Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Ουκρανικό επέδρασαν σε τράπεζες -4% και ΧΑ -0,90% στις 826 μον. - Ορατές ξανά οι 750 μον.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Ουκρανικό επέδρασαν σε τράπεζες -4% και ΧΑ -0,90% στις 826 μον. - Ορατές ξανά οι 750 μον.
Oι επενδυτές, οι ελάχιστοι επενδυτές που έχουν απομείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο ας προετοιμαστούν για τις 750 με 700 μονάδες και για εκτίναξη του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 5,5%...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 826 μονάδες, με επίκεντρο τις αρνητικές εξελίξεις στο Ουκρανικό.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις, με την Eθνική -4,07% ενώ αρνητική ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με τη με την μεγαλύτερη πτώση η Viohalco -2,73%..και με τον απαξιωμένο τζίρο να συνεχίζεται...

Οι αγορές έχουν παγιδευτεί σε μια «τέλεια καταιγίδα», με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και την σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin για την κήρυξη μερικής επιστράτευσης η οποία θα τεθεί σε άμεση ισχύ σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2022.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας FED, η οποία θα προχωρήσει  σε  νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στο 3% με 3,25% προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Αύριο Πέμπτη 22/9 αναμένονται οι αποφάσεις για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας, τις Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 826 μονάδων, ενώ οι  επενδυτές, οι ελάχιστοι επενδυτές που έχουν απομείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο ας προετοιμαστούν για τις 750 με 700 μονάδες και για εκτίναξη του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 5,5%...
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,42% θα αναρριχηθεί στο 5,50% και το Γερμανικό 10ετές ομόλογο από 1,88% θα φθάσει στο 2,80%.
Για το ελληνικό δημόσιο η πρόσβαση στις αγορές έχει κλείσει… και με επιτόκια στο 5,5% προφανώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δανειστεί.
Η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, εξαιτίας και της πολιτικής κρίσης,  παρ΄ ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι ιδιωτικό και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -4,07% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,72%, Eurobank -3,08% και Πειραιώς -2,2% ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Attica Bank -8,34%
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν Viohalco -2,73%, ΕΛΠΕ -2,48%, Lamda -2,4%..ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil +2,67%.
Στο limit up +19,57% έκλεισε η ANEK στα 0,0825 ευρώ και με ανεκτέλεστα 448 χιλ. τεμάχια,  λόγω της συμφωνίας που ανακοινώθηκε με την Attica Group και κυρίως λόγω της σχέσης ανταλλαγής που την ευνοεί.
Με βάση την τιμή των 0,97 ευρώ που έχει η Αttica Group η ΑΝΕΚ πρέπει να είναι 0,1180 ευρώ.
Η σχέση ανταλλαγής ευνοεί χρηματιστηριακά τους μετόχους της ΑΝΕΚ και γι’ αυτό παρατηρείται αυτή η κίνηση αφού για κάθε μία ΑΝΕΚ θα παίρνουν 0,1217 νέες μετοχές της Αttica Group. 

Ανατροπή – Ο SSM δεν θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική λόγω συγκυρίας και αποτίμησης senior bond

Ανατροπή υπήρξε στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνικής... ενώ αρχικά οι εποπτικές αρχές ήταν θετικά διακείμενες... φαίνεται ότι προβληματίζονται και προσανατολίζονται να μην επιτρέψουν διανομή μερισμάτων για λόγους ασφαλείας των ισολογισμών και των κεφαλαίων.
Με βάση πηγή στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ… ενώ αρχικά ήταν θετικά διακείμενοι στην διανομή μερισμάτων… φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις.
Ο SSM προσανατολίζεται να μην επιτρέψει την διανομή μερισμάτων από την Eurobank και Εθνική τράπεζα παρά την μεγάλη μείωση των NPEs και παρά την ισχυρή τους κεφαλαιακή θέση και την επίτευξη ισχυρών κερδών…
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι εκτιμήσεις για την δημιουργία νέων NPEs δεν είναι αισιόδοξες, αντιθέτως υπάρχει ανησυχία ενώ ο SSM εγείρει και θέμα κρατικών εγγυήσεων…
Οι εποπτικές αρχές θα ήθελαν τα senior bond από τις τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 19 δισεκ. που φέρουν κρατικές εγγυήσεις να είχαν πωληθεί έως 50% δηλαδή οι τράπεζες που κατέχουν τα 18 δισεκ. κύριων ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να είχαν πουλήσει έως 9,5 δισεκ. στην αγορά.
Αυτό δεν συνέβη και προφανώς λόγω της επιδείνωσης στα ομόλογα αυτό δεν μπορεί να συμβεί και κατά τον SSM έχει αυξηθεί το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,80% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,58%.
Λίγο πριν τις 14:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική, Eurobank  πλησίον του -5% και σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στα μη τραπεζικά blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,59% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,61%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,90% στις 826 μονάδες έχοντας υψηλό στις 829,86 μονάδες και χαμηλό τις 820,40 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 498 χιλ. ευρώ και όγκου 114 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 87 χιλ. τεμάχια αξίας 78 χιλ. ευρώ.
O OTE 22 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 5 χιλ. τεμάχια αξίας 70 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 826 μονάδες, με βασική  στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750, 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 864 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880,  οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 549 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 540 μονάδες, η βασική στήριξη των 500 μονάδων, οι 480 και οι 450 μονάδες.
 Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθεί η βασική ζώνη των 590 - 600 μονάδων. 

Ήπια αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,42% - Στις 254 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα 21/9 μετά τις ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, αναμένοντας τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,42% και το 10ετές ιταλικό 4,13%  με το μεταξύ τους spread στις 29 μ.β.
Σταθεροποιητικά κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα,  με το 10ετές στο 3,54% και το 2ετές στο 3,96% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 254 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Το Ellington – RINOA αποχωρούν από την Attica bank – ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ θα καλύψουν τις ζημιές... αλλά θα εγκριθεί η κρατική βοήθεια;

Οι τεράστιες ζημιές της Attica bank ύψους 630 εκατ ευρώ σε συνδυασμό με την συστηματική εξαπάτηση των επενδυτών από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας… οδηγεί στην πόρτα της εξόδου το σχήμα Ellington – RINOA το οποίο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Παρασκηνιακώς εδώ και καιρό αναζητείται νέος στρατηγικός επενδυτής χωρίς αποτέλεσμα... και η μόνη διέξοδος είναι το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ ως κρατική βοήθεια - state aid - να διασώσει την χρεοκοπημένη Attica bank με πρόφαση την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό...
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος νόμος δεν επιτρέπει διάσωση μικρών μη συστημικών τραπεζών εάν δεν αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει ότι το Ellington δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια αφού η διαδικασία αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της Attica bank μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων ήταν σκανδαλώδης, συν τοις άλλοις έχουν διαπιστώσει ότι το σχέδιο Attica bank δεν είναι επενδυτική ευκαιρία αλλά μηχανισμός παραγωγής ζημιών... που σωρευτικά φθάνουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,93%, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3% ή 67% για το ΤΧΣ μετά την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης… θα καλύψουν την αύξηση των 400 με 450 εκατ ευρώ χωρίς το Ellington – RINOA... αλλά πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κρατικής βοήθειας...
Οι ζημιές 630 εκατ της Attica bank από τις 3 προηγούμενες τιτλοποιήσεις, ουσιαστικά δείχνουν την πόρτα της εξόδου από την Attica bank του αμερικανικού fund Ellington.
H διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ουσιαστικά τινάσσεται στον αέρα, αφού θα μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημιές μαζί με το ΤΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ;
Θα πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από τα αρμόδια ευρωπαικά όργανα που ελέγχουν τις κρατικές ενισχύσεις, state aid;
Η απάντηση είναι πως όχι αλλά μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.... αφού η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την χρεοκοπία και διάσπαση της Attica bank.
Έχει προηγηθεί αύξηση 240 εκατ εκ των οποίων τα 148 εκατ κάλυψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι επιλογές για την Attica bank είναι οι εξής...
Να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα θα αποτελούσε τεράστιο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα αποδείκνυε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν διεξάγει σοβαρούς ελέγχους, θα ήταν μεγάλο πλήγμα και για την εποπτική αρχή.
Η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Attica bank θα δημιουργούσε ένα κεφαλαιακό και χρηματοδοτικό έλλειμμα 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ να καλύψουν την αύξηση των 400 με 450 εκατ εφόσον πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από τον ESM και τον SSM αλλά και την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ λόγω κρατικής ενίσχυσης.
Η Attica bank αποτελεί μια ακραία προβληματική τράπεζα που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές.
Όμως στην πράξη θα μπορεί το ΤΧΣ να επενδύσει πάνω από 300-350 εκατ και συνολικά 450 εκατ σε μια τράπεζα που η αξία της συνεχίζει να είναι πέριξ του μηδενός και διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Είναι βιώσιμη η επένδυση του ΤΧΣ;
Προφανώς και όχι και εδώ εγείρονται πολλά ερωτηματικά...

 Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 21/9 οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας την πτώση ης Wall Street εν αναμονή της ανακοίνωσης μεγάλης αύξησης επιτοκίων από τη Fed σήμερα 21/9,προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,36%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,17%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,79%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,87% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,56%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 21/9 στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς αυξάνονται οι φόβοι από τον υψηλό πληθωρισμό και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση από τις επιθετικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία..
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve ,σήμερα 21/9 η οποία είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +4,5% στα 203 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,27% στο 91,77 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,86% στα 84,66 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -2,8% στις 2153 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,65%, ο Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC καταγράφρι απώλειες  -1,95% ( 22,66 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,18 ευρώ, με πτώση -4,07%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8810 ευρώ, με πτώση -3,72%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1550 ευρώ, με πτώση -2,2% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9130 ευρώ, με πτώση -3,08%, με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4650 ευρώ, με άνοδο +10,15% και κεφαλαιοποίηση 654 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0890 ευρώ, με πτώση -8,34% με όγκο 736 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Vuiohalco -2,73%, Sarantis -2,67%, ΕΛΠΕ,  Lamda ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,91 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση στα 8,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με πτώση -0,26% και αποτίμηση 6,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,22 ευρώ, με πτώση -0,38% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7620 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 409 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,05 ευρώ, με πτώση -1,06% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 876 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,28 ευρώ, με πτώση -2,48% και  κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,14 ευρώ, με άνοδο +2,67% κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,57 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,48 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 797 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,40 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 525 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0303 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Ήπια αποκλιμάκωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,42% - Το spread με την Ιταλία στις 29 μ.β.

Ήπια αποκλιμάκωση  καταγράφεται σήμερα 21/9 στα ελληνικά ομόλογα και  στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,42% και το 10ετές ιταλικό 4,13%, με το μεταξύ τους spread στις 29 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 258 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 29 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης…

Ήπια αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα 21/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,13%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/9/2022 στο 1,88%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,46% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,90% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,02% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,13% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης