Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πάνω από 50 εισηγμένες κάτω από τη λογιστική αξία - Σε ποιες δεν δικαιολογείται τόσο χαμηλό p/bv

Πάνω από 50 εισηγμένες κάτω από τη λογιστική αξία - Σε ποιες δεν δικαιολογείται τόσο χαμηλό p/bv
Υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες που η επιχειρηματική δραστηριότητα δε συγκινεί και οι μέτοχοι έχουν χρόνια να δουν κέρδη και μέρισμα και δικαιολογείται έως ένα βαθμό ο χαμηλός δείκτης
Σχετικά Άρθρα

Περισσότερες από 50 εισηγμένες διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τα ίδια κεφάλαια παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές πολλών μετοχών έχουν καταγράψει ράλι και παρά το γεγονός ότι δεκάδες είχαν βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνες που η επιχειρηματική δραστηριότητα δε συγκινεί και οι μέτοχοι έχουν χρόνια να δουν κέρδη και μέρισμα.
Αυτό από τη μία οδηγεί στην εκτίμηση ότι το «λίπος» που προσφέρουν τα ίδια κεφάλαια, σταδιακά θα μειώνεται και από την άλλη υποχωρεί η τιμή της μετοχής λόγω αυτής της εξέλιξης.
Όμως υπάρχουν και εκείνες οι εισηγμένες που συνδυάζουν καλή κερδοφορία, προοπτικές, δίνουν μέρισμα και διαπραγματεύονται και με άλλους ελκυστικούς δείκτες.
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, με βάση τους ισολογισμούς 2021, η Χαϊδεμένος έχει το χαμηλότερο δείκτης P/BV (0,28 φορές), αλλά τα μεγέθη δε συναρπάζουν.

Ελκυστικές μεν … αλλά

Η Intracom αν και έχει δει την αποτίμηση να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια διαπραγματεύεται μόλις στο 36% των ιδίων κεφαλαίων και μάλιστα μετά την πώληση της θυγατρικής έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Στο 38% των ιδίων κεφαλαίων διαπραγματεύονται οι Μύλοι Λούλη οι οποίοι είχαν κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ και θα δώσουν και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτι στους μετόχους.
Η Δρομέας αν και αναλαμβάνει έργα, δεν έχει βγάλει αποτελέσματα που να ενθουσιάζουν και η μετοχή έχει υποχωρήσει δίνοντας πλέον p/bv 0,4 φορές.
Η Fieratex επίσης δεν εμφανίζει ισχυρά αποτελέσματα αν και το 2021 έβγαλε κέρδη. Παίζει στο 42% των ιδίων κεφαλαίων.
Η Κορδέλλου με εξαιρετικά κέρδη, αλλά όχι καλές ταμειακές ροές είναι στο 0,42 ο δείκτης p/bv και η Κλουκίνας Λάππας που θα δώσει μέρισμα και είχε καλά κέρδη είναι στις 0,46 φορές.
Επιπλέον κατέχει και σημαντική ακίνητη περιουσία.
Η ΔΕΗ ειδικά μετά την αύξηση κεφαλαίου ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαια και λόγω και της πρόσφατης πτώσης της μετοχής παίζει στο 0,47x.
Η Τεχνική Ολυμπιακή είναι στο 0,48x χωρίς να έχουν αποτυπωθεί στην αποτίμηση οι προοπτικές από τον κλάδο των πλοίων που ανέπτυξε δραστηριότητα.
Η Μουζάκης είναι επίσης κάτω από 0,5 φορές και λόγω ενοικίων βγάζει κάποια κέρδη, χωρίς όμως να συναρπάζει.
Η Έλαστρον είναι στις 0,54 φορές και προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση λόγω της ισχυρής κερδοφορίας το 2021.
Η Attica Group είναι στις 0,54 φορές και φέτος θα έχει πλήγμα από το ακριβό πετρέλαιο παρά την πολύ καλή πορεία του τουρισμού που αναμένεται.
Σαραντόπουλος, ΕΚΤΕΡ, Λανακάμ και Κυριακούλης είναι λίγο πάνω από τις 0,6 φορές.
Interlife, ΑΔΜΗΕ, Ελινόιλ, Πλαστικά Θράκης και Βογιατζόγλου παίζουν κάτω από 0,7 φορές και μάλλον χωρίς να υπάρχει δικαιολογία.
Κάτω από 0,8 φορές είναι ο δείκτης p/bv για Τζιρακιάν, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάν, Moda Bagno, Φίλιππος Νάκας, Flexopack και BriQ και λίγο πάνω από 0,8 φορές οι μετοχές των Έλτον, Πλαίσιο, AS Company, Alpha Aστικά Ακίνητα και ΕΥΑΘ που μάλλον δεν δικαιολογείται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης