Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυτοσυντηρούμενη άνοδος με ημερομηνία λήξης στο ΧΑ +0,38% στις 900 μον. - Μην ποντάρετε σε περαιτέρω άνοδο, το 10ετές 3,86%

Αυτοσυντηρούμενη άνοδος με ημερομηνία λήξης στο ΧΑ +0,38% στις 900 μον. - Μην ποντάρετε σε περαιτέρω άνοδο, το 10ετές 3,86%
Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί τις οικονομίες, με αυτή την Ευρωζώνης να είναι η πλέον ευάλωτη καθώς το κόστος που επωμίζεται εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω του ουκρανικού και της ενεργειακής κρίσης είναι τεράστιο
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά συντηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 900 μονάδες, με στηρίξεις από την δεικτοβαρή Coca Cola +2,7% και ΕΛΠΕ +2,13, με τις τράπεζες να διατηρούν το θετικό πρόσημο αλλά με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έκλεισαν οι συναλλαγές.
O Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει οριακά πάνω από τις 900 μονάδες μετά από 22 συνεδριάσεις, με  ισχυρή ζώνη αντίστασης τις 900 - 910 μονάδες και με πρώτη στήριξη την ζώνη των 890 - 880 μονάδων.
Οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι για περαιτέρω ρίσκο καθώς το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού απειλεί τις οικονομίες, με αυτή την Ευρωζώνης να είναι η πλέον ευάλωτη καθώς το κόστος που επωμίζεται εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω του ουκρανικού και της ενεργειακής κρίσης είναι τεράστιο.
Η αγορά θα ξαναδεί τις 800 μονάδες καθώς τα βασικά προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και επιδεινώνονται.....
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων στην Ευρώπη, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει σκαρφαλώσει στο 3,86% με προοπτική το 4,20% όπου θεωρείται ισχυρό τεχνικό σημείο.
Οτιδήποτε πάνω από το όριο του 4,20% θα αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη.
Η άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.

Στην εγχώρια αγορά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του  ΑΕΠ του α’ τριμήνου την Τρίτη 7 Ιουνίου ενώ την Πέμπτη 9/6 αναμένονται τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Μάιο.
Επίσης, στις 9/6 τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίασης της ΕΚΤ  Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του Ευρώ, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στο επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%), ωστόσο εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τον Τραπεζικό κλάδο (TLTRO) με αρνητικά επιτόκια, σταδιακά θα σταματήσει.
Επίσης, μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 10/6 ανακοινώνεται ο πληθωρισμός  Μαΐου στις ΗΠΑ και ακολουθεί στις 15 Ιουνίου, η συνεδρίαση της FED για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +0,98% και ακολούθησαν Πειραιώς +0,85%, Εθνική +0,82% και Eurobank +0,52%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +2,7%, ΕΛΠΕ +2,13%, Motor Oil +1,63%.. .ενώ υποχώρησαν Quest -2,64%, ΑΔΜΗΕ -1,77%, ΟΠΑΠ -1,74%...
Σήμερα  Δευτέρα 6/6 η Motor Oil θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2022..

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Ποιες οι νέες τιμές - στόχοι για τις μετοχές

Άνοδο από +11% ως +57% εκτιμά για τις μετοχές των ελληνικών τράπεζων, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, η Deutsche Bank.
Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιό» της μπήκαν οι Alpha Bank, για την οποία δίνει σύσταση «buy», Eurobank («hold»), Τράπεζα Πειραιώς («hold») και Εθνική Τράπεζα («buy»)
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος θέτει τιμές στόχους για την Alpha Βank στο 1,55 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,15 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,55 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ.

 
Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9/6 - «Κλειδώνει» η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Έτοιμη να μπει στο χορό της αύξησης των επιτοκίων προχωρώντας σε ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της εμφανίζεται πλέον η ΕΚΤ, αναλαμβάνοντας δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού που καταγράφονται στην Ευρωζώνη.
Περίπου τρεις μήνες αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αρχίζοντας να μετρά αντίστροφα για μία επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.
Αναλυτές της Deutsche Bank και της Bank of America κάνουν λόγο για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις των «γερακιών».
Η ΕΚΤ δίσταζε μέχρι στιγμής να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να αποτιμήσει το αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο, ειδικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εάν πληγούν από πιθανό sell off, καθώς οι διοικητές ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι περισσότεροι εκ των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη
Σημειώνεται ότι ακόμη και χωρίς ένα νέο καθεστώς, η ΕΚΤ έχει ήδη επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να δαπανήσει για την αγορά χρέους στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αυτά τα 200 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από την προώθηση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν έως και ένα έτος.


Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,21%
Περό τις 11:15% με αγοραστικές παρεμβάσει ςσε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ άνω του +2%....ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83%.
Λίγο πριν το κλείσιμο με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,24%o,  Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,01%. .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,38% στις 900 μονάδες έχοντας υψηλό στις 904,30 μονάδες και χαμηλό τις 897,49 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,92 κατ. ευρώ και όγκου 1,98 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε αξίας 1,34  εκατ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ και η Eurobank 5 χιλ. τεμάχια αξίας 5,2 χιλ. ευρώ .
Ο ΟΠΑΠ 533 χιλ. τεμάχια αξίας 7,61 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 23 χιλ. τεμάχια αξίας 165 χιλ. ευρώη η ΑΔΜΗΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 112 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 19 χιλ. τεμάχια αξίας 129 χιλ. ευρώ
Επίσης, πακέτο αξίας 1,57 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στο ομόλογο του ΟΠΑΠ ( OPAPB2).

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 900 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των  900 - 910 μονάδων και ακολουθούν οι  930, οι 940 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 890 - 880 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο στις 750 μονάδες και στις 700 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 622 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 620 - 630 μονάδων και ακολουθούν οι 640 και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 μονάδες, οι 565, οι 530, οι 500 μονάδες και οι 470 μονάδες.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,86%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 6/6 στα ελληνικά ομόλογα με επίκεντρο τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 9/6.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,86%, το 10ετές ιταλικό 3,36% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 2,98%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αρχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
Σημειώνεταοι ότι η επόμενη συνεδρίασης της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ο SSM επεξεργάζεται σχέδιο οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν το 50% των senior bond ή 9 δισ – Υπάρχει εμπλοκή στα μερίσματα

O SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών φαίνεται ότι επεξεργάζεται ορισμένα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον με όρους κεφαλαίων αλλά και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
Πέραν από το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αγγίζει τα 14,4 δισεκ. και αποτελεί διαχρονικό φλέγον ζήτημα που αγγίζει τα χαμηλής στάθμης κεφάλαια των τραπεζών… υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που αρχίζουν να μελετούν οι εποπτικές αρχές.
Συγκεκριμένα ο SSM επεξεργάζεται σχέδιο οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν το 50% των senior bond ή 9,2 δισεκ ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες όταν υιοθέτησαν τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μαζικά τα NPEs τα οποία έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους.
Ουσιαστικά τιτλοποίησαν NPEs και έναντι αυτών εξέδωσαν 3 κατηγοριών ομόλογα, κύρια υψηλής εξασφάλισης ή senior bond, μεσαίας κατηγορίας ή mezzanine bond και τα junior bond τα οποία δεν φέρουν καμία εξασφάλιση και έχουν μηδενική αξία.
Το ελληνικό κράτος λοιπόν εγγυήθηκε τα κύρια ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ύψους 18,48 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 28,6 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων τα 18,48 δισεκ. αφορούν κρατικές εγγυήσεις σε τράπεζες.
Οι κρατικές εγγυήσεις κατά τράπεζα :
1) Eurobank 3,92 δισεκ. ευρώ
2) Alpha bank 5,41 δισεκ. ευρώ
3) Πειραιώς 6 δισεκ. ευρώ
4)  Εθνική τράπεζα 3,14 δισεκ. ευρώ
Που εστιάζεται το πρόβλημα;
Ορισμένα στελέχη του SSM υποστηρίζουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να μειωθούν και το βάρος που επωμίζονται οι τράπεζες θα πρέπει να διαχυθεί.
Μια πρόταση που απορρίφθηκε – και ορθώς απορρίφθηκε – είναι ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν μπορούν να περάσουν στο κρατικό χρέος.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos τις ενδοκυβερνητικές συναλλαγές αντί για 394,5 δισεκ. θα έφθανε στα 423 δισεκ. ευρώ, αφού οι συνολικές κρατικές εγγυήσεις ανέρχονται σε 28,6 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς αυτό θα ήταν ένα σενάριο καταστροφής για την Ελλάδα.
Η πρόταση μεταφοράς των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος έχει απορριφθεί μεταξύ άλλων και γιατί στην Ιταλία έχουν δοθεί 105 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και το ήδη επιβαρυμένο χρέος, όπως και στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η εξής.
Οι τράπεζες έχουν εκδώσει 18,4 δισεκ. Senior bond τα οποία φέρουν ισόποσες κρατικές εγγυήσεις 18,4 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν τα κύρια ομόλογα ή senior bond τα 18,4 δισεκ. και το κράτος παρέχει εγγυήσεις.
Μια πρόταση που επεξεργάζεται ο SSM είναι οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν το 50% των κύριων ομολόγων που κατέχουν ή senior bond.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να μειωθεί το ρίσκο της τράπεζας και του δημοσίου καθώς, ορισμένοι είχαν υποστηρίξει ότι εάν προκύψουν ζημιές θα πρέπει οι μέτοχοι των τραπεζών να πληρώσουν τις ζημίες των κύριων ομολόγων και όχι το κράτος, δηλαδή ο εγγυητής των senior bond.
Εάν οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν το 50% των senior bond που κατέχουν ή 9,2 δισεκ. ευρώ επειδή αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα θα πρέπει να φέρουν επιτόκιο δελεαστικό π.χ. 6% ώστε να προσελκύσουν επενδυτές στην δευτερογενή αγορά.
Ταυτόχρονα εφόσον τα κύρια ομόλογα πουληθούν σε funds ή ιδιώτες επενδυτές προφανώς και αυτά τα ομόλογα θα συνεχίσουν να φέρουν την κρατική εγγύηση καθώς ως γνωστό η εγγύηση αφορά τον τίτλο όχι τον εκδότη του ομολόγου.
Το ομόλογο είναι εγγυημένο οπότε μεταφέρεται η εγγύηση στους κατόχους των ομολόγων.
Οι τράπεζες που διακρατούν τα κύρια ομόλογα θα φέρουν κρατική εγγύηση και όσα πουληθούν θα φέρουν επιτόκιο και κουπόνι που θα αντισταθμίζει το ρίσκο που περιλαμβάνουν τα ομόλογα αυτά.
Συμπέρασμα
Εάν οι ελληνικές τράπεζες κληθούν να πουλήσουν από τα 18,4 δισεκ. εγγυημένα ομόλογα τα 9,2 δισεκ. θα πρέπει να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια στους επενδυτές.
Ταυτόχρονα όμως τα ομόλογα που θα έχουν πωληθεί θα αποτελούν και το σημείο αναφοράς και για τα senior bond που θα κατέχουν οι τράπεζες οπότε ξαφνικά θα προκύψει ένα δείκτης αποτίμησης.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα senior bond κρύβουν λογιστικές ζημιές που ωστόσο δεν λογιστικοποιούνται επειδή διακρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες.
Μια εκτίμηση είναι ότι η τρέχουσα λογιστική ζημία είναι 20% που σημαίνει περίπου 3,6 δισεκ. για τα 18,4 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων.
Ταυτόχρονα φαίνεται ο SSM να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν λάβει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και ταυτόχρονα να μελετούν την διανομή μερισμάτων στους ιδιώτες μετόχους τους.
Ουσιαστικά δεν μπορεί στις πλάτες του δημοσίου να λαμβάνουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι αν και μερίσματα θα λάβει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπάρχει ζήτημα διανομής μερισμάτων, παρά τις αναφορές των ελλήνων τραπεζιτών ότι θα διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 δηλαδή τον Μάρτιο του 2023, όπου θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματα.
Όχι το ζήτημα της διανομής μερισμάτων δεν είναι ξεκάθαρο, παραμένει ιδιαίτερα θολό και επισφαλές.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 6/6 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,56%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,28% και o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,71%.
Οι αγορές στην Ν. Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 6/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 9/6 και των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στις 10/6.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,48% στα 83,50 ευρώ.
Οριακή  άνοδος καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,10% στα 119,84 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,02% στα 118,89 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει απώλειες στο -1,07% στις 2.283 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,6%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,9% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P 500 στο +1,3%, ο Nasdaq στο +1,8% και το ETF GREC  στο +0,41% ( 26,91 δολ. ).

Ήπιες ανοδικές τάσεις χωρίς δυναμική στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές χωρίς όμως δυναμική και τζίρο.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,6820 ευρώ, με άνοδο +0,82%, με όγκο 965 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9896 ευρώ, με άνοδο +0,98%, με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με άνοδο +0,85% και όγκο 446 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 23/5/2022 στα 0,06375 ευρώ ή 1,0520 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0575 ευρώ, με άνοδο +0,52%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,92 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,16 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 518 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0998 ευρώ, με άνοδο +7,08%, με όγκο 58 χιλ.. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil.
Στον αντίποδα υποχώρησαν Quest -2,64%, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,47 ευρώ, με πτώση -0,91% και αποτίμηση 7,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,54 ευρώ, με άνοδο +2,7% και κεφαλαιοποίηση στα 7,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,2350 ευρώ, με άνοδο +1,38% και αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -1,77% , και  κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,15 ευρώ, με πτώση -1,74% και  αποτίμηση 4,99 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,28 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με άνοδο +2,13% και  κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,11 ευρώ, με άνοδο +1,63% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,99 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,01 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,78 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 829 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,60 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0258 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,86% - Το spread με την Ιταλία στις 50 μ.β

Πωλήσεις σημειώνονται και σήμερα 6/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την προσοχή να στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9/6.
Σημειώνεται ότι  αναμένεται ότι τον Ιούλιο θα αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 25-50 μονάδες βάσης, καθώς οι φωνές των «γερακιών» που ζητούν να επανέλθει στην αντιπληθωριστική της πολιτική ολοένα και πυκνώνουν.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,86%, το 10ετές ιταλικό 3,36% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,98%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης από 260 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,50% ή 150 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση αταγράφεται σήμερα 6/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν την συνεδρίαση την ΕΚΤ την Πέμπτη 9/6 και τις ανακοινώσεις των μέτρων προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 6 Ιουνίου του 2022 στο 3,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/6/2022 στο 1,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,47% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,52%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης