Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δραματικό πρώτο εξάμηνο στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Ποιοι έχασαν έως και 50% και ποιοι χαμογελούν ακόμα

Δραματικό πρώτο εξάμηνο στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Ποιοι έχασαν έως και 50% και ποιοι χαμογελούν ακόμα
Οι τράπεζες που ξεκίνησαν πολύ δυνατά τη χρονιά και ο τραπεζικός δείκτης τον περασμένο Φεβρουάριο φλέρταρε με τις 750 μονάδες σήμερα είναι κάτω από τις 500 μονάδες

Τα πάνω κάτω έφερε μέσα σε λίγους μήνες στα χρηματιστήρια ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με θετικές προοπτικές, οι συνθήκες άλλαξαν στις αγορές παγκοσμίως και οι ελληνικές μετοχές βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες ακόμα και 50%.
Απώλειες 9,28% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης kai 9,60% o δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες που ξεκίνησαν πολύ δυνατά τη χρονιά και ο τραπεζικός δείκτης τον περασμένο Φεβρουάριο φλέρταρε με τις 750 μονάδες σήμερα είναι κάτω από τις 500 μονάδες και οι απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 13,4%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (δείτε και σχετικό πίνακα) το όνειρο που ζούσαν οι επενδυτές στη ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε εφιάλτη και ο τίτλος βρίσκεται να έχει απώλειες 44,20% από την αρχή του έτους.
Και στην Quest όμως η εικόνα άλλαξε δραματικά ειδικά μετά το split της μετοχής και πλέον υποχωρεί 31% και με τις ίδιες απώλειες είναι και η Coca Cola.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ χάνει 28,6%, η Πειραιώς 27,3% έχοντας γράψει και νέα ιστορικά χαμηλά και η Βιοχάλκο χάνει 27%.

Η Ελλάκτωρ είναι η πλέον κερδισμένη με άνοδο 32,2% λόγω της δημόσιας πρότασης των Ολλανδών και του deal με τη Motor Oil.
Η Motor Oil λόγω της κερδοφορίας ρεκόρ που αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο από τα υψηλά περιθώρια διύλισης και την ανάκαμψη της ζήτησης έχει άνοδο 28,3%.
Το deal που αναμένεται στην Τέρνα Ενεργειακή έχει οδηγήσει τη μετοχή σε άνοδο 26%, ενώ η Jumbo έχει άνοδο 10% και ο ΟΠΑΠ 9,4%, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης απογοητευτική είναι η εικόνα της Πλαστικά Θράκης με τις απώλειες να ανέρχονται στο 50,6% παρά τις εκτιμήσεις για κέρδη το 2022 που δίνουν μονοψήφιο p/e.
Απώλειες λίγο μικρότερες από 50% έχουν η Επίλεκτος, η Τράπεζα Αττικής και η Frigoglass.
Η απώλεια της έκτασης στα Τουρκοβούνια έφερε απώλειες 42% στην Κέκροψ, ενώ 41% χάνει η Medicon.
Κρι-Κρι, Άβαξ και Ικτίνος είναι επίσης μεταξύ των εταιρειών με μεγάλες απώλειες.
Χαμόγελα εξακολουθούν να έχουν στο πρόσωπό τους οι κάτοχοι μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης λόγω εξαγοράς (+51%), της Τράστορ (+39% λόγω δημόσιας πρότασης) και της Byte +11,89% λόγω φημολογίας για εξαγορά.

Καταγραφή_256.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης