ωστόσο ο Όμιλος έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης.
Παράλληλα έχει καταγραφεί αυξητική τάση στα επίπεδα των μισθωμάτων στους κλάδους της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται η Εταιρεία και ο Όμιλος με αποτέλεσμα η όποια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να αναμένεται να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα.
Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η γενικότερη επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση των πελατών του Ομίλου μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και αύξηση των τιμών εν γένει.
Η Εταιρεία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων) έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας

Το 2022 αναμένεται να είναι μια περίοδος θετικών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία δεν θα γίνει πιο έντονος, αναφέρει η διοίκηση της Mermeren.
Η Εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως άμεση έκθεση στις αγορές της Ρωσίας ή της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της Εταιρείας λόγω πιθανής παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.
Η Διοίκηση τής Εταιρείας δεν είναι ακόμη σε θέση να ποσοτικοποιήσει με εύλογη βεβαιότητα το ενδεχόμενο αποτέλεσμα μιας κρίσης.

Η Epsilon Net αναφέρει πως οι εχθροπραξίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και το κόστος πρώτων υλών που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021, δημιουργώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση του Ομίλου εξετάζει συνεχώς και αδιαλείπτως τις συνθήκες που δημιουργούνται στην Ελληνική οικονομία, οι οποίες επηρεάζουν και την αγορά πληροφορικής, προσαρμόζει την στρατηγική της και κινείται με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των συμμετεχόντων της επιχείρησης.

Παράλληλα όλες οι εταιρείες του Ομίλου δεν επηρεάζονται από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς δεν δραστηριοποιούνται στις δύο αυτές χώρες.
Η Παπουτσάνης αναφέρει πως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό αλλά και την τιμή της ενέργειας ιδιαίτερα αν παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον ήδη από τα μέσα του προηγούμενου έτους το επίπεδο των τιμών των υλών κινείται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το 2020.
Ο ΟΛΠ αναφέρει πως η ένταση στην Ουκρανία και το Καζακστάν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των τιμών πρώτων υλών παραγωγής ηλεκτρισμού αποτελεί ρίσκο για τον οικονομικό προγραμματισμό της Εταιρείας.
Για την αντιμετώπιση του κινδύνου η εταιρεία αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά της και βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πάροχο ενέργειας για την εύρεση του βέλτιστου τρόπου αποφυγής απότομων διαφορών στο λειτουργικό κόστος από την αύξηση τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης