Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποια blue chips βυθίστηκαν ακόμα και πάνω από 20% σε λιγότερο από μήνα - Οι αποδόσεις όλων των μετοχών

Ποια blue chips βυθίστηκαν ακόμα και πάνω από 20% σε λιγότερο από μήνα - Οι αποδόσεις όλων των μετοχών
Ενώ στις 21 Απριλίου δοκίμαζε ο Γενικός Δείκτης τις 950 μονάδες, σήμερα δοκιμάζει τις 850-860 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

Σε λιγότερο από ένα μήνα άλλαξε άρδην η πορεία της αγοράς, αλλά και η ψυχολογία των επενδυτών.
Αν και οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί, πριν από ένα μήνα τόσο η εγχώρια αγορά όσο και η αγορές του εξωτερικού έδειχναν να τους αγνοούν και οι μετοχές κατέγραφαν ράλι.
Μάλιστα μέχρι και τα μέσα Απριλίου το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε και καλύτερη απόδοση από αυτή των ξένων αγορών, λόγω των προσδοκιών για αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στον MSCI και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P.
Μάλιστα και οι δύο εκτιμήσεις των επενδυτών που πόνταραν εκείνη την περίοδο στο Χ.Α. επιβεβαιώθηκαν αλλά η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ίδια.
Ενώ στις 21 Απριλίου δοκίμαζε ο Γενικός Δείκτης τις 950 μονάδες, σήμερα δοκιμάζει τις 850-860 μονάδες.

Η … ευθυγράμμιση

Πλέον είναι ξανά ευθυγραμμισμένη η αγορά μας με τις αγορές του εξωτερικού και η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί είναι σχετικά καλά με κάποια να αποτυπώνουν τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών.
Κάποιοι εισηγμένοι ήδη φοβούνται μείωσης της ζήτησης λόγω των αυξημένων τιμών, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που φοβούνται οι αγορές, δηλαδή στασιμοπληθωρισμό.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο από 21 Απριλίου που είδε ο Γενικός Δείκτης για τελευταία φορά τις 950 μονάδες και έκλεισε οριακά χαμηλότερα, οι απώλειες ξεπερνούν το 9,5% σε επίπεδο βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.
Για τον τραπεζικό δείκτη οι απώλειες ανέρχονται στο 19,6%.
Στο σύνολο των μετοχών, η αρνητική απόφαση του δικαστηρίου για την Κέκροψ την έβαλε στην πρώτη θέση των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες περίπου 50%.
Η μετοχή της Τράπεζας Αττικής αποτυπώνει στο ταμπλό αυτό που δείχνει και ο ισολογισμός και οι απώλειες ξεπερνούν το 36%.
Η Πλαστικά Θράκης έχει απώλειες 25,6% παρά το γεγονός ότι αναμένονται κέρδη προ φόρων το 2022 πάνω από 25 εκατ. ευρώ μόνο από τη βασική δραστηριότητα.
Μεγάλες και οι απώλειες για την Κορδέλλου (23%) παρά την υψηλή κερδοφορία, η οποία βέβαια ενισχύθηκε και από την αποτίμηση των μετάλλων.
Στις πρώτες θέσεις των πτωτικών βρίσκονται και βαριά χαρτιά όπως Alpha Bank (-23,17%), ΔΕΗ (-22,98%), Εθνική Τράπεζα (-20,1%), Quest (18,99%) και Πειραιώς (-18,58%).

Ελάχιστες οι ανοδικές

Στον αντίποδα μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι ανοδικές και η πρώτη σε κέρδη στην εν λόγω περίοδο είναι η Ελλάκτωρ με άνοδο 17%, λόγω της συμφωνίας με τη Motor Oil και της δημόσιας πρότασης των Ολλανδών.
Η Motor Oil επίσης έχει άνοδο 8% ενώ η Mermeren έχει ενισχυθεί 9,5% και η Prodea με 7,4% αλλά περιορισμένο όγκο.
Η Προοδευτική ενισχύεται κάτω του 5% και η Coca Cola 3,8% αλλά έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε εδώ ποια Bluechips βυθίστηκαν

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης