Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eurobank +3% και επιλεκτικές κινήσεις σε FTSE 25, συντηρήθηκε το ΧΑ +0,74% στις 896 μον - Στο 3,71% το 10ετές ομόλογο

Με Eurobank +3% και επιλεκτικές κινήσεις σε FTSE 25, συντηρήθηκε το ΧΑ +0,74% στις 896 μον - Στο 3,71% το 10ετές ομόλογο
Η αγορά μετά από τρεις συνεδριάσεις δεν κατάφερε να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 900 μονάδων, καθώς η έκρηξη του πληθωρισμού δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ρίσκο
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά συντηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 896 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, όπως ΕΛΠΕ +4,14%, ΕΥΔΑΠ +4,08%..ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε η Εurobank στο +3,44%, στα υψηλά της ημέρας.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς κλειστή παρέμεινε και σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω αργίας.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, με ισχυρή ζώνη αντίστασης τις 900 μονάδες και με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 - 870 μονάδων .
Η αγορά μετά από τρεις συνεδριάσεις δεν κατάφερε να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 900 μονάδων, καθώς η έκρηξη του πληθωρισμού δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ρίσκο
Η αγορά θα ξαναδεί τις 800 μονάδες καθώς τα βασικά προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και επιδεινώνονται.....με τον φόβο για τις συνέπειες της πληθωριστικής έκρηξης αλλά και της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες στις 9 Ιουνίου, αναμένοντας της αποφάσεις για τη σύσφιξη της πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων οι οποίες θεωρούνται βέβαιες ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο χρόνο υλοποίησης των σχεδίων της
Σημειώνεται ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο μοιάζει σχεδόν σίγουρη και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης,.
Από την μια η επιθετική αύξηση των επιτόκια μπορεί να βοηθήσει  ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά από την άλλη τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη, ειδικότερα σε ευάλωτες οικονομίες όπως είναι η Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων στην Ευρώπη, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει σκαρφαλώσει στο 3,71% με προοπτική το 4,20% όπου θεωρείται ισχυρό τεχνικό σημείο.
Οτιδήποτε πάνω από το όριο του 4,20% θα αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη.
Η άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.
Στο επίκεντρο, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα 3/6, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει αμετάβλητο στο 3,6%  λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεκέμβριο του 1969.
Σημειώνεται ότι με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα εξαρτηθεί ο ρυθμός αύξησης επιτοκίων από την Fed το επόμενο διάστημα..
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +2,13% και Εθνική +0,61% και αμετάβλητη η Πειραιώς.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,61%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1%. Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%

Εταιρικά νέα

Η Sarantis διαπραγματεύεται σήμερα 3/6 χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή μικτό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2%.
Επίσης η Viohalco διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή.
Από 6 Ιουνίου και μέχρι τις 8 Ιουνίου θα γίνει η δημόσια εγγραφή της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η τιμή διάθεσης ορίζεται μεταξύ 2,18 - 2,45 ευρώ ενώ στις 16/6 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑ.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,55%.
Λίγο μετά τις 13:00, με την Eurobank να ξεχωρίζει από τις τράπεζες στο +3% και με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTS E25, όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ πλησίον του +4%, ΟΠΑΠ άνω του +2%..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,92%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank και Alpha Bank πλησίον του +3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 896,89 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,43 μονάδες και χαμηλό τις 892,51 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4 εκατ. ευρώ και όγκου 3,25 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,03 εκατ. τεμάχια αξίας 1,066 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,62 εκατ. τεμάχια αξίας 1,59 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 158 χιλ. ευρώ, τα EXAE 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ και η Centric Συμμετοχών 280 χιλ. τεμάχια αξίας 76 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των  900 - 910 μονάδων και ακολουθούν οι  930, οι 940 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 880 - 870 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο στις 750 μονάδες και στις 700 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 620 - 630 μονάδων και ακολουθούν οι 640 και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 μονάδες, οι 565, οι 530, οι 500 μονάδες και οι 470 μονάδες.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,71%

Εντείνονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα με επίκεντρο την εμφανή την ανησυχία των επενδυτών για την έκρηξη του πληθωρισμού και την απειλή ύφεσης.
Στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό του 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71%, το 10ετές ιταλικό 3,38% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 2,96%.
Η προσοχή στρέφεται την επόμενη εβδομάδα καθώς στις 9 Ιουνίου είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έκρηξη του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αρχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επί του παρόντος δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη ενώ όσο αφορά τα επιτόκια, υποστήριξε πως «η ΕΚΤ δεν είναι σε κατάσταση πανικού» και τόνισε ότι η πολιτική της ευρωτράπεζας είναι "απολύτως έγκαιρη" και απέρριψε τις «κατηγορίες» ότι η ΕΚΤ είναι «πίσω από την καμπύλη».

Εάν καταγραφούν ζημιές στα 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ή οι μέτοχοι;

Το ελληνικό κράτος έχει προσφέρει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 για τις τιτλοποιήσεις των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες.
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος και ορθά.
Εάν ένα κράτος δεν μπορεί να παράσχει κρατικές εγγυήσεις, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί η κρατική εγγύηση αξιόπιστος μηχανισμός για τις αγορές… τότε είναι αντιληπτό ότι η χώρα αυτή στα μάτια των επενδυτών θεωρείται χρεοκοπημένη.
Εάν η Ελλάδα μετέφερε τις κρατικές εγγυήσεις στο χρέος αμέσως θα μεταφραζόταν σε χρεοκοπία…
Και η Ελλάδα έχει παρελθόν χρεοκοπιών…
Το σενάριο χάους για τους μετόχους
Υπάρχει ένα σενάριο που έχουν ανεπίσημα εξετάσει ορισμένοι στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ.
Τι περιλαμβάνει το σενάριο αυτό;
Το ελληνικό κράτος έχει χορηγήσει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα ή senior bond που διακρατούν οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν τα senior bond επειδή φέρουν κρατική εγγύηση, φέρουν δηλαδή μηχανισμό εξασφάλισης.
Μια σκέψη που υπάρχει είναι εάν στο μέλλον κάτω από δύσκολες συνθήκες, ύφεση στην οικονομία ή συστημικών σοκ προκληθεί καταιγίδα… τα κύρια ομόλογα, τα senior bond θα καταγράψουν ζημίες.
Με βάση την κρατική εγγύηση η ζημία θα μεταφερθεί στον εγγυητή όχι στον εκδότη, ο εγγυητής είναι το κράτος και ο εκδότης η τράπεζα.
Στον SSM υποστηρίζουν ότι εάν καταγραφούν ζημίες στα κύρια ομόλογα θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ανάληψης της ζημίας από τους μετόχους… δηλαδή η ζημιά να περάσει στην τράπεζα.
Εάν αυτό συμβεί τότε ξεχάστε κέρδη, μερίσματα και ετοιμαστείτε για αυξήσεις κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ορατός σήμερα αλλά η ζωή μας διδάσκει ποτέ μην λες ποτέ…
Ότι θεωρείτε απίθανο σήμερα… αύριο είναι γεγονός.
Σε ένα σενάριο χάους για τις τράπεζες όπου οι ζημιές το senior bond θα περάσουν στους μετόχους, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις ζημιές… ξεχάστε τις τραπεζικές μετοχές, θα τιναχθούν στον αέρα…
Επίσης μην λησμονούμε ότι υπάρχουν και 14,4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης…
Άρα ζημιές από senior bond σε συνδυασμό με DTC… ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα… βάλτε και ένα -70% με -80% στις τραπεζικές μετοχές…

Ανοδικές  τάσεις  στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 3/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,27%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,44% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,88%.
Οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street, με επίκεντρο, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα 3/6, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει αμετάβλητο στο 3,6% λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεκέμβριο του 1969.
Στις 54,8 μονάδες υποχώρησε ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), από 55,8 μονάδες τον Απρίλιο και ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,9 μονάδες. .
Κλειστή για δεύτερη ημέρας παραμένει σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω της αργίας για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο  -0,24% στα 83,75 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο 1,11% στα 118,91 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,23% στα 118,27 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται πτωτικά στο -1,83% στις 2.297 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P 500 στο -1,1%, ο Nasdaq στο -1,9% και το ETF GREC με πτώση -0,24% (26,89 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank +3,5%

Mεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω μεταβλητότητας, με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα .
Η Εθνική έκλεισε στα 3,6520 ευρώ, με άνοδο +0,61%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,98 ευρώ, με άνοδο +2,13%, με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 672 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 23/5/2022 στα 0,06375 ευρώ ή 1,0520 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0520 ευρώ, με άνοδο +3,44%, με όγκο 4,01 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,9 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1450 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0932 ευρώ, με πτώση -8,27%, με όγκο 194 χιλ.. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του  FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ.....
Στον αντίποδα υποχώρησαν Sarantis, Quest, ΕΛΧΑ.... ...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,63 ευρώ, με πτώση -0,79% και αποτίμηση 7,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,00 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση στα 7,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,15 ευρώ, με πτώση -0,16% και αποτίμηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,26 ευρώ, με άνοδο +2,03% και  κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +2,2% και  αποτίμηση 5,08 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,28 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,05 ευρώ, με άνοδο +4,14% και  κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,82 ευρώ, με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,99 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με άνοδο +4,08% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,59 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,71% - Το spread με την Ιταλία στις 33 μ.β

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 3/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με επίκεντρο την έκρηξη του πληθωρισμού και τις κινήσεις των Κεντρικών τραπεζών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71%, το 10ετές ιταλικό 3,38% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,96%..
Ειδικότερα τα τελευταία πρακτικά της Fed έδειξαν πως η πλειονότητα των αξιωματούχων υποστήριξε μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ στην συνέχεια θα υπάρξει  ευελιξία.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της δήλωσης της FED του Μαΐου είναι ότι αναθεώρησε τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει στο 4,3% αλλά στη συνέχεια πέφτει στο 2,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 και εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, θα συνεπαγόταν τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,50%σηματοδοτώντας το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.
Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9/6 καθώς αναμένεται ότι τον Ιούλιο αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 25-50 μονάδες βάσης, καθώς οι φωνές των «γερακιών» που ζητούν να επανέλθει στην αντιπληθωριστική της πολιτική ολοένα και πυκνώνουν.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης από 245 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 33μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 3/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κινήσεις των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο έχουν ανακουφιστεί από τα τελευταία πρακτικά της Fed που έδειξαν ότι μετά από την αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα υπάρχει ευελιξία για την συνέχεια.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Ιουνίου του 2022 στο 3,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/6/2022 στο 1,27%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,85% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,46% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,38% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,64%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης