Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί παρά το sell off τα στελέχη του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι επιφυλακτικά; - Απώλεια 7 δισ. στην κεφαλαιοποίηση

Γιατί παρά το sell off τα στελέχη του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι επιφυλακτικά; - Απώλεια 7 δισ. στην κεφαλαιοποίηση
Μόνο βραχυπρόθεσμα προσεγγίζουν την αγορά και στην παρούσα φάση το «buy and hold» είναι εκτός κάδρου
Σχετικά Άρθρα

Η πορεία των αγορών το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στην «πρέσα» τις αποτιμήσεις με το ερώτημα που δημιουργείται πλέον εύλογα να είναι αν αυτές οι τιμές είναι ελκυστικές και πρέπει κάποιος που έχει ρευστότητα να τοποθετηθεί.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή τονίζουν στελέχη της αγοράς και οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλός και το 2023, ενώ ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί και προστίθεται και η Τουρκία που τόσο καιρό μάλλον οι επενδυτές αγνοούσαν το συγκεκριμένο κίνδυνο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, δημιουργώντας πίεση στα κέρδη, ενώ και οι αυξήσεις που γίνονται από τις εισηγμένες προκειμένου να καλύψουν το υψηλό κόστος κάποια στιγμή θα επηρεάσουν την κατανάλωση και δε θα μπορούν να καλύψουν τη ζημιά, τονίζουν στελέχη της αγοράς.
Από την άλλη κάποιες ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν στα εταιρικά ομόλογα μεγάλων εισηγμένων που δεν πρόκειται να επηρεαστεί η βιωσιμότητά τους. Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς τοποθετούνται προσεκτικά κεφάλαια σε συγκεκριμένα ομόλογα καλών εταιρειών που λόγω της πρόσφατης πτώσης έχουν καλή απόδοση.
Οι αγορές βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τόνιζε στέλεχος της αγοράς στο ΒΝ.
Είναι τώρα ή του ύψους ή του βάθους.
Ή θα παρθούν μέτρα που θα βοηθήσουν, όπως η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για επαναγορές ομολόγων, ή που θα παρασυρθούν και να πάνε πολύ χαμηλότερα από μία αύξηση των κινδύνων που ήδη υπάρχει.
Άλλο στέλεχος της αγοράς τόνιζε πως στην παρούσα φάση συστήνει μόνο trading και αυτό με σκληρούς όρους, δηλαδή κοντινό stop loss και με μεγάλη προσοχή.
Οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις θα απαιτήσουν μεγάλη υπομονή, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το «buy and hold» (αγόρασε και κράτα) είναι εκτός κάδρου.

Έγιναν καπνός 7 δισ. ευρώ

Πριν από ένα μήνα ο γενικός δείκτης είχε κλείσει οριακά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες και χθες βρέθηκε να γράφει χαμηλό στις 783 μονάδες.
Στις 26 Αυγούστου ο Γ.Δ. ήταν στις 893 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 64,15 δισ. ευρώ.
Χθες η αποτίμηση διολίσθησε στα 57,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.
Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 5% έχει θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι αυξάνουν όσο μπορούν τη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει απώλειες 11,41%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης