Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπάχαλο με τις μετοχικές συνθέσεις που εμφανίζει η ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες - Δύο ακραία παραδείγματα Intralot, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μπάχαλο με τις μετοχικές συνθέσεις που εμφανίζει η ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες - Δύο ακραία παραδείγματα Intralot, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Oρισμένοι ξένοι οίκοι, είναι καλύτερα  ενημερωμένοι διότι σέβονται τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν τις υπηρεσίες τους
Σχετικά Άρθρα

Μέτοχοι – φαντάσματα, ελλιπής ανανέωση των μετοχολογίων και ανακοινώσεις εισηγμένων κατά το δοκούν είναι η σημερινή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Γ. Κοντόπουλος φιλοδοξεί να προσελκύσει Δημόσιες προσφορές επιχειρήσεων (IPO), ωστόσο για να πείσει τους επιχειρηματίες θα περάσουν χρόνια καθώς η ίδια η ΕΧΑΕ – και κατ’ επέκταση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν γνωρίζουν τι ανήκει και σε ποιόν.
Όπως θα δούμε μάλιστα, ορισμένοι ξένοι οίκοι, είναι καλύτερα  ενημερωμένοι διότι σέβονται τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν τις υπηρεσίες τους.
Και εξηγούμαστε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου του χρηματιστηρίου, στην μετοχική σύνθεση λ.χ της Intralot φέρονται ως μέτοχοι o κ. Σ. Κόκκαλης με 25,96% και η τράπεζα Ιntesa με ποσοστό 5,01%.
Την περασμένη εβδομάδα αναφέροντας τα της αύξησης κεφαλαίου επισημάνθηκε λανθασμένα στο ποσοστό της δεύτερης καθώς εμπιστευθήκαμε – κακώς - την ορθότητα των στοιχείων.
Η πραγματικότητα είναι μακράν διαφορετική καθώς από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου πως η τράπεζα Intesa δεν υφίσταται πλέον ενώ υπάρχουν δυο θεματοφύλακες η Credit Suisse με ποσοστό 7,579% και η EFG Βank με 5,64% (η οποία είχε προβεί αρχικά σε ανακοίνωση την οποία ανακάλεσε αργότερα).
Όπως αναφέρεται, οι δυο τράπεζες "Λειτουργούν ως θεματοφύλακες για λογαριασμό πελατών τους, ουδείς εκ των οποίων έχει γνωστοποιήσει ότι κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5%".
Και πρόκειται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών για την οποία οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Και οι Ελβετοί στις τράπεζες θεματοφυλακής δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τον ελληνικό νόμο.
Eκτός αν επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους ή τους αποστείλει μια επιστολή.

Παράδειγμα δεύτερο: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζονται στον πρώτο πίνακα ως μέτοχοι ο κ. Γ. Περιστέρης με 29,75%, η Latsco με 7,59% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 6,9%, και το Fund Ηelicon με 2,77%.
Αν κάποιος δεν κοιτάξει προσεκτικά στον ίδιο πίνακα έχει συμπεριληφθεί το ποσοστό του fund σε δικαιώματα ψήφου έχει ξεπεράσει το 5% - με νέωτερη ανακοίνωση της 12ης Μάϊου 2022.
Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ανάλυσης μετοχών (SimplyWall.st) το ποσοστό του βασικού μετόχου είναι 33,5%, το Reggeborgh Invest εμφανίζεται με 9,26%, η ΕFG Trust με 8,26% και το Helicon με 3,02%.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Γνωρίζουν οι Αμερικανοί κάτι περισσότερο από τη ΕΧΑΕ ; ιδιαίτερα όταν παρέχουν επι πληρωμή τις υπηρεσίες στους συνδρομητές τους.
Εκτός, όμως, από την ελλιπή ενημέρωση για τις μετοχικές συνθέσεις σε ορισμένες εταιρείες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο υπόχρεοι σε ανακοινώσεις να δημοσιοποιούν αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων ( λ.χ συμβόλαια σε παράγωγα ) οι οποίες φαίνεται να συνεχίζονται επ΄ άπειρον;
Οι λίγοι Έλληνες και ξένοι ενεργοί επενδυτές που έχουν απομείνει χρειάζεται να λειτουργούν ως ερευνητές και διαπιστώνουν καθημερινά ότι, η διαφάνεια είναι άγνωστη λέξη και επαφίεται στους εκδότες η εφαρμογή της.
Για ποιους λόγους, όμως, οι κάτοχοι ιδιωτικών εταιρειών να συνδέσουν το κύρος της επιχείρησης τους σε μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα ελάχιστα και προφανή ως προς την διαφάνεια ;

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης