Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

To ελληνικό «Στασιμοχρηματιστήριο»: Κάθε χρονιά χάνει ενεργούς κωδικούς και μειώνονται οι συναλλαγές

To ελληνικό «Στασιμοχρηματιστήριο»:  Κάθε χρονιά χάνει ενεργούς κωδικούς και μειώνονται οι συναλλαγές

Πως χάθηκαν περισσότεροι από 11.000 ενεργοί κωδικοί από το 2014 από ένα….. «αόρατο ανθρωποδιώκτη»

Παγκοσμίως, καμία χρηματιστηριακή αγορά δεν αναπτύχθηκε δίχως την λιανική των επενδυτών.
Στην Λεωφόρο Αθηνών αυτή είναι παντελώς απούσα καθώς από τα στατιστικά του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών προβάλλει ένα ….. “«στασιμοχρηματιστήριο». Μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 11.000 ενεργοί κωδικοί ενω την ίδια περίοδο, δηλαδή απο τον Ιανουάριο του 2014, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το χρηματιστήριο έχει χάσει το 34% της αξίας του από τις 1204,96 μονάδες.
Κατ΄ αντιστοιχία λοιπόν του στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλές τιμές) το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας ενός «αόρατου ανθρωποδιώκτη» χάνει σταδιακά κάθε χρόνο τις ενεργές μερίδες.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014 ανήλθαν σε 34.350 σημειώνοντας μάλιστα εντός του έτους ένα υψηλό σημείο 35.106 μερίδων.
Σήμερα, οι ενεργές μερίδες - δηλαδή όσοι κωδικοί πραγματοποιούν τουλάχιστον μια πράξη μηνιαίως- έχουν περιοριστεί σε 23.424 μερίδες ενω οι λογαριασμοί με υπόλοιπα ανέρχονται σε 499.188, ένα αριθμό ο οποίος τείνει σχεδόν να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Και η έλλειψη των ενεργών κωδικών δεν σημαίνει, πως, οι επενδυτές έχουν μετατραπεί σε μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι δεν σπαταλούν τα κεφάλαια τους σε προμήθειες συναλλαγών.
Ουσιαστικά, η σταδιακή μείωση των ενεργών κωδικών εξελίσσεται εξαιτίας της αποχής των επενδυτών, ξένων και Ελλήνων, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές τα τελευταία δυο χρόνια ( λ.χ αυξήσεις κεφαλαίου ) οδήγησαν σε απώλεια κεφαλαίου.

Κάθε χρονιά πτώση μερίδων και σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου

Κάθε χρονιά σχεδόν από το 2014 και εντεύθεν είναι πανομιότυπη και διακρίνεται από δυο κύρια χαρακτηριστικά:
Η πτώση των ενεργών μερίδων συνοδεύεται από την σταδιακή συρρίκνωση του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών.
Τον Ιανουάριο του 2014 ο μέσος όγκος συναλλαγών ανερχόταν σε 101 εκατ. ευρώ και ενω σε κάποιο σημείο εκτοξεύθηκε σε 232 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2015, οι μερίδες μειώθηκαν σε 28532 και ο τζίρος ανήλθε σε 107 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο παρατηρείται και την επόμενη χρονιά τον Ιανουάριο του 2016 καθώς οι ενεργοί κωδικοί μειώθηκαν σε 17556 με μέσο όγκο συναλλαγών ο οποίος διαμορφώθηκε σε 74 εκατ. ευρώ.
Το 2017, οι ενεργές μερίδες ανήλθαν σε 16869 και ο μέσος όγκος συναλλαγών συρρικνώθηκε σε 39 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχες μειώσεις παρατηρούνται και την περίοδο 2018-2019 καθώς τον Ιανουάριο του 2019 οι ενεργοί κωδικοί έφθασαν σε 14170, ένα από τα χαμηλά σημεία των τελευταίων ετών.

Όλοι οι κωδικοί είναι «γνωστοί» στην Αθήνα – Οι χρεώσεις και οι υπηρεσίες είναι ανταγωνιστικές;

Είναι τόσο χαρακτηριστική η έλλειψη βάθους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ώστε όταν οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας επενδυτής διαθέτει περισσότερα απο 100.000 τεμάχια σε μια μετοχή και τα διαθέσει στην αγορά τότε είναι “δακτυλοδεικτούμενος” απο όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία.
Μαζί, όμως, με την συρρίκνωση των ενεργών κωδικών τα στοιχεία του Μαϊου του 2022 υποδεικνύουν ακόμα ένα στοιχείο:
Οι διαγραφές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις νέες μερίδες. Μ άλλα λόγια το χρηματιστήριο δεν είναι ελκυστικό, ούτε αποδεκτό με την σημερινή του μορφή.
Οι επιλογές είναι περιορισμένες όπως και η ρευστότητα ενω οι υποψήφιοι επενδυτές προτιμούν τις καταθέσεις με απόδοση 0,04% - αν και αρκετές εισηγμένες προσφέρουν ετήσιες αποδόσεις υψηλότερα και κοντά στον σημερινό πληθωρισμό. Εκ των πραγμάτων, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται να ξεκινήσουν από την αλφαβήτα της αγοράς.
Ποιές είναι οι χρεώσεις της ΕΧΑΕ πρός τους επενδυτές και τα μέλη;
Είναι αυτές ανταγωνιστικές;
Γιατί η Κεφαλαιαγορά μέσω ενός απηρχαιωμένου νόμου επιμένει να ζητά από τις χρηματιστηριακές ετησίως την ανανέωση των προσωπικών στοιχείων των πελατών σε υφιστάμενους λογαριασμούς;
Σε μια εποχή αστρονομικών ταχυτήτων οι επενδυτές ανοίγουν λογαριασμούς αυτόματα σε ιδρύματα πληρωμών και οι ελληνικές χρηματιστηριακές ζητούν δεκάδες έγγραφα για το άνοιγμα ενός απλού κωδικού.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης