Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις σε FTSE 25 και τράπεζες έως -3% στο χαμηλό της ημέρας το ΧΑ -1,45% στις 855 μον. - Βασικό σενάριο η συνέχιση της πτώσης

Με πιέσεις σε FTSE 25 και τράπεζες έως -3% στο χαμηλό της ημέρας το ΧΑ -1,45% στις 855 μον. - Βασικό σενάριο η συνέχιση της πτώσης
Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, ο υψηλός πληθωρισμός, οι πολιτικές ανατροπές και ο πόλεμος στην Ουκρανία που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 855 μονάδες, από τις 879 μονάδες υψηλό ημέρας, με πιέσεις στις τράπεζες έως -3,16% η Alpha Bank αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ενώ και η δεικτοβαρή Coca Cola έκλεισε στο +1% από κέρδη ενδοσυνεδριακά πάνω από +4%.
Η αβεβαιότητα των επενδυτών είναι αυξημένη, καθώς ανησυχούν για την ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, ο υψηλός πληθωρισμός, οι πολιτικές ανατροπές και ο πόλεμος στην Ουκρανία που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία
Το κλίμα επιδεινώθηκε από την επιθετική ομιλία του προέδρου της Fed, όπου τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια υψηλότερα, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της FED θα φτάσουν  στο 4% και της ΕΚΤ μεταξύ 2,5% με 3% από αρχικές εκτιμήσεις έως 1,75%.
Αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί αρχικά στις 850 μονάδες ενώ η διάσπασή τους θα οδηγήσει ξανά στις 780 μονάδες ή πτώση -10% τις επόμενες 6-10 εβδομάδες.
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται  για πολύ – πολύ δύσκολες ημέρες με την Credit Suisse να προειδοποιεί για μια «νέα παγκόσμια τάξη» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μάλιστα, κάνει λόγο για τεράστιο πόνο στις μετοχές και συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν. 
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -3,16% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,63%, Eurobank -1,25% και Εθνική  -0,59% από κέρδη πάνω από +2% ενδοσυνεδριακά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν ΓΕΚ Τέρνα -2,73%, OΠΑΠ -2,71%...ενώ η Coca Cola από υψηλό ημέρας +4,58% έκλεισε τελικά στο +1%.
Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η Motor Oil, το α’ εξάμηνο του 2022, στα 685,41 εκατ. ευρώ έναντι 121 εκατ. ευρώ το 2021 
Κέρδη +7,5% κατέγραψε η Intralot καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κ. Σωκράτης Κόκκαλης, στη σημερινή Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, σε συνομιλίες με τον στρατηγικό επενδυτή της Intralot, την Standard General, θα προχωρήσει η διοίκηση της εισηγμένης τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, προκειμένου να αποφασιστεί η εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής σε αμερικανικό χρηματιστήριο
Μετα το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, η Motor Oil θα δημοσιεύσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου όπου αναμένονται εξαιρετικά, ενώ αύριο  θα ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη 31/8, στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI , όπου αναμένεται αύξηση των συναλλαγών παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στους ελληνικούς τίλους.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται νευρικότητα, με το 10ετές ελληνικό στο 3,94% με χαμηλό 3,96% και υψηλό 4,04% και το Ιταλικό στο 3,78%, με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4% της τρέχουσας περιόδου.
Όσο όμως το spread δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο ελληνικό παραμένει στις 250 μονάδες δεν θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι ο έαν ο  νέος μηχανισμός στήριξης της ΕΚΤ… που εμπεριέχει μνημονιακούς όρους… ενεργοποιηθεί για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πολιτική ήττα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα αποδείξει… ότι η ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη…

Με ποσοστό 5,16% στην Alpha Bank η Reggeborgh

Στο 5,16% ανέρχεται το ποσοστό της ολλανδικής Reggeborgh στην Alpha Bank…
Ειδικότερα, η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών (η ‘Εταιρεία’) ενημερώνει, κατ’ εφαρμογή του Ν. 3556/2007, ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης της REGGEBORGH INVEST B.V. την 30.08.2022, η τελευταία κατέχει άμεσα κατά την 29.08.2022, 121.077.535 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,158%, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Έχοντας καταβάλλει 115 εκατ ευρώ η ολλανδική Reggeborgh βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ απέκτησε το 5,16% της Alpha bank.
Από τις κινήσεις της στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία ακόμη συμμετέχει με ποσοστό 2,5% αλλά και στον Ελλάκτωρ που προέβη σε σπασμωδικές κινήσεις και συνεργαζόμενη με την Motor Oil πήρε κεφάλαια από την πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος… η Reggeborgh δεν είναι στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής.
Συν τοις άλλοις ως family Office δεν έχει καμία σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, οπότε μόνο επενδυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει…ούτως ή άλλως δεν θα λάβει καμία άδεια από τις εποπτικές αρχές για να σχεδιάσει άλλη στρατηγική στην Alpha bank 
Απέκτησε το 5,16% της Alpha bank με στόχο όταν η μετοχή κινηθεί υψηλότερα να πουλήσει, η Reggeborgh έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Helikon το οποίο είναι δυνητικός πωλητής…
Η Alpha bank έχει κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ που ισοδυναμεί με τιμή προς λογιστική αξία P/BV 0,38 με τα κεφάλαια 5,67 δισεκ.
Η χρηματιστηριακή τιμή της Alpha bank βρίσκεται στα 0,92 ευρώ και κινείται κάτω από την τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ αλλά με fair value σε συνθήκες ανάκαμψης της αγοράς – που δεν είναι της παρούσης – τα 1,20 ευρώ….

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,41% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,01%.
Λίγο πριν τις 11:00, με ήπιες στηρίξεις από τις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +1,79% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τη δεικτοβαρή Coca Cola +4,58%, ΔΕΗ +2,35%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,08% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,27%.
Λίγο μετά τις 16:30, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank πάνω από -3% και Πειραιώς -2,69% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,99%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με την Coca Cola να κλείνει μόλις με κέρδη +1% από +4,59% και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -1,45%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,45% στις 855 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,26 μονάδες και χαμηλό τις 855,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,4 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 141,3 χιλ. ευρώ και όγκου 18 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η ΕΥΔΑΠ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 840 μονάδες και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες, οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 - 610 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,99% - Το όριο του 4% αλλά ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Γερμανίας

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 30/8, στην αγορά ομολόγων, με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να παραμένουν ..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,99% και το 10ετές ιταλικό 3,78%  με το μεταξύ τους spread στις 21 μ.β.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4% της τρέχουσας περιόδου.
Το spread μεταξύ το 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το 10ετές γερμανικό ομόλογο κινείται πέριξ των 250 μονάδων βάσης.
Εάν σπάσει το spread των 250 μονάδων βάσης μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τον  νέο μηχανισμό της ΕΚΤ.
Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη καθώς όπως έχει επισημάνει έγκαιρα το bankingnews, πολλά funds, θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια που αυτό σημαίνει επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα….
Έχει αναλυθεί ότι η ΕΚΤ εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το όριο του 4% με 4,20% δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός… αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στιγματιστεί.
Όποιος προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…
Επίσης, ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση .
Στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Εν τω μεταξύ, στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 3,11% και το 2ετές στο 3,45%. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Προχωράει το deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με First Sentier έναντι 21 ευρώ χωρίς δημόσια πρόταση - Επιστροφή κεφαλαίου από ΟΛΠ

Το 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή περίπου 35,91 εκατ μετοχές σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών θα αποκτήσει η First Sentier…
Να σημειωθεί ότι το deal αναμένεται αρχές ή εντός του Σεπτεμβρίου 2022.
Για τα 35,91 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η First Sentier Investors ή Igneo με την οποία κατέρχονται μαζί στον διαγωνισμό για την Αττική οδό θα πληρώσει 21 ευρώ ανά μετοχή Χ 35,91 = 755 εκατ ευρώ.
Η πρόταση για 21 ευρώ ανά μετοχή ισοδυναμεί με αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 21 ευρώ Χ 115,8 εκατ μετοχές = 2,43 δισεκ. ευρώ από 2,08 δισεκ. της τρέχουσας αποτίμησης ή premium 16%.
Να σημειωθεί ότι η Macquarie έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής άπαξ και το τίμημα που πρόσφερε ήταν στην περιοχή των 19,8 ευρώ με 20,2 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η First Sentier Investors δεν θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ακόμη και εάν εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές που αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό ξεπερνώντας το 33% που με βάση την ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει μια εταιρία να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Επιστροφή κεφαλαίου από ΟΛΠ
Σημαντική επιστροφή κεφαλαίου αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΛΠ πέραν από την διάθεση του μερίσματος.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η επιστροφή κεφαλαίου θα φθάσει έως και τα 2 ευρώ αλλά η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 30/8 οι ασιατικές αγορές μετά τις χθεσινές πιέσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την περασμένη Παρασκευή, που τόνισε ότι θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό..
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,14%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,42%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,37%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,99% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,47%..

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές - Πτώση στην Wall Street

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις ανησυχίες για ύφεση, λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων των Fed και ΕΚΤ ενώ πτωτικά κινείται η Wall Street με τις τιμές των κατοικιών τον Ιούνιο, 18% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τους δείκτες S&P CoreLogic Case-Shiller Indices.
Αυτός είναι πιο αδύναμος ρυθμός από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο οποίος παρουσίασε ετήσια άνοδο 19,9%.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η επιβράδυνση του οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, τον Αύγουστο 2022, με τον μηνιαίο δείκτη  να υποχωρεί στις 97,6 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 98,9 τον Ιούλιο, την ώρα που οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση, στις 98 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης για τους καταναλωτές βελτιώθηκε στο -24,9 από -27,0 τον Ιούλιο και στο -6,3 από -7,1 στο λιανικό εμπόριο.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, νέο ρεκόρ σημείωσε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο 2022, με τις πιέσεις για μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, της τάξης των 75 μονάδων βάσης, να εντείνονται.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,8% τον Αύγουστο, έναντι 8,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. 
Επίσης, ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε 10,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 10,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στο οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης και στα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.
Επίσης, αύριο 31/8 αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Αυγούστου της ευρωζώνης.
Νευρικότητα καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -2,79% στα 265 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -3,84% στα 98,98 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -4,34% στα 92,80 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,37% στις 2304 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,70%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P500 στο -1,1%, ο Nasdaq στο -1,2% και το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,37% ( 23,75 δολ. ).

Απώλειες στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με απώλεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1880 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,92 ευρώ, με πτώση -3,16%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0250 ευρώ, με πτώση -1,63% και όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9334 ευρώ, με πτώση -1,25%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2650 ευρώ, με άνοδο +0,40%και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,998 ευρώ, με πτώση -0,20%, με όγκο 139 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -5,54%, ΓΕΚ Τέρνα, -2,73%, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Coca Cola, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,15 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση στα 8,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,18 ευρώ, με πτώση -1,82% και αποτίμηση 7,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,2050 ευρώ, με πτώση -2,35% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,79 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -2,71% και αποτίμηση 4,79 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,80 ευρώ, με πτώση -2,32% και κεφαλαιοποίηση 924 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με πτώση -1,72% και  κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,42 ευρώ, με πτώση -2,54% κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,45 ευρώ, με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 836 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3720 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0276 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,99% - Το spread με την Ιταλία στις 21 μ.β.

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 30/8, μετά τις τελευταίες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,99% και το 10ετές ιταλικό 3,78%  με το μεταξύ τους spread στις 21 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης από 251 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,59% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 30/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Αυγούστου  του 2022 στο 3,77%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2022 στο 1,49%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,57% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,67% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης