Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς να δημοσιεύσουν τρίμηνο όλες οι εισηγμένες εταιρίες

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς να δημοσιεύσουν τρίμηνο όλες οι εισηγμένες εταιρίες
Οι εκδότες θα πρέπει είτε να εξηγούν τον αντίκτυπο της εισβολής είτε ενθαρρύνονται να εξηγούν με σαφήνεια για ποιο λόγο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου
Σχετικά Άρθρα

Αυξημένες πιθανότητες φαίνεται πως έχει το σενάριο να δημοσιεύσουν ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο οι εισηγμένες εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει στη διοικούσα επιτροπή να λάβει τη σχετική απόφαση.

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η πρόεδρος συνέβαλαν το προηγούμενο διάστημα στην ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Και έγινε όχι μόνο με την υποχρέωση να δημοσιεύσουν ενημέρωση για το τρίτο τρίμηνο και πάλι, ώστε να ενημερωθεί η επενδυτική κοινότητα για τα αυξημένα κόστη, αλλά και μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζητήθηκε ενημέρωση για την έκθεση που έχουν οι εταιρείες και αν επηρεάζονται.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται, ενώ υπάρχουν σημαντικά θέματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πολλά στελέχη της αγοράς έχουν σημειώσει πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μία παγιοποίηση αυτής της ενημέρωσης και οι εισηγμένες να ενημερώνουν έστω και με τις βασικές γραμμές την πορεία πρώτου τριμήνου και τρίτου τριμήνου.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς θα πήγαινε αντίθετα με τις αρχές των Ευρωπαϊκών Επιτροπών.

Η ESMA

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) με σκοπό να προωθήσει τη διαφάνεια και τη συνεπή εφαρμογή των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για την πληροφόρηση που παρέχεται στις εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζητάει πρόσθετες πληροφορίες από τις εταιρείες στα στοιχεία εξαμήνου.
Όπως σημειώνεται, η ESMA αναγνωρίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία θέτουν σημαντικές προκλήσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιουργούν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με την αναμενόμενη εξέλιξη των εν λόγω δραστηριοτήτων και τον σχετικό αρνητικό αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη παροχής από τους εκδότες χρήσιμης πληροφόρησης στους χρήστες, η οποία αντικατοπτρίζει επαρκώς τις τρέχουσες και, στο μέτρο του εφικτού, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην οικονομική θέση, την απόδοση και τις ταμειακές ροές των εκδοτών.
Η ESMA τονίζει ακόμη τη σημασία της παροχής πληροφοριών για τον εντοπισμό των κύριων κινδύνων και αβεβαιοτήτων στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι εκδότες.
Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών σε πληροφόρηση που αφορά τις κύριες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις οικονομικές καταστάσεις, οι εκδότες ενθαρρύνονται να αναφέρουν όλα τα σχετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν τις προσδοκώμενες πιστωτικές ζημιές ή την έκθεσή τους στις πληττόμενες αγορές, σε μία μόνο σημείωση ή να παράσχουν μία χαρτογράφηση των σημειώσεων στις οποίες αναφέρονται οι διάφορες πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή.
Οι γνωστοποιήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες των μεμονωμένων εκδοτών.
Οι εκδότες που δραστηριοποιούνται στις πληττόμενες αγορές ή με μεγάλη έκθεση σε εμπορεύματα που έχουν επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (πχ ενέργεια ή γεωργία) θα πρέπει είτε να εξηγούν τον αντίκτυπο της εισβολής είτε ενθαρρύνονται να εξηγούν με σαφήνεια για ποιο λόγο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές τους καταστάσεις παρά την έκθεσή τους σε σημαντικούς κινδύνους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης