Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα ανατιμολόγηση για να κλειστούν οι συμφωνίες; - Στο επίκεντρο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Cenergy – Aττική οδός

Νέα ανατιμολόγηση για να κλειστούν οι συμφωνίες; - Στο επίκεντρο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Cenergy – Aττική οδός
Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα ανατιμολόγηση θα φέρει τις επιχειρηματικές συμφωνίες και συναλλαγές στο χρηματιστήριο σύμφωνα με διαχειριστές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων οι οποίοι διαθέτουν μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές συμμετοχές.
Παρόλο που ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 11% το τελευταίο μήνα και οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν βρεθεί στα χαμηλά έτους, οι επιχειρηματικές συμφωνίες δεν προχωρούν, όπως η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από την First Sentier, η συμφωνία μεταξύ Orsted – Cenergy στις ΗΠΑ κα.

Τέρνα Ενεργειακή

H πτώση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή κάτω από τα 16 ευρώ ενώ παρέμενε ανεπηρέαστη από την υπόλοιπη αγορά, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι βασικότεροι λόγοι των καθυστερήσεων στις συμφωνίες είναι φυσικά οι αβεβαιότητες που προκαλούν ο πόλεμος της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων.
Ο συνδυασμός δεν αφήνει περιθώρια για επενδυτικές αποφάσεις ακόμα και σε εξαγορές όπως της Τέρνα Ενεργειακή, όπου υπάρχουν σταθερά και μετρήσιμα έσοδα λόγω των Αιολικών Πάρκων.
Επίσης, τα δεδομένα είναι διαφορετικά τόσο απο πλευράς πολλαπλασιαστών – καθώς οι αγοραστές ζητούν χαμηλότερους πολλαπλασιαστές εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εν μέσω των αβεβαιοτήτων δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις από τις επενδυτικές επιτροπές των αγοραστών, όταν τα δεδομένα στην ενέργεια, αλλά και στα χρηματοικονομικά κόστη θα είναι διαφορετικά λ.χ στα τέλη του έτους.
Η αποχώρηση του Aυστραλιανού fund Mac Quarie ενώ συζητούσε επί μήνες με την Τέρνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

ΤΑΙΠΕΔ - Αττκή Οδός

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΤΑΙΠΕΔ με την Αττική Οδό καθώς παρά τα σταθερά έσοδα του αυτοκινητοδρόμου – περίπου όπως τα ομόλογα – τα δεδομένα έχουν αλλάξει τόσο όσον αφορά την αποτίμηση της παραχώρησης, όσον και απο την προοπτική να έχουμε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, όπως προανήγγειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συμφωνία Orsted – Cenergy

Στις διαπραγματεύσεις με την πολιτεία του Maryland έχει κολλήσει και η συμφωνία της Orsted – Cenergy.
Ενώ οι Δανοί έχουν δώσει το “πράσινο” φως για την δημιουργία μονάδας υποβρύχιων καλωδίων ( επένδυση 200 εκατ. δολαρίων ), η Orsted διαπραγματεύεται με την αμερικανική πολιτεία εκ νέου το ενεργειακό κόστος, ενώ η ελληνική Cenergy ήδη έχει δαπανήσει 5,2 εκατ. ευρώ ως έξοδα.

Η πτώση των τιμών θα φέρει τοποθετήσεις – το παράδειγμα της Lamda

Με την πτώση των τιμών, όμως, αρχίζουν και οι αναθεωρήσεις.
Για παράδειγμα, η τιμή διάθεσης της Lamda Developments ήταν 6,70 ευρώ κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2019.
Με την εταιρεία να έχει προσθέσει επενδύσεις (Mall) και να σχεδιάζει νέα εισαγωγή της θυγατρικής των εμπορικών κέντρων, η τιμή των 5,6 ευρώ αρχίζει να γίνεται ελκυστική – πάντα σε σχέση με την αύξηση κεφαλαίου.
Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τις αποτιμήσεις άλλων εισηγμένων (Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, Jumbo) οι οποίες με υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία επέστρεψαν σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης