Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υψοφοβία εμφανίζει στα τεχνικά σημεία το ΧΑ -0,23% στις 860 μον. - Αύξηση επιτοκίων 0,75% από ΕΚΤ, το 10ετές 4,60%

Υψοφοβία εμφανίζει στα τεχνικά σημεία το ΧΑ -0,23% στις 860 μον. - Αύξηση επιτοκίων 0,75% από ΕΚΤ, το 10ετές 4,60%
Οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση παραμένουν ενώ η προσοχή εστιάζεται στις κινήσεις των ΚεντρικώνΤραπεζών για τα επιτόκια με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται…
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συνεχίστηκε η κόπωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 860 μονάδες, με απογοητευτικό τζίρο και με αδύναμες τις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τις 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) με βασική την στήριξη των 800 μονάδων ενώ εμφανή είναι η αδυναμία να προσεγγίσει τη αντίσταση των 870 μονάδων  ( απλός κινητός μέσος των 200 ημερών ).
Στο βασικό σενάριο παραμένει η καθοδική διάσπαση των 800 μονάδων με στόχο τις 750 μον. καθώς οι δυσοίωνες προοπτικές δεν ευνοούν τις αγορές και κάθε άνοδος αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +0,88% και ακολούθησαν Alpha Bank +0,48%, Πειραιώς +0,29% και Εθνική +0,27%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Coca Cola -2,6%, Motor Oil -2,71%.... ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΛΠ +3,62%.
Οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση παραμένουν ενώ η προσοχή εστιάζεται στις κινήσεις των ΚεντρικώνΤραπεζών για τα επιτόκια με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται…
Οι προσδοκίες για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων από τη Fed σε συνδυασμό με τις τιμές στο φυσικό αέριο  στα 100 ευρώ μετά από 4 μήνες, έχει ως αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται η  αγορά ομολόγων μετά τις επιθετικές πωλήσεις το τελευταίο διάστημα
Ειδικότερα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται στο 4,60% από 5,12% πρόσφατα, το ιταλικό ομόλογο 4,33% και το γερμανικό 10ετές στο 2,12% από 2,53% πρόσφατα.
Σε επίπεδο "εβδομάδας", ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,67% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,91%. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,99% στο τετραήμερο.

Αύξηση κατά 75 μ.β. στο 2% τα επιτόκια της η ΕΚΤ - Αλλάζουν οι όροι για τα TLTROs

Σήμερα 27/10 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, στο 2%, προχωρώντας στην τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης, θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Από την άλλη, το Δ.Σ. αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ).
Ειδικότερα, αποφάσισε να προσαρμόσει τα επιτόκια που ισχύουν για τις ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ από τις 23/11 και να παράσχει στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση ενώ αποφάσισε να ορίσει το επιτόκιο των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.
Ακολουθεί η συνεδρίαση της Fed, την επόμενη εβδομάδα (1 και 2 Νοεμβρίου), όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνεχόμενη υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο πολιτικής στο 3,75% -4%.
Ωστόσο, υπό το φόβο της ύφεσης, η Fed ενδεχομένως θα εξετάσει μια πιο ήπια νομισματική πολιτική, με την προσοχή να στρέφεται στις  ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Αυστραλία και ο Καναδάς προχώρησε χθες σε μία πιο συγκρατημένη κίνηση κατά 0,5% αντί του 0,75% όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές
Ωστόσο, τα στοιχεία για το γ' τρίμηνο στις ΗΠΑ «έδειξαν» ανάπτυξη καλύτερη του αναμενομένου καθώς το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση, τερματίζοντας δύο συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις.
Από την άλλη, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν διάρκεια: Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ύφεση θα έρθει το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το β' τρίμηνο και 1,6% το α' τρίμηνο του 2022.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,23%.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μισαώρου, σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας, ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,04% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,61%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης οι τράπεζες γύρισαν όλες με θετικό πρόσημο και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό τη;ς ημέρας +0,54%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,23% στις 860 μονάδες έχοντας υψηλό στις 863,48 μονάδες και χαμηλό τις 857,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 11,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,98 εκατ. ευρώ και όγκου 321 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 145 χιλ. τεμάχια αξίας 1,82 εκατ. ευρώ και η Jumbo 65,4 χιλ. τεμάχια αξίας 905 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ 10 χιλ. τεμάχια αξίας 160 χιλ. ευρώ, η  Premia Α.E.E.AK. 100 χιλ. τεμάχια αξίας 99 χιλ. ευρώ και η Έλαστρον Α.Ε.Β.Ε. 450 τεμάχια αξίας 1,1 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 825 μονάδες και η βασική στήριξη των 800 μονάδων.
Η διάσπασή των 800 μονάδων οδηγεί στις 780, 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 870 μονάδες ( απλός κινητός μέσος των 200 ημερών ) και οι  900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 625 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 500 μονάδων.
Η διάσπαση των 500 μονάδων οδηγεί στις 490, 480 και στις 450 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,60% - Στις 248 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ  αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, στο 2%, προχωρώντας στην τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης, θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Οι ανησυχίες να παραμένουν από την πορεία της οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη από την επιθετική νομισματική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα με την ισχυρή πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ, στα χαμηλά 4 μηνών, οι πληθωριστικές πιέσεις εκτονώνονται , με αποτέλεσμα το 10ετές ελληνικό ομόλογο να σταθεροποιείται στο 4,60% από 5,12% πρόσφατα, το ιταλικό ομόλογο στο 4,33% και το γερμανικό 10ετές στο 2,12% από 2,53% πρόσφατα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,06% και το 2ετές στο 4,43% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…με προοπτική το 6% ίσως και 6,5%
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 248 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου……

Success story οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου με 200 εκατ στην Ελλάδα… και είναι μόνο η αρχή – Τι μεγάλο σχεδιάζουν;

Όταν βρέθηκαν στο προσκήνιο οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Άκτωρ…σχεδόν όλοι επιχείρησαν να τους απομυθοποιήσουν… παρασυρμένοι από την προπαγάνδα λάσπης… τότε… της Reggeborgh αλλά και άλλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν στο όραμα των εφοπλιστών για την Ελλάδα και ακόμη πιο λίγοι ήταν αυτοί που είχαν θετική προδιάθεση.
Τους κατηγόρησαν ότι δεν έχουν λεφτά, τους αποκάλεσαν απαξιωτικά Μπακοκαυμενάκιδες… αλλά τελικά ο καλύτερος τρόπος για να αποστομώσεις όσους σε απαξιώνουν είναι οι πράξεις.
Οι εφοπλιστές Μπάκος, Καϋμενάκης και ο Εξάρχου, ένα μηχανικός καραβιών, ένας πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού και ένας δικηγόρος κατάφεραν να αποτελέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα το νέο επιχειρηματικό success story…της Ελλάδος, ελάχιστοι έκαναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα... όσο οι Μπάκος και Καυμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου
Έχουν σημαντικά κεφάλαια, έχουν ισχυρή δύναμη πυρός, όμως είναι χαμηλών τόνων τους αρέσει το αποτέλεσμα και το απέδειξαν…
1)Κατάφεραν να βγουν από την επένδυση στον Ελλάκτωρ κερδίζοντας περίπου 55-60 εκατ καθαρό κέρδος, δηλαδή πήραν πίσω όσα επένδυσαν και έβγαλαν επιπλέον 55 με 60 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που υποστήριξε το σχέδιο των εφοπλιστών κόντρα σε πλειάδα συμφερόντων καθώς διαγνώσαμε ότι… οι εφοπλιστές έχουν έρθει για να μείνουν στην Ελλάδα.
Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι υποστηρίξαμε τους εφοπλιστές πριν γνωρίσουμε τους εφοπλιστές, οι θέσεις μας ήταν ενάντια στις επιχειρηματικές ακροβασίες της Reggeborgh… οι αποκαλύψεις του bankingnews αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας…
2)Θα μπορούσαν μετά το κέρδος που αποκόμισαν οι εφοπλιστές να μην προβούν σε επιχειρηματικές κινήσεις και να περιμένουν…
Όμως απέδειξαν ότι πιστεύουν στην Ελλάδα και δείχνουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας.
Έτσι αποφάσισαν να αποκτήσουν το 31,7% της Intrakat η εταιρία Winex Investments των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και του Εξάρχου που είναι ο διευθύνων σύμβουλος επενδύοντας 70,1 εκατ ευρώ.
Έπεισαν και άλλο σχήμα εφοπλιστών να αποκτήσουν μετοχές της Intrakat και παρ΄ ότι δεν ακολουθούν ίδια στρατηγική οι βασικοί μέτοχοι έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ ισχυρών μετόχων που πιστεύει στην προοπτική της εταιρίας.
3)Θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat ύψους 100 εκατ εισφέροντας περίπου 50 εκατ ευρώ Winex Investments των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και του Εξάρχου
4)Η Thrivest Holding των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου καλύπτει έως 65 εκατ στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας και αποκτάει το 33% της τράπεζας.
Ο Μιχάλης Σάλλας δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου και απέμεινε με ποσοστό 11,5% από 19,98% που κατείχε.
5)Το σχήμα των εφοπλιστών απέκτησε το περιφερειακό κανάλι Action 24 εισφέροντας και καλύπτοντας τις σωρευμένες ζημιές ύψους 6,5 με 7 εκατ ευρώ.
6)Οι εφοπλιστές διατηρούν εταιρία παροχής ενέργειας την Volton και τον Αστέρα Τρίπολης μια ποδοσφαιρική ομάδα με αξιώσεις.
Το άθροισμα όλων αυτών των κινήσεων ξεπερνάει επενδύσεις 200 εκατ ευρώ και είναι μόνο η αρχή.
Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι εφοπλιστές ώστε να πραγματοποιήσουν αυτό το αναπτυξιακό πλάνο αποδεικνύει ότι έχουν σχέδια για την Ελλάδα που δεν περιορίζονται… στα 200 εκατ.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα 200 εκατ είναι ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου σχεδίου που θα αποκαλυφθεί αρχές 2023.
Εν τω μεταξύ και στην κυβέρνηση αξιολογούν πολύ θετικά τα βήματα των εφοπλιστών καθώς όποιος επενδύει στην Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία… δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πολύπαθη Ελλάδα.
Ας κρατήσουμε
Α)Ότι στόχος είναι η Intrakat να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά και ως ρευστότητα και η χρηματιστηριακή της αξία μετά την αύξηση και σε βάθος 2ετίας να φθάσει στα 400 με 500 εκατ ευρώ.
Β)Τα 200 εκατ είναι μέρος των κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα…
Όταν αποκαλυφθεί το μεγάλο σχέδιο… σίγουρα πολλοί θα εκπλαγούν.

Mεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  σήμερα 27/10 στις ασιατικές αγορές.
Έντονες είναι οι προσδοκίες ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υφεσης της παγκόσμια οικονομίας...
Εν τω μεταξύ, σήμερα 27/10 ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική της πολιτική.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,32%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,55%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,72%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,74% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,50%.

Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αύξηση 0,75% από τη ΕΚΤ

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.
αλλά και από τα επιπλέον μέτρα για περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα
Η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Credit Suisse να σημειώνει πτώση -12% μετά την παρουσίαση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Η Credit Suisse υποχώρησε κατά 18%, αφού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,05 δισ. δολάρια) από την πώληση μετοχών, ενώ παράλληλα θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποσχίσει την επενδυτική της τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις μεγάλες ζημιές.
Από την άλλη, η ενεργειακή εταιρεία Shell ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 9,45 δισ. δολαρίων ενώ σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το μέρισμά της έως το τέλος του έτους και παράλληλα να επέκτεινε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Άνω των εκτιμήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο του 2022, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από δύο διαδοχικές μειώσεις κατά το α' εξάμηνο του έτους, που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε ύφεση.
Η επίσημη ανάκαμψης της οικονομίας έρχεται λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν διάρκεια: Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ύφεση θα έρθει το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, τις 217.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για οριακή άνοδο καθώς αυξήθηκαν κατά 3.000 συγκριτικά με την προηγούμενη καταμέτρηση.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +3,7% στα 108 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1% στα 94,74 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,5% στα 89,22 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,89% στις 2135 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,3%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,55% και αμετάβλητο το ETF GREC (24,27 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές στις δημοπρασίες με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,65 ευρώ, με άνοδο +0,27% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9284 ευρώ, με άνοδο +0,48%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2060 ευρώ, με άνοδο +0,29% και όγκο 661 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,51 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9816 ευρώ, με άνοδο +0,88%, με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,64 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,44 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 643 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0978 ευρώ, με άνοδο +1,87%, με όγκο 96 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 120 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,82%,  Motor Oil, Coca Cola....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκελισαν ΟΛΠ +3,62%, ΔΕΗ, Lamda...
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,35 ευρώ, με πτώση -2,6% και κεφαλαιοποίηση στα 7,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,72 ευρώ, με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 6,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,68 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,59 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 4,54 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,40 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,88 ευρώ, με άνοδο +0,29% και  κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,22 ευρώ, με πτώση -2,71% κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,72 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -1,72% και  κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,60% - Το spread με την Ιταλία στις 27 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,60% και το 10ετές ιταλικό 4,33%, με το μεταξύ τους spread στις 27 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 248 μονάδες βάσης από 247 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 183 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,83% ή 183 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,33%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/10/2022 στο 2,12%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,58% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,12% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,33% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,06%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης