Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπένος (Cenergy): Καθυστερεί η επένδυση με Orsted αλλά είμαι πεπεισμένος πως θα γίνει

Μπένος (Cenergy): Καθυστερεί η επένδυση με Orsted αλλά είμαι πεπεισμένος πως θα γίνει
Ο καθαρός δανεισμός από 264 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 εκτοξεύθηκε στα 449 εκατ. ευρώ με το κεφάλαιο κίνησης να αυξάνεται στα 226 εκατ. ευρώ

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίηση του μεγάλου project που έχει ανακοινωθεί από τη Cenergy στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Orsted και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Αλέξανδρος Μπένος, είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης πως είναι πεπεισμένος ότι θα γίνει η επένδυση.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ήδη έχει γίνει επένδυση 5,2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία και αφορά σε εργασίες στην έκταση που έχει επιλεγεί για το εργοστάσιο.
Είπε πάντως πως αν δεν γίνει η επένδυση το ποσό αυτό θα επιστραφεί.

Υπάρχει καθυστέρηση παραδέχθηκε ο κ.Μπένος και έχει να κάνει και με τη γραφειοκρατία και όσα ισχύουν στο Maryland.
Ο κ.Μπένος τόνισε πάντως πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και για ό,τι νεότερο θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα άμεσα η εταιρεία.
Η διοίκηση της Cenergy εστιάζει σε τρεις άξονες:
Στο υψηλό ανεκτέλεστο που στις 30/6 ήταν στα 1,1 δισ. ευρώ αλλά σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερο (χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένο νούμερο), στην ποιότητα των έργων και στο χρόνο υλοποίησης, αλλά και στην οργανική ανάπτυξη, χωρίς εξαγορές, αλλά με επέκταση σε αγορές που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η εταιρεία αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση του καθαρού δανεισμού λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ τονίστηκε πως λόγω του πολέμου προχώρησε σε αγορές πρώτων υλών και στη δημιουργία αποθεμάτων πάνω από αυτό που χρειαζόταν προκειμένου να εξασφαλίσει πως δε θα υπάρχουν ελλείψεις και δε θα σταματήσει η παραγωγή.
Σημειώνεται πως ο καθαρός δανεισμός από 264 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 εκτοξεύθηκε στα 449 εκατ. ευρώ με το κεφάλαιο κίνησης να αυξάνεται στα 226 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.
Δόθηκε έμφαση στο εξάμηνο στις πωλήσεις και πιέστηκαν τα περιθώρια EBITDA και στον κλάδο των σωλήνων και στον κλάδο των καλωδίων.
Ο κλάδος των σωλήνων έβγαλε ζημιές, καθώς ανέλαβε έργα με χαμηλό περιθώριο, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος του εργοστασίου, αλλά όπως σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο γιατί έχει αναλάβει έργα με καλύτερο περιθώριο.

Στον κλάδο των καλωδίων ετοιμάζεται επένδυση στο εργοστάσιο της Fulgor, για επέκταση της δυναμικότητας στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων.
Όπως τονίστηκε τώρα υπάρχουν δύο γραμμές παραγωγής και σε έκταση που υπάρχει ήδη θα γίνει μία τρίτη και  θα αυξήσει τη δυναμικότητα κατά 30-40%.
Για τον κλάδο των σωλήνων τέλος αναφέρθηκε πως ανεβαίνει στις προτιμήσεις το τελευταίο διάστημα και είναι ενδεικτικό πως ένα εργοστάσιο στη Βοιωτία πουλάει σε Αυστραλία και Χιλή ή σε απόσταση 6.000 και 7.000 χιλιόμετρα μακριά.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης