Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοι insiders έβαλαν το χέρι στην τσέπη στο sell off και πώς αντέδρασαν οι επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων

Ποιοι insiders έβαλαν το χέρι στην τσέπη στο sell off και πώς αντέδρασαν οι επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων

Οι εισηγμένες προσπάθησαν μέσω αγορών ιδίων μετοχών να περιορίσουν την πτώση αλλά να δώσουν και κάποια εμπορευσιμότητα, αφού σε κάποιες συνεδριάσεις οι αγοραστές ήταν σχεδόν άφαντοι

Σχετικά Άρθρα

Ο Ιούνιος είναι έντονα πτωτικός μήνας μέχρι στιγμής και στις συνεδριάσεις που έχουν γίνει έχει δοκιμαστεί η αντοχή των επενδυτών.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το μήνα πιάνοντας τις 900 μονάδες, αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων από τη FED, έφεραν ένα μεγάλο sell off που επηρέασε και το Χ.Α. οδηγώντας το στις 815 μονάδες.
Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων που εμπεριέχουν κίνδυνο και φυσικά μετοχές.
Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αποτύπωσαν αμέσως αυτήν την τάση με τις εκροές από αρχές Ιουνίου να ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ (με στοιχεία έως 17 Ιουνίου) και ενώ από την αρχή του έτους οι εκροές είναι μόλις 7 εκατ. ευρώ.
Οι εισηγμένες προσπάθησαν μέσω αγορών ιδίων μετοχών να περιορίσουν την πτώση αλλά να δώσουν και κάποια εμπορευσιμότητα, αφού σε κάποιες συνεδριάσεις οι αγοραστές ήταν σχεδόν άφαντοι.
Δυνατές αγορές ιδίων μετοχών βγήκαν σε μετοχές όπως ΕΧΑΕ, Fourlis, Τιτάν, αλλά και από Intracom, Πλαστικά Θράκης, Premia κ.α. χωρίς να έχουν όλες τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση.

Άφαντοι οι insiders

Κοιτώντας τις επίσημες ανακοινώσεις των εισηγμένων, από τη δραστηριότητα των λεγόμενων insider (βασικοί μέτοχοι και στελέχη διοίκησης), λίγες ήταν οι περιπτώσεις όπου βγήκαν δυνατές στηρίξεις.
Στην Ελγέκα, τα παιδιά του Αλέξανδρου Κατσιώτη, προέδρου της εταιρείας έχουν κάνει αγορές μετοχών, αθροιστικά πάνω από 600 χιλ. τεμάχια, ενώ σύζυγος βασικής μετόχου αγόρασε 606 χιλ. τεμάχια.
Καθημερινές είναι οι αγορές στην Ικτίνος, από την Ιουλία και Λυδία Χαϊδά.

Μάλιστα οι αγορές βγαίνουν σε μία δύσκολη για την εισηγμένη περίοδο, όπου οι περιορισμοί στην Κίνα, έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις και έχουν μειώσει τα κέρδη.
Ωστόσο, σχεδόν καθημερινά αγοράζουν από 5 χιλ. τεμάχια έως και 30 χιλ. τεμάχια.
Στην Ιντρακόμ ο διευθύνων σύμβουλος Κλώνης Δημήτριος αγόρασε 100 χιλ. τεμάχια στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Στην Entersoft βγήκαν μικρές αγορές στις αρχές Ιουνίου, στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ο οικονομικός διευθυντής αγόρασε 15 χιλ. τεμάχια.

Στην Δάιος ο Δημήτρης Δάιος έκανε μικρές αγορές, αλλά σημαντικές για τον όγκο που κάνει η μετοχή, στην Τιτάν εκτός από τις αγορές ιδίων γίνονται και αγορές από την Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και από τον Λεωνίδα Κανελλόπουλο.
Αγορές έχουν γίνει εκτός Χ.Α. στην Intrakat, μικρές αγορές έκανε ο Απόστολος Πεταλάς, CEO της Fourlis στην εισηγμένη και οι βασικοί μέτοχοι της Aegean και της Autohellas, οι οποίοι είναι σχεδόν σταθεροί αγοραστές στις δύο μετοχές.
Από διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας βγήκε στις 3 Ιουνίου πώληση 8 χιλ. τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης