Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε χρόνια «κυνηγάει την ουρά του» ο Γενικός Δείκτης – Ποιες «μικρομεσαίες» μετοχές έκαναν πάρτι

Πέντε χρόνια «κυνηγάει την ουρά του» ο Γενικός Δείκτης  – Ποιες «μικρομεσαίες» μετοχές έκαναν πάρτι

Στο ίδιο διάστημα πολλά από τα διαφημισμένα «βαριά χαρτιά» καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ στα τραπεζικά η εικόνα είναι μοιρασμένη

Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή τις «κοκορομαχίες» στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, για επενδυτική βαθμίδα, για χειραγωγήσεις, golden boys και γενικά ποιοι μας έσωσαν και ποιοι μας κατέστρεψαν, το ΒΝ εξετάζει την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα τελευταία χρόνια…
Αν πάει πίσω κάποιος το Γενικό Δείκτη θα δει πως και το 2015 ήμασταν πέριξ των 800 μονάδων και το 2017 από εκεί περάσαμε, όπως και το 2019, το 2021 αλλά και σήμερα.
Σκαμπανεβάσματα, με περάσματα από τις 500 μονάδες αλλά και από κοντά στις 1.000.
Τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε τα ίδια.
Χρόνια «φαγούρας» χωρίς κάτι το ιδιαίτερο σε επίπεδο γενικού δείκτη.
Πριν από 5 χρόνια ο γενικός δείκτης ήταν εδώ που είναι και σήμερα.
Κάποιες μετοχές όμως έχουν ξεχωρίσει και έχουν καταγράψει ράλι.
Δυστυχώς όμως δεν ανήκουν στις πολυδιαφημισμένες, σε αυτές που δίνουν δουλειές στους οίκους και τις χρηματιστηριακές, σε αυτές που επενδύουν οι ξένοι και η πλειονότητα των επενδυτών δεν συμμετείχε στο πάρτι.
Η απαξίωση των μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε χτυπήσει κόκκινο και πολλές επιδόθηκαν σε ένα ισχυρό ράλι ανόδου, ενώ ακολούθησε και βελτίωση στα θεμελιώδη με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να θεωρούνται αρκετές ακόμα ελκυστικές.
Στο ίδιο διάστημα πολλά από τα διαφημισμένα βαριά χαρτιά καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ στα τραπεζικά η εικόνα είναι μοιρασμένη.

Ποιες εισηγμένες «συνέτριψαν» το Γενικό Δείκτη

Με άνοδο άνω του 8.000% ξεχωρίζει η Τζιρακιάν, ενώ όσοι θυμούνται την κίνηση δύσκολα βρίσκουν παρόμοια περίπτωση.
Φυσικά και δεν είχε όλη η κίνηση αξιόλογο όγκο, αλλά και πάλι το ράλι είναι μεγάλο.
Το turnaround της Παπουτσάνης επιβραβεύτηκε στο ταμπλό με απόδοση κοντά στο 1.000%, ενώ η Profile έδωσε στους μακροπρόθεσμους άνοδο 800%.
Η Byte που σύντομα αποχωρεί μετά την επιτυχημένη δημόσια πρόταση της Ideal έχει άνοδο 700%.
Η Δομική Κρήτης, που βρίσκεται σε συζητήσεις ο βασικός μέτοχος με τον Δημήτρη Κούτρα για την εξαγορά της έχει άνοδο 680% και η Προοδευτική που βρέθηκε μετά από 15 χρόνια στρατηγικός και θα βάλει 20 εκατ. ευρώ έχει άνοδο 660%.
Η ΣΙΔΜΑ μετά την αναδιάρθρωση των δανείων έχει άνοδο 530% και η AVE, της οποίας οι βασικοί μέτοχοι βάζουν συνέχεια χρήματα, 510%.
Άνω του 400% είναι η άνοδος για Ιλυδα, Βιοκαρπέτ και Quest και 400% για την Αλουμύλ, η οποία επίσης αποτέλεσε ένα δυνατό turnaround story.
Κάπου εκεί συναντάμε και το πρώτο blue chip την Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 330% και ακολουθούν Ideal, Reds, Medicon, Intertech, CPI, Κτήμα Λαζαρίδη, Μπήτρο, Μοτοδυναμική και Mermeren, όλες με άνοδο άνω του 200%.
Δεκάδες ακόμα μετοχές καταγράφουν άνοδο κάτω από 200% και μέχρι 100% μέσα στην πενταετία (π.χ. Revoil, Λύκος, Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΓΕΒΚΑ, Μουζάκης, Cenergy κ.α.).
Πολλές έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά, απεγκλωβίζοντας πολλούς επενδυτές.
Ωστόσο, ακόμα παραμένουν στην αφάνεια, με φθηνά επιχειρήματα, όπως «εγκλωβίζουν», «διασποράς», «προοπτικών» κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης