Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπεραπόδοση με τιμή - στόχο 4 ευρώ από την Εθνική τράπεζα για την Cenergy που θα εκπλήξει

Υπεραπόδοση με τιμή - στόχο 4 ευρώ από την Εθνική τράπεζα για την Cenergy που θα εκπλήξει
Για το 2022 αναμένονται πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 123 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 57 και Δείκτη P/E 8,7.

Την έναρξη κάλυψης της μετοχής της Cenergy με τιμή - στόχο τα 4 ευρώ (12μηνο) και απόδοση 53% ανακοίνωσε με έκθεση της η Εθνική Χρηματιστηριακή.
Η έκθεση με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform) επικεντρώνεται στην καλή τοποθέτηση της εταιρείας στην παγκόσμια μεταφορά : ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών δεδομένων καθώς και αγωγών ενέργειας και δεν συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα της επικείμενης συμφωνίας με την Δανέζικη Orsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ – συμφωνία για την οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με πηγές συμβούλων της εισηγμένης.

Πάνω από 370 δισ. οι επενδύσεις στην σύνδεση παραγωγής ρεύματος με μεταφορά και διανομή

Όπως επισημαίνει στην πολυσέλιδη έκθεση ο αναλυτής της Εθνικής Χρηματιστηριακής (κ. Β. Κορδοπάτης), “η Cenergy Holdings είναι ένας από τους λίγους άλλους παγκόσμιους παίκτες που βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τη μεγάλη τάση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και προβλέπεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καθαρότερη ενέργεια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μαζί με πρόσφατα γεγονότα ενεργειακής ασφάλειας, όπως γεωπολιτικά γεγονότα όπως ο πόλεμος Ρωσίας/Ουκρανίας, προκάλεσε μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό και δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα”
Με βάση τις προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης από τον Διεθνή οργανισμό ενέργειας (ΙΕΑ) η παγκόσμια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να ξεπεράσουν τις επιδόσεις άλλων μορφών ενέργειας.
Ειδικότερα, η περαιτέρω ηλεκτροδότηση του ενεργειακού μείγματος θα απαιτήσει την ανάπτυξη δικτύων και την σύνδεση της παραγωγής με μεταφορά και διανομή, και οι επενδύσεις στην μεταφορά και τα δίκτυα διανομής προβλέπεται να αυξηθούν απο 300 δισ. δολάρια ετησίως (τα τελευταία πέντε χρόνια ) σε περισσότερα απο 370 δισ δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Το δε μεγαλύτερο βάρος επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην διανομή με βάση το βασικό σενάριο, ενω σύμφωνα με το επιθετικό σενάριο, οι επενδύσεις στο δίκτυο θα είναι κατά μέσο όρο 630 δις. δολάρια ετησίως.
Όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο ΔΟΕ προβλέπει πιο μέτρια ανάπτυξη σε σύγκριση με ηλεκτρική ενέργεια/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την περίοδο 2020-2050e, αν και εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στην συνολικό παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.Η Εθνική Χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση 10% στα έσοδα (CAGR) μέχρι το 2026 με τα έσοδα να προέρχονται κατά 72% από τα Ελληνικά Καλώδια και κατά 28% από την Σωληνουργεία Κορίνθου.
Για το 2022 αναμένονται πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 123 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 57 και Δείκτη P/E 8,7.
Σ ότι αφορά το τελευταίο δείκτη, η πρώτη εταιρεία του κλάδου η Prysmian έχει 82 !, η Nexans 14,2, και η ΝΚΤ 16,445. Στον Δείκτη Eπιχειρησιακής αξίας πρός Εbidta ΕV/a-ebidta η Cenergy διαπραγματεύεται με δείκτη 6,5, όταν η Prysmian έχει δείκτη 15,1, η Nexans 8,3 και η ΝΚΤ 8,.3.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης