Χρηματιστήριο

Μέτοχοι «ακούνητοι» στα ποσοστά τους για περισσότερα από 20 χρόνια ή από τη μέρα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Μέτοχοι «ακούνητοι» στα ποσοστά τους για περισσότερα από 20 χρόνια ή από τη μέρα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Κοιτώντας κάποιος τα επίσημα στοιχεία εντοπίζει περιπτώσεις όπου ο βασικός μέτοχος δεν έχει αλλαγή ακόμα και πριν το 2000, δηλαδή στον μεγάλο εκείνο ανοδικό κύκλο, γνωστό και ως «φούσκα του 1999»

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς καμία μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής τους στις εταιρείες τους είναι πολλοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Προφανώς και όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, αυτό δείχνει έως ένα βαθμό και το ενδιαφέρον τους για την πορεία της μετοχής, αλλά και τη γενικότερη διάθεσή τους να αναβαθμίσουν χρηματιστηριακά την εταιρεία τους.
Όταν ένας βασικός μέτοχος δεν έχει κάνει ούτε μία πράξη από τη μέρα της εισαγωγής, προφανώς και αυτό δείχνει ότι η είσοδος στο Χ.Α. εξυπηρέτησε τότε τον σκοπό (άντληση φθηνών κεφαλαίων) αλλά δεν εξυπηρέτησε τον άλλο σκοπό που είναι δημιουργία αξίας μέσω του χρηματιστηρίου, είτε αγοράζοντας όταν θεωρεί πως είναι χαμηλά, είτε πουλώντας όταν υπάρχει ενδιαφέρον σε υψηλές τιμές.
Κοιτώντας κάποιος τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου εντοπίζει περιπτώσεις εταιρειών όπου ο βασικός μέτοχος δεν έχει καμία αλλαγή ακόμα και πριν το 2000, δηλαδή στον μεγάλο εκείνο ανοδικό κύκλο, γνωστό και ως «φούσκα του 1999».

Στην Χαϊδεμένος για παράδειγμα η μέτοχος Χαϊδεμένου Βαρβάρα δεν έχει αλλαγή από τον Ιανουάριο του 2000, τότε δηλαδή που μπήκε στο ΧΑ, ενώ από 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η Χαϊδεμένος Συμμετοχών κατέχει το 40,6% της εισηγμένης.
Αντίστοιχη και η περίπτωση της Κυριακούλης με τον Σπυρίδων Κυριακούλη να κατέχει από τον Απρίλιο του 1998 το ποσοστό του (15,8%) όπως και τον Θεοφάνη Κυριακούλη (15,8%) από την ίδια ημερομηνία.
Από το 1998 έχει να κινηθεί το ποσοστό του Αθανάσιου Καλπίνη (19%) αλλά και της Ελβίρας Καλπίνη (11%).
Από τον Απρίλιο του 2000 δεν έχει γίνει μεταβολή στο ποσοστό του Νίκου Βαρβέρη στη Moda Bagno, δηλαδή από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Στην Byte, όπου μάλλον θα ακολουθήσουν τον Σπυριογεώργη Βυζάντιο και οι άλλοι μέτοχοι στη δημόσια πρόταση της Ideal, η Νικολίτσα Βυζαντίου δεν έχει κάνει κάποια μεταβολή στο ποσοστό της (15,06%) από το 2000 που μπήκε στο χρηματιστήριο.
Σε άλλα παραδείγματα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει ο δικτυακός τόπος της οργανωμένης αγοράς (helex.gr), ο Νικόλας Γκινοσάτης έχει να μεταβάλει το ποσοστό του (16,28%) στη Flexopack από τον Σεπτέμβριο του 2007, η Όλγα Λύκου κατέχει από τον Ιούνιο του 1999 το 8,5% στην Inform Λύκος, στην Q&R ο Θεόδωρος Καραγιάννης και ο Παναγιώτης Πασχαλάκης κατέχουν λίγο κάτω από 10% από το 2003 χωρίς μεταβολή,
στην Yalco ο Αικατερίνη Κωνσταντίνου έχει το 14,8% από το 2001, στη Minerva η Ελένη Λαδένη έχει από το 1998 το 18,9% και ο Παύλος Λαδένης από τον Αύγουστο του 2000 το 32,68%, Αντώνης και Κωνσταντίνος Κορδέλλου έχουν έκαστος από 25,9% στην Αφοί Κορδέλλου από τον Μάιο του 2000 και ο Νέστωρ Παπαθανασίου έχει το 35,27% της Έλτον από τον Αύγουστο του 2005.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης