Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δίχως στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών - Η χαμηλή αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την απουσία προσδοκιών

Δίχως στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών - Η χαμηλή αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την απουσία προσδοκιών
Οι εισηγμένες βιομηχανίες παραμένουν δέσμιες του ενεργειακού κόστους με την άνοδο των πρώτων υλών.
Σχετικά Άρθρα

Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα καθαρά κέρδη των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 90%, οι δρόμοι μοιάζουν “φραγμένοι” σε όλους τους κλάδους γι΄ αυτό και ξένοι επενδυτές μιλούν για μια χαμένη χρονιά ελέω πολέμου και ενεργειακής κρίσης.
Η χαμηλή αξία των συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτυπώνει την απουσία προσδοκιών, πριν εισέλθει και η εκλογική χρονιά του 2023.
Μοναδική εξαίρεση στα αδιέξοδα, αποτελεί η συνεχιζόμενη είσοδος επενδυτών στην Ελλάδα (GIC- Sani Ikos ), όπου αν και η συναλλαγή είναι ιδιωτική πραγματοποιήθηκε με υψηλή αποτίμηση (2,3 δις. ευρώ) από τo κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης.
Η χαμηλή, όμως, αξία των συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτυπώνει την απουσία προσδοκιών, πριν εισέλθει και η εκλογική χρονιά του 2023.
Οι ξένοι επενδυτές απεχθάνονται οποιαδήποτε στροφή στα δημοσιονομικά, μια εξίσωση δύσκολη όταν θα αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες των πολιτών.
Όπως θα δούμε, η φραγή των προπτικών προκύπτει καθώς δεν υπάρχει τομέας οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος να μην λειτουργεί κάτω απο ασφυκτικές πιέσεις.

Οι εισηγμένες βιομηχανίες παραμένουν δέσμιες του ενεργειακού κόστους με την άνοδο των πρώτων υλών να οδηγεί τις θυγατρικές (λ.χ Βιοχάλκο) σε αύξηση των κεφαλαίων κίνησης και κατά συνέπεια του δανεισμού – αν και τα θεμελιώδη μεγέθη καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ.
Είναι άλλωστε ενδεικτική, η πορεία των μετοχών της Βιοχάλκο και του Τιτάνα όπου είναι διακριτή η ανάληψη ρίσκου .
Στην αγορά ακινήτων παρά την διατήρηση υψηλών τιμών η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων θα επηρεάζει τον κλάδο του real estate, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εκπροσώπηση πλέον με τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.
Ήδη οι συμφωνίες αρχίζουν να περιορίζονται, αν και λόγω τουρισμού υπάρχουν ευκαιρίες.
Η πορεία της αγοράς ακινήτων θα αρχίσει να επηρεάζει και τις τράπεζες, για όσο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί τον δρόμο της αύξησης των επιτοκίων και της άρσης ρευστότητας από τις αγορές ομολόγων.
Σ ότι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες τα αυξημένα κόστη περιορίζουν την δυναμική αν και ο κλάδος διαθέτει υψηλό απόθεμα έργων.

Η επιβολή φόρων “φρέναρε” τα διυλιστήρια – Προοπτικές από τις συναλλαγές

Η επαπειλούμενη επιβολή φόρων στα διυλιστήρια (ΜΟΗ- ΕΛ.ΠΕ) ύστερα από τα εκρηκτικά κέρδη του εξαμήνου μετριάζουν την δυναμική- σε μια χρονιά ρεκόρ- αν και οι δυο εταιρείες του κλάδου αποκτούν πλέον διαφοροποίηση και κέρδη από τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι, οι μετοχές χθες δεν προεξόφλησαν καν την διακοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Πιέσεις δέχονται και οι ηλεκτροπαραγωγοί (Μυτιληναίος, EΛΠΕ - Edison) με μια ανάλογη επιβολή φόρων.
Στο λιανικό εμπόριο, οι πιέσεις πιθανότατα δεν έχουν κορυφωθεί λόγω του αυξημένου κόστους αν και οι εταιρείες που ακολουθούν πολιτικές προσαρμογής ( λ.χ Autohellas, Jumbo, Φουρλής, Πλαίσιο, Quest ) διατηρούν τα μερίδια αγοράς τους.
Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της Πληροφορικής της ψηφιοποίησης, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν εταιρείες όπως η Epsilon net να προσθέτουν νέα πελατολόγια.
Θετικός, παράγοντας όμως είναι ότι, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες έχουν διασφαλίσει τον δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια, είτε μέσω ομολογιακών δανείων, είτε μέσω δανεισμού.
Στηρίγματα, πάντως της οικονομίας είναι οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών (λ.χ Sani- Ikos -GSI, Google κα ) οι οποίες, όχι μόνο δεν ακυρώνονται, αλλά πραγματοποιούνται με υψηλές αποτιμήσεις.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης