Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το «παιχνίδι» με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στο χρηματιστήριο - Αδιάφορη η αναδιάρθρωση στον MSCI στις 11 Αυγούστου

Το «παιχνίδι» με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στο χρηματιστήριο - Αδιάφορη η αναδιάρθρωση στον MSCI στις 11 Αυγούστου
Ο Αύγουστος είναι μήνας περιορισμένων ειδήσεων, αν και υπάρχουν κάποια ανοικτά θέματα που περιμένει η αγορά να κλείσουν.
Έτοιμος να αλλάξει την τάση δείχνει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση 2 Αυγούστου 2022, έκλεισε με δύναμη πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημέρων, ο οποίες διέρχεται από τις 866 μονάδες και μένει η τυπική επιβεβαίωση της διάσπασης.
Από τις 9 Ιουνίου 2022 ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τον εκθετικό κινητό μέσο, αλλά οι τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις τον έφεραν μία ανάσα από τη διάσπαση.
Αναλυτές σημειώνουν πως με τη διάσπαση η επόμενη τιμή να είναι κοντά στις 880 με 890 μονάδες.
Χθες 2 Αυγούστου φάνηκε πως τη διάσπαση ακολούθησαν επενδυτές που «έλαβαν σήμα εισόδου» και βοήθησαν στην αύξηση των συναλλαγών στο κλείσιμο, αλλά και στην καταγραφή υψηλού ημέρας για πολλά βαριά χαρτιά.
Η αισιοδοξία φαίνεται πως έχει επιστρέψει έστω και με αυτές τις χαμηλές συναλλαγές και το μικρό αριθμό μετοχών που συμμετέχει στην ανοδική κίνηση.
Το καλό κλίμα στο εξωτερικό και τα ισχυρά αποτελέσματα έχουν συμβάλει στην αλλαγή του σκηνικού.
Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες, αλλά και εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως Μυτιληναίος και Τιτάν, ανακοίνωσαν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και με τις διοικήσεις να εμφανίζονται θετικές για το σύνολο της χρήσης.
Ο Αύγουστος είναι μήνας περιορισμένων ειδήσεων, αν και υπάρχουν κάποια ανοικτά θέματα που περιμένει η αγορά να κλείσουν (π.χ. deal ΤΕΝΕΡΓ) ενώ θα γίνουν και κάποιες ακόμα δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων (4/8 ΟΤΕ, 11/8 Coca Cola, 25/8 ΕΛΠΕ), αλλά η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αδιάφορη αναδιάρθρωση

Ακόμα και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI δεν αναμένεται να έχει κάποιο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στις 11 Αυγούστου ο οίκος αναμένεται να μην προχωρήσει σε αλλαγές.
Υπήρχε μία ανησυχία για την Alpha Bank στους κύκλους της αγοράς, αλλά «περνάει» έστω και οριακά όπως σημείωναν αναλυτές στο ΒΝ.
Με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Εθνική.
Στις 19 του ίδιου μήνα θα γίνει αναθεώρηση και των δεικτών FTSE All World.
Στο τέλος του Αυγούστου πάντως θα έχουμε αύξηση τζίρου αφού από 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.
Η αντίστοιχη μέρα για τον FTSE είναι στις 19 Σεπτεμβρίου.
Τέλος ίσως κάποια μερίσματα να βελτιώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον με το σημαντικότερο να είναι της Έλαστρον που θα αποκοπεί στις 24/8 και αφορά 0,262 ευρώ ανά μετοχή, μία μερισματική απόδοση άνω του 10%.
Η Κρι-Κρι επίσης θα κόψει στις 18 Αυγούστου 0,20 ευρώ, ενώ θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου και το Ιατρικό Αθηνών (17 Αυγούστου).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης