Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πλήρης αντιστροφή κλίματος, οι τράπεζες -4% από +5%, σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς, το ΧΑ -1,4% στις 823 μον. - Προσεχώς οι 800 μον

Πλήρης αντιστροφή κλίματος, οι τράπεζες -4% από +5%, σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς, το ΧΑ -1,4% στις 823 μον. - Προσεχώς οι 800 μον
Το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε τις 820 μονάδες με τις 800 μονάδες να πλησιάζουν ενώ η επιδείνωση στις διεθνείς αγορές εν μέσω των φόβων για ύφεση θα παρασύρει και την εγχώρια αγορά σε κατώτερα επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πλήρης αντιστροφή κλίματος καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 823 μονάδες, από τις 845 μονάδες υψηλό ημέρας, με τις τράπεζες να χάνουν τα αρχικά τους κέρδη +5%, και να επιστρέφουν με πιέσεις -4% η Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ με απώλειες έκλεισαν και τα μη τραπεζικά blue chips.
Η αρχική άνοδος δεν είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται... ενώ μόνο τρείς συνεδριάσεις έμειναν για το τέλος του α' εξαμήνου της χρονιάς χωρίς να αποκλείονται και οι κινήσεις ωραιοποίησης.
Στις τράπεζες, το θετικό πρόσημο διατήρησε η Εθνική +0,03% από +4,57% υψηλό ημέρας ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -3,89% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,9456 ευρώ και ακολούθησαν Alpha Bank -2,64% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +3,03% και Eurobank -0,11% από +3,1% υψηλό ημέρας
Στα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλά έτους έκλεισαν ΔΕΗ -4,59% και ΑΔΜΗΕ -4,4% και ακολούθησε ο Μυτιληναίος -3,65% ....ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο ΟΠΑΠ +0,65%. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε τις 820 μονάδες με τις 800 μονάδες να πλησιάζουν ενώ η επιδείνωση στις διεθνείς αγορές εν μέσω των φόβων για ύφεση θα παρασύρει και την εγχώρια αγορά σε κατώτερα επίπεδα.
Είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα πλήξουν συστημικά την διαβρωμένη ελληνική οικονομία ενώ αν και τα έσοδα από τον τουρισμό θα μετριάσουν την ζημία, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2022 ή αρχές 2023 λόγω ετεροχρονισμού φάσης θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς στην ελληνική οικονομία.
Στα παραπάνω, προστίθενται το πολιτικό ρίσκο αλλά και η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι στις 8 Ιουλίου η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία όπου δεν αναμένεται αλλαγή στην βαθμολογία της Ελλάδος θα διατηρηθεί ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Η πραγματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2022.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Στην αγορά ομολόγων η κατάσταση βελτιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα οι πωλήσεις επέστρεψαν με το 10ετές ελληνικό στο 3,85%.
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα καταγράφηκε επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές να σκαρφαλώννει στο 4,74% (14/6) ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο που θα παράσχει στήριξη με ένα νέο εργαλείο, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει καθώς η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.

Εταιρικά νέα

Δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι  γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων των σειρών 2018 και 2020 της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με θέμα παροχή συναίνεσης για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπήρξε  αυξημένη απαρτία.
Σημειώνεται ότι εάν  δεν υπάρξει η απαραίτητη απαρτία του 50%, οι συνελεύσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου ενώ στις 28/6 αναμένεται η τακτική γενική συνέλευση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται σήμερα 27/6 χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,5%, οι μετοχές της Profile χωρίς επίσης το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3241 ευρώ ανά μετοχή και οι μετοχές των Μύλων Λούλη (0,057 ευρώ ανά μετοχή καθαρό).
Την Τετάρτη 29/6 ξεκινάει η δημόσια προσφορά μετοχών της Dimand για την είσοδο των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1/7
Την  Πέμπτη 30/6 είναι η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος του Φουρλής ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή.
Τη Παρασκευή 1/7 ορίζεται η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος του ΟΤΕ για τη χρήση 2021 κατά τη διάρκεια της οποίας οι μετοχές  θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος 0,558 ευρώ ανά μετοχή.
Τη ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Intralot, θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την Α.Μ.Κ. με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 1,5 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της Εταιρίας  με τιμή διάθεσης €0,58 για κάθε μία νέα μετοχή
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή 24/6 ξεκίνησε και η δημόσια πρόταση της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή και θα διαρκέσει έως 26 Ιουλίου

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,57% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,35%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +4,57%, Alpha Bank και Eurobank πλησίον του +3% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ +1,83%, ΔΕΗ +1,93%, ΟΠΑΠ +1,36%...o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,15% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,32%.
Λίγο μετά ις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -5%, Alpha Bank -3% αλλά και στo σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -6%, ΑΔΜΗΕ -4%, Μυτιληναίος -3%...ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,66% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,61%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,4% στις 823 μονάδες έχοντας υψηλό στις 845,82 μονάδες και χαμηλό τις 821,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και όγκου 846 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 816 χιλ. τεμάχια αξίας 680 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 30 χιλ. τεμάχια αξίας 539 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 823 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 886 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 516 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 27/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85%, το 10ετές ιταλικό 3,63% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,19%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, στις τελευταίες του δηλώσεις,  στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ 8,1%, η Lagarde ανέφερε στις 16 Ιουνίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι σχεδιάζει τρόπους για τον περιορισμό των spread των ομολόγων.
Σύμφωνα με την Lagarde, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά της κρίσης θα ξεκινήσει εάν το κόστος δανεισμού για τα αδύναμα κράτη αυξηθεί πολύ ή πολύ γρήγορα.
Επί της ουσίας, είναι ένα «νέο μέσο κατά του κατακερματισμού» μετά την άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων εν μέσω ενδείξεων ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξάνεται περισσότερο.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει.
Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Γιατί ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί… οι μετοχές τους εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα; - Τι συμβαίνει;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, πλέον εντός του α΄ 6μήνου 2022 ή 9μήνου του 2022 θα εμφανίζουν NPEs δηλαδή προβληματικά ανοίγματα κάτω από 10%.
Από 100 δισεκ. NPEs στα χαρτοφυλάκια τους, βρίσκονται με 8-10 δισεκ. πρόκειται για μια μείωση 90 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Με κεφάλαια 22,4 δισεκ. ευρώ οι τράπεζες διαθέτουν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες... αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ωστόσο παράγουν κέρδη, δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο, η κατάσταση τους είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.
Εμφανίζουν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 14,2 δισεκ. που αποτελεί κεφάλαιο αλλά είναι υποβαθμισμένης ποιότητας αλλά αυτό το στοιχείο υπήρχε και συνεχίζει να υφίσταται στα κεφάλαια των τραπεζών.
Παράγουν κέρδη, επίσης με διαφορετική ταχύτητα αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα τους σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ καλύτερη.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί και βελτιώνεται… αλλά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν το αποτιμούν…
Οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμές περιόδου όπου τα NPEs ήταν 30-35 δισεκ. και δεν υπήρχε ορατότητα για τα έσοδα τους ενώ εμφάνιζαν ζημίες…
Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα; - Τι συμβαίνει;
Οι βασικοί λόγοι που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα είναι
1)Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις προοπτικής ύφεσης στις οικονομίες οι επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο, αυξάνουν την ρευστότητα τους και μειώνουν το ρίσκο από περιφερειακές αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιφερειακό, χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης είναι εύλογη εξέλιξη.
2)Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χάσει την δυναμική του, λόγω της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και της ύφεσης που μπορεί να προκύψει.
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν τόσο για την δημιουργία νέων NPEs αλλά και υπάρχει ανησυχία για τα παλαιά NPEs.
Ανησυχούν για θέματα που άπτονται των κεφαλαίων των τραπεζών π.χ. εάν οι ζημιές που ήδη εμφανίζουν τα senior bond που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση θα καλυφθούν από τους ιδιώτες – μετόχους ή το κράτος.
Ανησυχούν για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών αφού λόγω επιβράδυνσης ή και ύφεσης οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χορηγήσουν τα δάνεια που έχουν εκτιμήσει με αρνητικές επιδράσεις στα έσοδα.
3)Ο τραπεζικός κλάδος, συνδέεται με τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.
Εάν αυτός αμφισβητηθεί από πλήθος γεγονότων, π.χ. ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ύφεση στην οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χάνει την δυναμική που είχε αναπτύξει…
Π.χ. η Εθνική βρίσκεται κάτω από τα 3 ευρώ στα 2,9520 ευρώ με εκτίμηση για χαμηλό 2,5 ευρώ.
Η Alpha bank στα 0,8350 ευρώ με προοπτική 0,78 ευρώ, η Eurobank από 0,8950 ευρώ στα 0,80 ευρώ και η Πειραιώς από 0,9596 ευρώ στα 0,85 ευρώ.
4)Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα πέρασε μια 10ετή περίοδο κρίσης, εξυγιαίνεται, συγκεντρώνει κεφάλαια…
Όμως αυτομάτως δεν καθίσταται επενδύσιμος.
Για τον μέσο ξένο επενδυτή οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ακόμη ελκυστικές για αγορά…
Μπορεί ορισμένοι ξένοι να θεωρούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα ως ελκυστικές αλλά δεν τις αγοράζουν γιατί θεωρούν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πτωτικός κύκλος…
5)Όταν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια πτώσης -15% για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μπορούν να αγοράσουν και αργότερα τις τραπεζικές μετοχές δεν θα χάσουν την ευκαιρία… γιατί ακόμη δεν είναι αγοραστική ευκαιρία…

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 27/6 οι ασιατικές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ισχυρά κέρδη της Wall Street την Παρασκευή  24/6.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,43%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,88%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,35%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο +1,49% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,94%.

Μεικτά πρόσημα ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη με επίκεντρο τον πληθωρισμό εν μέσω των φόβων για ύφεση.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην τριήμερη σύνοδο των G7, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, καθώς και το ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ξεκινά σήμερα Δευτέρα τις τριήμερες εργασίες του στην Πορτογαλία. 
Για πρώτη φορά από το 1918 η Ρωσία αθέτησε πληρωμές ομολόγων, ύψους 100 εκατ. δολαρίων περίπου, με τη Δύση να «βλέπει» πιστωτικό γεγονός και τη Μόσχα να κάνει λόγο για «φάρσα».
Οι πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου και υπόκεινται σε περίοδο χάριτος που έληξε το βράδυ της Κυριακής.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ομολογιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις πληρωμές, αφού οι προσπάθειες της Ρωσίας να πληρώσει στο νόμισμα ρούβλι μπλοκαρίστηκαν από διεθνείς κυρώσεις.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +1,36%  στα 130,25 ευρώ.
Ήπια άνοδος και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο  +0,73% στα 109,90 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,72% στα 108,40 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,60% στις 2.405 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,45% και το ETF GREC με απώλειες -2,3% (24,16 δολ. ).

Από κέρδη +5% πιέσεις -4% οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Υψηλή μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές καθώς από αρχικά κέρδη +5% επέστρεψαν με πιέσεις -4% με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9520 ευρώ, με άνοδο +0,03% με όγκο 1,45 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8350 ευρώ, με πτώση -2,64%, με όγκο 6,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9596 ευρώ, με πτώση -3,89% και όγκο 2,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 27/6/2022 στα 0,05731 ευρώ ή 0,9456 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8950 ευρώ, με πτώση -0,11%, με όγκο 2,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0880 ευρώ, με πτώση -2,22% με όγκο 9 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή ....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο ο ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 21,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 7,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,32 ευρώ, με πτώση -0,31% και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με πτώση -4,59% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με πτώση -4,4% και κεφαλαιοποίηση 443 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,06 ευρώ, με άνοδο +0,65% και  αποτίμηση 4,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,88%και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με πτώση -2,29% και  κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,90 ευρώ, με πτώση -1,65% κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -3,65% και κεφαλαιοποίηση 2,δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,35 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,46 ευρώ, με πτώση -1,71% κεφαλαιοποίηση 794 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0249 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85% - Το spread με την Ιταλία στις 22 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85%, το 10ετές ιταλικό 3,63% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,19%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 230 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,66% ή 166 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις  καταγράφονται σήμερα 27/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Ιουνίου του 2022 στο 3,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/6/2022 στο 1,53%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,61% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,63% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης