Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη αναμονή στο ΧΑ -0,27% στις 893 μον. - Η αδυναμία διάσπασης των 900 μον. θα φέρει πτώση προς τις 850 μον.

Άνευρη αναμονή στο ΧΑ -0,27% στις 893 μον. - Η αδυναμία διάσπασης των 900 μον. θα φέρει πτώση προς τις 850 μον.
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό ρίσκο
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άνευρη αναμονή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 893 μονάδες, με πενιχρό τζίρο, με τις πιέσεις στις τράπεζες να περιορίζονται όπως και οι απώλειες της Coca Cola στο -1,72% από -3,03%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό ρίσκο με φόντο τις υποκλοπές.

Το ενδιαφέρον εστιάζετται σήμερα 26/8 στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole, όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι στην ομιλία του, ο προέδρος της Fed, Jerome Powell ίσως δώσει στίγμα για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει με τα επιτόκια.
H ποσοτική σύσφιξη και οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve έχουν σκοπό να μειώσουν  τον πληθωρισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την  οικονομική ανάπτυξη, με τις εκτιμήσεις ότι τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της FED θα φθάσουν στο 4%
Εν τω μεταξύ, στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ…και θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%, δηλαδή το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης θα φθάσει στο 1% με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα φθάσουν  μεταξύ 2,5% με 3% από αρχικές εκτιμήσεις έως 1,75%...
O Γενικός Δείκτης, με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, με τα ανοδικά περιθώρια να εξασθενούν και με στήριξη τις 850 μονάδες.
Οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα…  χωρίς να δούμε επιθετικές πωλήσεις ή διάθεση για επιθετικό ξεφόρτωμα των μετοχών.
Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 890 μονάδες θα υποχωρήσει στις 780 μονάδες ή πτώση -12% περίπου.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,02% και ακολούθησαν Εθνική -0,61% και Πειραιώς -0,49% ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η Eurobank +0,02%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη δεικτοβαρή Coca Cola -1,72% και ΔΕΗ -1,57%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Quest +4,19% και Motor Oil +1,94%.
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες -0,60% και ο FTSE 25 -0,56% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έχασε -1,48%.

Στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται πωλήσεις, με το 10ετές ελληνικό στο 3,92% και το Ιταλικό στο 3,71%, με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε στο 4%, έχει επισημανθεί ότι από το εύρος 4% με 4,20% στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός στήριξης της ΕΚΤ… που εμπεριέχει μνημονιακούς όρους…
Εάν αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιηθεί για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πολιτική ήττα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα αποδείξει… ότι η ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη…

Δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 16/9 - Δεν θα υποβαθμιστούν οι προοπτικές της οικονομίας από Moody's, DBRS

Ο κίνδυνος υποβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αποτρέπεται... καθώς με βάση νεότερες πληροφορίες τελικώς στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 οι οίκοι Moody’s από τις ΗΠΑ και DBRS από τον Καναδά που θα αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος δεν θα μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις τους...
Ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω πληθωρισμού και πολιτικού ρίσκου.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες τόσο η Moody's όσο και η DBRS δεν θα αλλάξουν την αξιολόγηση τους και θα διατηρήσουν ουδέτερες τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Moody's είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης
Fitch BB με θετικές προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 7 Οκτωβρίου 2022
Standard and Poor’s BB+ με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 21 Οκτωβρίου 2022
Moody’s Ba3 με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022
DBRS BB High με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022
Scope Rating BB+ με ουδέτερες προοπτικές

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13%.
Λίγο πριν τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,68%, Eurobank -1,74%..και την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Coca Cola πλησίον του -3% ..ο Τραπεζικός  Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,47% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,27% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,76 μονάδες και χαμηλό τις 888,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 11 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,8 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,79 εκατ. ευρώ και όγκου 198 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 2,73 εκατ. τεμαχίων και όγκου 198 χιλ. τεμαχίων και η Καρέλιας 225 τεμάχια αξίας 61 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 885 - 880  μονάδες και ακολουθούν οι 868 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), η βασική στήριξη των 850 μονάδων και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 - 770 μονάδες  και ακολουθούν οι 750, οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 586 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες, οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  600 - 610 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,92% - Προς ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 26/8, στην αγορά ομολόγων, με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική, την πολιτική αβεβαιότητα και το ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,92% και το 10ετές ιταλικό στο 3,71% με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Οι ραγδαία επιδεινούμενες εξελίξεις στα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα, σίγουρα αποτελούν ένα πολύ καλό τεστ των κερδοσκόπων, για να διαπιστώσουν ότι ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ λειτουργεί…
Μόνο από το γεγονός ότι σε αγορές ομολόγων όπως η ελληνική με περιορισμένο free float, με περιορισμένη διασπορά χρέους… καταγράφεται τόσο μεγάλη επιδείνωση αποδεικνύει ότι ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ… δεν λειτουργεί…
Αποτελεί μια ήττα για την ΕΚΤ.
Για την Ελλάδα το όριο… ενεργοποίησης του μηχανισμού είναι όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπεράσει το 4% με 4,20%.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε παρά την ύπαρξη του μηχανισμού στο 4% στις 25 Αυγούστου 2022 αλλά υποχώρησε προς το 3,86%…
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πρώτα στην ομάδα υψηλού κινδύνου και ακολουθεί από κοντά η Ιταλία..
Το ζήτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα αφού ο μηχανισμός αυτός συνδέεται με 4 μνημονιακούς όρους…
Θα είναι αποτυχία, για την χώρα που θα ενεργοποιηθεί αυτός ο Μηχανισμός και η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πρώτες στην λίστα…
Βέβαια, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να αποτρέψει την εκτροπή στα ομόλογα μιας χώρας… και όχι για να ενεργοποιηθεί…
Αντιλαμβάνεται η ΕΚΤ ότι ο μηχανισμός αυτός θα πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση της Ελλάδος και της Ιταλίας εάν… ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό για τα ομόλογα.
Η πραγματικότητα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός θα σημαίνει ότι η χώρα κινδύνευε να τεθεί εκτός αγορών.
Όταν τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας όπως η Ελλάδα με 394 δισεκ. χρέος εκ των οποίων μόνο τα 83 δισεκ. είναι του ιδιωτικού τομέα, πέφτει θύμα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων… τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην οικονομία…
Εν τω μεταξύ,  στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 3,07% και το 2ετές στο 3,38%. ..
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

To 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποκτάει η First Sentier έναντι 755 εκατ ή 21 ευρώ ή premium 13% χωρίς δημόσια πρόταση - To deal μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου

Το 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή περίπου 35,91 εκατ μετοχές σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών αποκτάει η First Sentier… άπαξ και το fund από την Αυστραλία η Macquarie αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις λόγω διαφωνιών στην τιμή και σε άλλα θέματα όπως στην εμπλοκή στην Αττική οδό.
Να σημειωθεί ότι το deal αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου 2022.
Για τα 35,91 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η First Sentier Investors ή Igneo με την οποία κατέρχονται μαζί στον διαγωνισμό για την Αττική οδό θα πληρώσει 21 ευρώ ανά μετοχή Χ 35,91 = 755 εκατ ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η First Sentier Investors δεν θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ακόμη και εάν εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές που αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό ξεπερνώντας το 33% που με βάση την ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει μια εταιρία να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.
Εάν τώρα εμφανιστεί και κάποιο άλλο σχήμα που αποκτήσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πωλητής θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εφόσον η First Sentier Investors αποκτήσει το 31% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συναλλαγή θα κατέχει το 17,30%, ο Περιστέρης 6% περίπου ενώ θα έχει αποχωρήσει πλήρως ο Μαρινάκης.
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.
Τι θα συμβεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 9,60 με 10,16 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 11,50 ευρώ = 1,30 δισεκ. από 1,050 δισ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…
Σοβαρή υποσημείωση
Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…
Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

O SSM εγείρει θέμα state aid κρατικής βοήθειας στην Attica bank – Θα προτείνουν αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που παρακολουθεί όλο το τραπεζικό σύστημα, ανησυχεί για τους χειρισμούς στην Attica bank.
Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα Ταμείο που υπάγεται στον ESM και δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ κατέστη εφικτή μετά την τροποποίηση του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση τον οποίο μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και μη συστημικές τράπεζες αρκεί… να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η ΤτΕ φέρεται να καταφέρεται κατά του ΤΧΣ παρασκηνιακώς και να υποστηρίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει λόγο ύπαρξης… ενώ πριν λίγους μήνες συναινούσε να παραταθεί η διάρκεια του Ταμείου έως το… 2025.
Η «ξαφνική επίθεση της ΤτΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» δεν είναι τυχαία, ξεκάθαρα συνδέεται με την Attica bank, το ΤΧΣ προσπαθεί να λειτουργήσει ως επενδυτής… και η κανονικότητα δεν φαίνεται να αρέσει στην ΤτΕ.
Ο SSM λοιπόν μετά τα πρώτα 240 εκατ αύξησης κεφαλαίου που επενδύθηκαν διαπίστωσε ότι όλη αυτή η συναλλαγή ήταν ετεροβαρής καθώς η αξία των νέων κεφαλαίων… είναι στην κυριολεξία μηδέν αφού η Attica bank δεν έχει 322 εκατ κεφάλαια αλλά αρνητική καθαρή θέση…
Θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια 400 εκατ ευρώ…
Η Attica bank θα χρειαστεί πολλά νέα κεφάλαια για να καλύψουν μια μαύρη τρύπα 650 εκατ ευρώ.
Ο SSM πληροφορήθηκε για τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί με τις τιτλοποιήσεις NPEs… ένα σκάνδαλο εις βάρος της διαφάνειας.
Κατανοεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση στην Attica bank θα ισοδυναμεί με μια ακόμη αποτυχημένη επένδυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… που θα καταλήξει σε ζημία.
Σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση εάν είναι 400 εκατ όπως αναφέρεται από ορισμένους κύκλους… το ΤΧΣ θα πρέπει να εισφέρει το 62% δηλαδή περίπου 250 εκατ και 150 εκατ το ΤΜΕΔΕ με Ellington και RINOA.
Μπορεί να επενδύσει το Ellington τόσα κεφάλαια;
Εάν λοιπόν κληθεί το ΤΧΣ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 400 εκατ που είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει πλήρως τις πραγματικές ζημίες της Attica bank… δεν εγείρεται θέμα κρατικής βοήθειας state aid ενεργοποιώντας αυτομάτως τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DGcomp.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 26/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές αναμένοντας την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell και τις όποιες πληροφορίες για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,57%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,31%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,01%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,15% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,79%.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές   
 
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 26/8 οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole, και ειδικότερα στη σημερινή ομιλία του Jerome Powell, προκειμένου να διακρίνουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό και την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, στην προσπάθεια της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,80% στα 324 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,56% στα 98,78 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,63% στα 91,94 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,70% στις 2262 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC +0,08% ( 24,87 δολ. ).

Ήπιες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 3,40 ευρώ, με πτώση -0,61% με όγκο 593 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9868 ευρώ, με πτώση -1,02%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1145 ευρώ, με πτώση -0,49% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9678 ευρώ, με οριακή άνοδο +0,02%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2850 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0998 ευρώ, με πτώση -1,19%, με όγκο 155 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 322 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Quest +4,19%, Motor Oil, Ελλάκτωρ...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, ΔΕΗ, Lamda....
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,39 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,05 ευρώ, με πτώση -0,35% και αποτίμηση 7,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,6350 ευρώ, με πτώση -1,57% και αποτίμηση 2,15 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9160 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,84 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 4,99 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με άνοδο +0,29% και  κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,96 ευρώ, με άνοδο +1,94% κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,32 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,88 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 839 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4180 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,92% - Το spread με την Ιταλία στις 21 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 26/8, στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,92% και το 10ετές ιταλικό 3,71%  με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης από 255 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,69% ή 169 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 26/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 26 Αυγούστου  του 2022 στο 3,71%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/8/2022 στο 1,39%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,49% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,09%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης