Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΤΕ +3% αλλά τράπεζες -3%, το ΧΑ -0,03% στις 805 μον. - Βασικό σενάριο η διάσπαση των 800 μον., με στόχο τις 750 μον.

Με ΟΤΕ +3% αλλά τράπεζες -3%, το ΧΑ -0,03% στις 805 μον. - Βασικό σενάριο η διάσπαση των 800 μον., με στόχο τις 750 μον.
Στο τρίπτυχο της ανησυχίας, ενεργειακή κρίση, οικονομική κρίση λόγω πληθωρισμού και  το νέο κύμα πανδημίας προστίθεται ο πολιτικός κίνδυνος ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 805 μονάδες, με νέες πιέσεις στις τράπεζες έως -3% από απώλειες ενδοσυνεδριακά άνω του -6%, ενώ τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ +2,92% κράτησαν προσώρας την αγορά άνω του κρίσιμου και ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 486 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στις 474 μονάδες, στο χαμηλό 16 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο να έχει πραγματοποιηθεί στις 1/3/2021 στις 471,75 μονάδες με την Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,8770 ευρώ.

Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ι περιορισμένη και λόγω της αργίας της Wall Street ( αργίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -3,31% από χαμηλό ημέρας -6,47% και  ακολούθησαν Πειραιώς -2,49%, Eurobank -1,31% και  Εθνική -0,17%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν εκτός του ΟΤΕ, οι Jumbo +2,12%, ΕΥΔΑΠ -1,97%, ΟΠΑΠ +1,75%..ενώ υποχώρησαν  Μυτιληναίος -3,56%, Viohalco -1,93%.... 
Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση, η οικονομική κρίση λόγω πληθωρισμού το νέο κύμα πανδημίας ενώ στο τρίπτυχο της ανησυχίας προστίθεται ο πολιτικός κίνδυνος ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα καθώς εντείνεται η φημολογία ότι o Μητσοτάκης τέλη Ιουλίου θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 11 ή 18 Σεπτεμβρίου
Τα χειρότερα είναι εμπρός και πρέπει η ελληνική κοινωνία να προετοιμαστεί για μια δύσκολη περίοδο, τέλη 2022 με το 2023.
Σ’ αυτό το πλαίσιο το ελληνικό  χρηματιστήριο θα διολισθήσει προς τις 800 - 780 μονάδων ενώ η διάσπαση αυτών θα οδηγήσει  στις 750 με 700 μονάδες.
Ενδιάμεσα, θα έχουμε και ανοδικές αναλαμπές υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28% (973 μον. στις 16/2/2022)
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα, και ειδικότερα αύριο 5/7 όπου ανακοινώνονται οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη αλλά και τα πρακτικά της FED στις 6/7 και οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ του Ιουλίοιυ την Παρασκευή 8/7.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4/7 στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές ομόλογο στο 3,51% ενώ πωλήσεις  στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, αναμένοντας τις  αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 27/7 και οι αποφάσεις της  FED
Όσο αφορά το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ότι θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους,
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Εν τω μεταξύ, η πρώτη μεγάλη διαφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ, από την ανάληψη της ηγεσίας της C. Lagarde, ήρθε και είναι, όπως ήταν αναμενόμενο από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, την Bundesbank.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel αντιτάχθηκε στην υπόσχεση της ΕΚΤ, για νέα στήριξη στον υπερχρεωμένο νότο της Ευρωζώνης, στην έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου 2022, επαναφέροντας το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της, σύμφωνα με το Reuters.

Στο επίκεντρο η ετυμηγορία της ελληνική οικονομίας από τη Fitch 8/7

Παρά την άκρως δυσμενή συγκυρία, με την οικονομία να επιβραδύνεται και μάλιστα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα περάσει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται δραματικά, το ελληνικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ. , το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα να επιδεινώνονται και τα ελληνικά ομόλογα να ποντάρουν στην τεχνική στήριξη της ΕΚΤ, ο αμερικανικός οίκος Fitch με μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 8 Ιουλίου 2022.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί με πολιτικούς όρους και όχι προφανώς με οικονομικούς στην κλίμακα ΒΒ+ για να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ είναι απόλυτα αδικαιολόγητη, ακατανόητη και με οικονομικούς όρους αναξιόπιστη.
Παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης Biden η οποία υποστηρίζει τη σχεδόν δουλική κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση του Ουκρανικού.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος με πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομικά θα βλάψει μεσομακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας θα δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνητής ευφορίας και με ωραιοποιήσεις που δεν δικαιολογούνται η ελληνική οικονομία αξιολογείται με βαθμολογία πολύ ανώτερη των πραγματικών ικανοτήτων της.
Αυτό το χάσμα οι κερδοσκόποι θα το δουν και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τις αστήρικτες πολιτικές αναβαθμίσεις.

Εταιρικά νέα

1) Από σήμερα  Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, οι μετοχές της Εταιρείας Τέρνα Ενεργειακής θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα των 0,34 ευρών ανά μετοχή, οι μετοχές της Βογιατζόγλου Systems  χωρίς το δικαίωμα των 0,19 ευρώ  και της Flexopack των 0,136 ευρώ.
2) Την Πέμπτη 7/7  μετοχές της Coca Cola διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα 0,71 ευρώ ανα μέτοχή και οι μετοχές της Motor-Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 0,7 ευρώ/μετοχή για την χρήση του 2021.
3) Η δημόσια εγγραφή για το επταετές ομόλογο της Lamda ύψους έως 230 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου.
4 ) Η Dimand ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημόσια εγγραφή και η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε στα 15 ευρώ.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,21% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,45%.
Περί τις 12:45 με στηρίξεις από τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ +4%, αλλά και ΟΠΑΠ, Jumbo άνω του +2% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,80%.
Λίγο πριν τις 13:30 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -6,47%, Εurobank και Πειραιώς άνω του -4% και Εθνική πλησίον του -3% ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,23%.
Λίγο πριν το κλείσομο της συνεδριάσης, με τις τράπεζες πτωτικά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με απώλειες πλην ΟΤΕ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,52%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 805 μονάδες έχοντας υψηλό στις 812,23 μονάδες και χαμηλό τις 801,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες. 
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 970 χιλ. ευρώ και όγκου 104 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 20 χιλ. τεμάχια αξίας 321 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 15 χιλ. τεμάχια αξίας 109 χιλ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Πίστη 69 χιλ. τεμάχια αξίας 540 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805 μονάδες, με βασική στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 800 – 790 μονάδων και ακολουθούν οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 820 - 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 486 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 490 μονάδων και ακολουθούν οι 450 μονάδες, οι  430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση  βρίσκονται οι 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 540 - 550 μονάδες, οι 580 , οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,46%

Συνεχίζεται η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις καταγράφονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τον φόβο για παγκόσμια ύφεση να παραμένει.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,46%, το 10ετές ιταλικό 3,33% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,89%...
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση των ομολόγων  ειδικά τα ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ενώ ξεχώρισαν τα ελληνικά ομόλογα με την μεγαλύτερη επιδείνωση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει στο 4,73% ουσιαστικά είχε τεθεί το ελληνικό δημόσιο εκτός αγορών…γιατί η ελληνική οικονομία με 394,5 δισεκ. χρέος, συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. και με ελλείμματα είναι παραπαίουσα οικονομία…
Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει αρχίσει
Η απόφαση για την αύξηση, την οποία έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου
Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση καθώς ορισμένα μέλη του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.
Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε το βασικό επιτόκιό της τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μ.β.) ενώ είχε προαναγγείλει μία κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας καθώς μεσολάβησε η αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6%.
Παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ επιδιώκει την προστασία των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης από μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου φαίνεται ότι είχε κατ’ αρχήν αποτέλεσμα καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις και τα spread (οι διαφορές των αποδόσεων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα).
Το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ως πρώτη γραμμή άμυνας τις αγορές ομολόγων του Νότου με τα χρήματα από την αποπληρωμή ομολόγων χωρών του πυρήνα – της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας – που λήγουν.
Προβλέπει, επίσης, ένα νέο μέσο για αγορές ομολόγων, σε περίπτωση που οι επανεπενδύσεις δεν είναι αρκετές για να ηρεμήσουν οι αγορές.
Όταν η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα πουλάει π.χ. τα Γερμανικά ομόλογα και θα αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα αυτομάτως αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι κρίκοι.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον κατακερματισμό στην Ευρώπη και προσπαθεί να ελέγξει το spread την διαφορά απόδοσης δηλαδή μεταξύ των ομολόγων αναφοράς των Γερμανικών δηλαδή με τα ελληνικά π.χ. στις 225 με 250 μονάδες βάσης…
Η ΕΚΤ ξεκινάει αυτή την διαδικασία εξισορρόπησης για να αποτρέψει τον κατακερματισμό αλλά με τον τρόπο της αναγνωρίζει ότι μεταξύ των επικίνδυνων χωρών είναι και τα ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όποτε χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…

Γιατί η πρόταση Μελισσανίδη για τα ΕΛΠΕ ήταν ευκαιρία, το Fairfax έφθασε στην πηγή αλλά… και το ρίσκο του Περιστέρη

Ενίοτε ορισμένα deals δεν υλοποιούνται είτε λόγω απληστίας, είτε λόγω αλαζονείας, είτε λόγω κακής εκτίμησης της συγκυρίας…
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν υλοποιούνται deals δηλαδή εξαγορές αλλά δεν είναι της παρούσης…
Θα αναφερθούμε σε τρεις περιπτώσεις όπου κυοφορούνται deals αλλά κάποια εξ αυτών πάγωσαν… γιατί ενώ ήταν ευκαιρία δεν εκτιμήθηκαν με την δέουσα προσοχή ούτε με χρηματιστηριακούς όρους…
Περίπτωση πρώτη: Ο Μελισσανίδης ενδιαφερόταν για τα ΕΛΠΕ
Το bankingnews είχε αποκαλύψει πριν λίγο καιρό ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης επικεφαλής της Aegean Oil έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 47,1% που κατέχει η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μετά την επιτυχημένη και άκρως επικερδή έξοδο του από τον ΟΠΑΠ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και έχοντας τεράστια ρευστότητα εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την ισχυροποίηση του στον κλάδο των πετρελαιοειδών στον οποίο ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται μέσω της Aegean Oil.
Είχε υπάρξει συνάντηση μεταξύ Μελισσανίδη και εκπροσώπων της οικογένειας Λάτση και το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με ποσοστό 47,1% ή 144 εκατ μετοχές και το ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 35,5% ή 108 εκατ μετοχές.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνιζαν κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 7,38 ευρώ, όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι ο Μελισσανίδης ενδιαφέρεται για τα ΕΛΠΕ.
Σήμερα το 47,1% των ΕΛΠΕ αποτιμάται 892 εκατ και συνολικά 1,89 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση Μελισσανίδη ήταν συμφέρουσα εάν ληφθεί υπόψη η ενεργειακή κρίση και η χρηματιστηριακή απαξίωση.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια με 4 δισεκ. κεφάλαια, κέρδη 144 εκατ το 2021 και μόλις 2 δισεκ. δανεισμό αποτελεί ένα όμιλο με ισχυρή παρουσία στην διύλιση πετρελαίου στην Ελλάδα…
Περίπτωση δεύτερη – Το Fairfax ήθελε να πουλήσει πάνω από τα 1,15 ευρώ μετοχές Eurobank
Αν και το καναδικό fund Fairfax που κατέχει το 33,4% των μετοχών της Eurobank δηλώνει σταθερά μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής και επίσης δηλώνει ικανοποίηση για την θετική πορεία της Eurobank… η πραγματικότητα είναι ότι πώληση ενός ποσοστού της Eurobank από το Fairfax δεν θα αναιρούσε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική τράπεζα…
Η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 1,15 ευρώ για να υποχωρήσει στα 0,82 ευρώ με πιθανότητα κίνησης έως τα 0,70 ευρώ σε ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.
Το Fairfax λοιπόν ναι μεν είναι στρατηγικός επενδυτής που εμπιστεύεται την Eurobank που όντως θεωρείται από τις καλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα αλλά από την άλλη… έχασε μια ευκαιρία να πουλήσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών σε άλλα funds ώστε να ανακτήσει μέρος της αρχικής του επένδυσης του που ανήλθε στα 934 εκατ ευρώ.
Περίπτωση τρίτη: Πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στα 17 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,96 δισεκ.
Τα νέα δεδομένα είναι ότι η Macquarie ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία με κινήσεις στρατηγικής και τακτικής κατεβάζει συνεχώς το τίμημα… και από τα 25 ευρώ που θα ήθελε η πλευρά ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει περιοριστεί στα 20 με 21 ευρώ…
Κύκλοι προσκείμενοι στην Macquarie το προηγούμενο διάστημα άφηναν να εννοηθεί ότι ατονεί το ενδιαφέρον και ότι θα αποσυρθούν λόγω της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας αλλά προφανώς αυτό ήταν μέρος τακτικών κινήσεων…
Εάν τελικά υπάρξει deal καθώς ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να δούμε τι κερδίζουν οι εμπλεκόμενοι…
Πάντως σε κάθε περίπτωση η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι κίνηση αδυναμίας της πλευράς Περιστέρη, υποχρεώνεται να πουλήσει το πιο υγιές περιουσιακό του στοιχείο για να μπορέσει να αναστήσει την στάσιμη χρηματιστηριακά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι ισορροπίες
Ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα στα 20 ή 21 ευρώ ανά μετοχή ή premium 23% από τις τρέχουσες τιμές στα 17 ευρώ.
Οι αναφορές για υψηλοτέρα τιμήματα δεν έχουν βάση.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ο Γιώργος Περιστέρης βασικός μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… πλέον σχεδιάζει την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…αφού φέρεται να κρατάει κάποιο ποσοστό μειοψηφίας…
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να συγχωνεύονταν με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να απορροφά τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα μπορούσε να πάρει 900 εκατ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της σχεδόν 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα έπαιρνε 260 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις του.
Με σημαντικά κέρδη ο Μαρινάκης
Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποκομίζοντας 135-145 εκατ ή καθαρό κέρδος μείον το αρχικό ποσό επένδυσης περίπου 90 εκατ ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι η Λάτση η οποία έχει επενδύσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράζοντας μετοχές που πούλησε η Reggeborgh δεν θα έχει την τύχη του… Μαρινάκη, καθώς είναι οριοθετημένες οι δυνατότητες της μετοχής σε σχέση με το ιστορικό κόστος κτήσης.
Μπορεί να ξεκολλήσει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλούσε από τα 9,40 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 970 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 4/7 οι ασιατικές αγορές .
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,84%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,53%, ο δείκτης Hang Seng Χονγκ Κονγκ στο -0,11%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο -0,22% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,11%..

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +9,08% στα 161,20 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται κσι οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -1,88% στα 113,73 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,84% στα 110,42 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,29% στις 2.200 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,01%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο  +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,90%.
Η Wall Street θα παραμείνει σήμερα 4/7 κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται....
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8550 ευρώ, με πτώση -0,17% με όγκο 1,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8066 ευρώ, με πτώση -3,31%, με όγκο 6,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -2,49% και όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/7/2022 στα 0,05315 ευρώ ή 0,8770 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8152 ευρώ, με πτώση -1,31%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 451 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0761 ευρώ, με πτώση -5,35%, με όγκο 73 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,25 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, Viohalco, Lamda...
H Coca Cola έκλεισε στα 21,56 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση στα 8,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +2,92% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1550 ευρώ, με άνοδο +0,98% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8420 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 427 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +1,75% και  αποτίμηση 4,92 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,92 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 855 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με πτώση -0,32% και  κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με πτώση -0,28% κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με πτώση -3,56% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,24 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 771 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3440 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 504 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0235 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,51% - Το spread με την Ιταλία στις 18 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,51%, το 10ετές ιταλικό 3,33% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,89%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 219 μονάδες βάσης από 213 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,64% ή 164 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 4 Ιουλίου του 2022 στο 3,33%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/7/2022 στο 1,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,95% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,38% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,4% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,33% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης