Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες έως +6%, Μυτιληναίος +4% αλλά χωρίς τζίρο, το ΧΑ +1,07% στις 840 μον. - Προσεχώς προετοιμαστείτε για νέα πτώση

Με τράπεζες έως +6%, Μυτιληναίος +4% αλλά χωρίς τζίρο, το ΧΑ +1,07% στις 840 μον. - Προσεχώς προετοιμαστείτε για νέα πτώση
Στο επίκεντρο ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του  αυξάνουν την πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 840 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες με την Eurobank να ξεχωρίζει στο +5,83% αλλά και από Μυτιληναίο +4,25%...ενώ οι χαμηλές συναλλαγές προβλημάτισαν και απέδειξαν ότι η άνοδος δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά..
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, μετά το πρόσφατο sell off, με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή αντίσταση ενώ στις 800 μονάδες βρίσκεται η πρώτη στήριξη.
 Με τα προβλήματα να παραμένουν και να επιδεινώνονται, το βασικό σενάριο είναι να κινηθεί στις 750 μονάδες ή πτώση -10%... αν και οι 700 μονάδες μπορεί να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την σαθρή κατάσταση.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η  Εurobank +5,83% και ακολούθησαν Eθνική +4%, Alpha Bank +3,49% και Πειραιώς +2,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν εκτός του Μυτιληναίου, Viohalco +3,72%, Motor Oil +3,6%..
Στον αντίποδα η ΔΕΗ έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στο -1,24% από κέρδη ενδοσυνεδρικά +5,42% ενώ πιέσεις -2,02% ασκήθηκαν στην δεικτοβαρή Coca Cola.

Στο επίκεντρο, ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμησή του  αυξάνουν την πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση.
Σημειώνεται ότι Fed, EKT, Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν όλες επιθετικά για να περιορίσουν τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αν και σε διάφορους βαθμούς.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ του 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, η υποστήριξη της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας την καθιστούν ευάλωτη στη σύγκρουση ενώ  με μια πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου η πιθανότητα ύφεσης να έρθει νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη.
Στην εγχώρια αγορά οι ανησυχίες αυξάνονται από την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και από πολιτικό σκηνικό καθώς το φιάσκο των εκλογών στην Γαλλία και το φάσμα της ακυβερνησίας που απλώνεται στη γαλλική πολιτική σκηνή, έχει τρομάξει και την ελληνική κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά ομολόγων όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με 10ετές στο 3,88% από υψηλό 4,74% (14/6) μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ανάφεραν ότι θα παράσχουν στήριξη με ένα νέο εργαλείο, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει.
Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,56% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,17%.
Περί τις 14:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, με Eurobank +6,25%, Εθνική +3,61%... αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil +5,17%, Μυτιληναίος +4,66% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,44% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,74%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,07% στις 840 μονάδες έχοντας υψηλό στις 846,26 μονάδες και χαμηλό τις 836,30 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,5 εκατ.ευρώ, εξ αυτών τα 6,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,1 εκατ. ευρώ και όγκου 4,37 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 544 χιλ. τεμάχια αξίας 484 χιλ. ευρώ, η Εθνική 277,3 χιλ. τεμάχια αξίας 890 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 553 χιλ. τεμάχια αξίας 488 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 1,75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,77 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ  22 χιλ. τεμάχια αξίας 313 χιλ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,06 εκατ. ευρώ και η Ελγέκα 226 χιλ. τεμάχια αξίας 102 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 884 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 543 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,88%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα  21/6 στα ελληνικά ομόλογα, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης με αυξημένη την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκειμένου να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,88%, το 10ετές ιταλικό 3,75% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,28%...
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Τετάρτη 15/6 αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ημέρα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, για πέμπτη συνεχόμενη συνάντηση.
Από την άλλη, μετά τις ανακοινώσεις  της ΕΚΤ στις 9/6 ότι θα προχωρήσει σε αυξήση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα, όπου αναγκάστηκε να παρέμβει σε έκτακτη συνεδρίαση και να αποτρέψει τις περαιτέρω πωλήσεις
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι ένα νέο εργαλείο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα spread των ομολόγων διευρυνθούν πέρα από ορισμένα όρια ή εάν οι κινήσεις της αγοράς υπερβούν μια ορισμένη ταχύτητα, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτά τα όρια θα δημοσιοποιηθούν.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στην Attica bank θα ενεργοποιηθεί δύο φορές το DTC – Αλλάζει προσεχώς διοίκηση ενώ καθοριστική η 15η Ιουλίου

Η Attica bank βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης…
Το bankingnews θεωρούμε εδώ και σχεδόν 7 χρόνια που επικρίνει τις λάθος πολιτικές που ακολούθησε η τράπεζα, δικαιώνεται όχι γιατί είχε προβλέψει τις τελικές ζημιές, αυτό ήταν το εύκολο… αλλά γιατί με συνέπεια ανέδειξε όχι για μήνες αλλά για 7 χρόνια όλα τα κακώς κείμενα της τράπεζας αυτής.
Ο ρόλος ενός οικονομικού site δεν είναι να παρουσιάζει τα δελτία τύπου των εταιριών και τραπεζών, αυτή είναι δουλειά δημοσίων σχέσεων αλλά να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και να επικροτεί τα καλώς κείμενα όταν αυτά είναι αποδεδειγμένα καλώς κείμενα…
Το bankingnews αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι ανέδειξε με μεγάλη συνέπεια τα εγκληματικά λάθη που σημειώθηκαν στην Attica bank ήταν πολλά, επαναλαμβανόμενα και ορισμένα δόλια και σκόπιμα…
Τι πρόκειται να συμβεί;
Το παρελθόν είναι παρελθόν και στην Attica bank πολύ άσχημο παρελθόν.
Ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το ΤΜΕΔΕ έχουν την βούληση να προχωρήσουν στην εξυγίανση…
Στο παρελθόν δεν υπήρξε εξυγίανση αλλά προκλητικά συστηματική συγκάλυψη.
Γιατί είναι κρίσιμη η 15η Ιουλίου 2022 για την Attica bank;
Στις 29 Ιουνίου η Attica bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022 και ακολούθως στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση όπου θα ενεργοποιηθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση για δεύτερη φορά έναντι 22,8 εκατ ευρώ και αφορά την χρήση 2021.
Ωστόσο η κρίσιμη ημερομηνία για την Attica bank είναι η 15 Ιουλίου 2022 οπότε και η DBRS θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις της Attica bank θα προσδιορίσει τις ζημιές έτσι ώστε να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και να λάβουν κρατική εγγύηση…
Η Artemis, Metexelixis και Αστήρ 1 και 2 είναι οι τιτλοποιήσεις NPEs προβληματικών ανοιγμάτων της Attica bank.
Στο παρελθόν η Attica bank συγκάλυψε τις πραγματικές ζημιές και για να ενταχθεί στον Ηρακλή 2 ώστε να λάβει κρατική εγγύηση για τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσει θα πρέπει να αξιολογηθούν και να καταγραφούν οι πραγματικές ζημίες…
Πόσες είναι οι πραγματικές ζημίες στην Attica bank;
Ήδη η Attica bank έχει υλοποιήσει μια ανακεφαλαιοποίηση 240 εκατ όπου ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέκτησε το 62% της Attica bank.
Επίσης οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν και σε δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση 365 εκατ όπερ σημαίνει ότι οι ζημίες από τις τιτλοποιήσεις θα είναι προφανώς πάνω από 365 εκατ ευρώ.
Μόνο από αυτές τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις η Attica bank θα έχει κάψει 240 εκατ + 365 εκατ συνολικά 605 εκατ ευρώ.
Η άποψη μας την οποία δεν την έχουμε παρουσιάσει τώρα αλλά πολλούς μήνες πριν είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 850 εκατ κεφάλαια δηλαδή 240 εκατ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, 365 εκατ στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 250 εκατ στην 3η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης την λεγόμενη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
Πότε θα ενεργοποιηθεί το DTC και θα ακολουθήσει και νέα ενεργοποίηση DTC το 2023;
Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
Για την χρήση 2021 το DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι ύψους 22,8 εκατ που μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης.
Οπότε Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2022 θα ξεκινήσει η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των 365 εκατ ευρώ, μετά την ενεργοποίηση του DTC των 22,8 εκατ.
Όμως προσοχή, θα ακολουθήσει και ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του DTC το 2023 που θα αφορά την χρήση 2022, όπου εκτιμάται μεταξύ 90 με 100 εκατ. ευρώ σε ένα συντηρητικό σενάριο.
Στην Αttica bank θα ενεργοποιηθεί το DTC συνολικά δύο φορές μια το 2022 για την χρήση 2021 και μια το 2023 για την χρήση 2022.
Οι μέτοχοι πλην ΤΧΣ θα επενδύσουν 180 εκατ… στις 2 από τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις
Η ομάδα των μετόχων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 62% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ με 14% και το Ellington με 9% έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο…
Ειδικά οι μέτοχοι πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και το Ellington έχουν συμφωνήσει ότι σε πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ και στην δεύτερη των 365 εκατ – εάν τελικά είναι 365 εκατ – θα εισφέρουν συνολικά 180 εκατ ευρώ.
Ήδη στην ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ που ήδη έχει υλοποιηθεί κατέβαλαν 55 εκατ ευρώ οπότε απομένουν άλλα 125 εκατ ευρώ.
Κατά την άποψη μας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία των 180 εκατ πρέπει να αλλάξει και να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια.
Με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά των μετόχων το ΤΜΕΔΕ και το Ellington θα πρέπει να καταβάλλουν 110 με 120 εκατ ευρώ αλλά αυτό δεν είναι λογικό, δεν μπορεί να ξελασπώσει την προβληματική Attica bank πάλι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας….
Στην 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης θα καταβάλουν οι μέτοχοι ΤΜΕΔΕ και Ellington άλλα 250 εκατ.
Τι ποσοστό θα κατέχουν ΤΜΕΔΕ και Ellington στην 3η κεφαλαιακή ενίσχυση;
Στόχος είναι στην τελική φάση το ΤΜΕΔΕ, το Ellington ή όποιος άλλος επενδυτής να κατέχουν το 68% της Attica bank και το ΤΧΣ το 30% με 32%
Θα αλλάξει η διοίκηση της Attica bank;
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank έχει οριστεί ο Μιχάλης Ανδρεάδης ο οποίος όμως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για αναζήτηση νέας διοίκησης και έχει ανατεθεί στην Egon Zehnder να διερευνήσει την αγορά.
Κατά την άποψη μας δεν μπορεί να είναι CEO η κ. Μαραγκουδάκη γιατί ταυτόχρονα ήταν εμπλεκόμενη στις τιτλοποιήσεις NPEs.
Πότε η Attica bank θα μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο και να παράγει αξιοπρεπή έσοδα;
Το βασικό σενάριο είναι ότι η Attica bank για να παράγει εσωτερικό κεφάλαιο και να εμφανίζει αξιοπρεπή προ προβλέψεων έσοδα θα φθάσουμε στο… 2025.
Στην χρήση 2022 θα εμφανίσει μεγάλες ζημίες.
Στην χρήση 2023 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC.
Το 2024 θα έχει σταθεροποιηθεί ο ισολογισμός και το 2025 θα φθάσει να επιτύχει αύξηση εσόδων και να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαιο.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 21/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο  +1,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,5%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,75%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,41% ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,28%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Ισχυρή άνοδος στη Wall Street

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας περιορίσει τα αρχικά κέρδη και μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας, με τους αναλυτές της αγοράς ωστόσο να προειδοποιούν ότι θα είναι πρόσκαιρη, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για ύφεση εντείνονται, ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +3,46% στα 124,80 ευρώ.
Άνοδος και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,27% στα 115,58 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +2,27% στα 110,47 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -1,33% στις 2.372 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,35%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,8%, το S&P 500 στο +2,6%, ο Nasdaq στο +3%και το ETF GREC στο +3,72% (24,68 δολ.) .

Κέρδη χωρίς τζίρο στις τράπεζες  - Στο επίκεντρο η Eurobank

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να ξεχωρίζει αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2240 ευρώ, με άνοδο +4% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,89 ευρώ, με άνοδο +3,49%, με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0140 ευρώ, με άνοδο +2,42% και όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2022 στα 0,6035 ευρώ ή 0,9958 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9080 ευρώ, με άνοδο +5,83%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0842 ευρώ, με άνοδο +0,24%, με όγκο 25 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25,  με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Viohalco, Motor Oil, Quest.....
Στον αντίποδα υποχώρησαν Coca Cola , Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo....
H Coca Cola έκλεισε στα 20,86 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση στα 7,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,23% και αποτίμηση 7,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,5550 ευρώ, με πτώση -1,24% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0550 ευρώ, με άνοδο +2,24%, και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με πτώση -0,29% και  αποτίμηση 4,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με άνοδο +1,39% και  κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +3,6% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με άνοδο +4,25% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,32 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4040 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 527 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0254 ευρώ, με άνοδο +2,42% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Βελτιώση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,88% - Το spread με την Ιταλία στις 11 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21/6 στα ελληνικά ομόλογα ενώ σταθεροποιητικές τάσεις σημειώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός και από τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,88%, το 10ετές ιταλικό 3,78% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,30%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 211 μονάδες βάσης από 229 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,59% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Ιουνίου του 2022 στο 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/6/2022 στο 1,77%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,43% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,80% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,84% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης