Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Μάχη» για αλλαγή επιπέδου στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση - Οι δύο διαφορετικές «σχολές» και το παιχνίδι των ξένων

«Μάχη» για αλλαγή επιπέδου στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση - Οι δύο διαφορετικές «σχολές» και το παιχνίδι των ξένων
Oι δυο “αντιμαχόμενες” δυνάμεις ενω έχουν τον ίδιο στόχο ( αύξηση αποτιμήσεων ) αντιμετωπίζουν ένα ρηχό χρηματιστηριακό περιβάλλον που απαιτεί ενέσεις ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα

Παρά τους χαμηλούς τζίρους το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών σημειώνοντας απώλειες χαμηλότερες του 4% εν μέσω πολέμου, υψηλού πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων.
Oι περισσότεροι, μάλιστα, διεθνείς οίκοι δίνουν συστάσεις υπεραπόδοσης (HSBC, Jefferies, JP Morgan) τονίζοντας ο κάθε οίκος τα ισχυρά θεμελιώδη, τους φθηνούς πολλαπλασιαστές ή τις αναμενόμενες απόδοσεις σε διεθνείς δείκτες (ΜSCI).
Ως ένα βαθμό, οι ξένες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan, Μorgan Stanley, Bank of America, όπως και οι ευρωπαϊκές Deutsche Bank επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδο  Γενικού Δείκτη – αν και έχουν επιτευχθεί αξιοσημείωτες επιδόσεις εκτός του Δείκτη.
Όπως θα δούμε, και οι δυο “αντιμαχόμενες” δυνάμεις ενω έχουν τον ίδιο στόχο (αύξηση αποτιμήσεων) αντιμετωπίζουν ένα ρηχό χρηματιστηριακό περιβάλλον που απαιτεί ενέσεις ρευστότητας για να μετατραπεί σε μια αγορά – η οποία χρειάζεται να μην αγνοεί τις μειοψηφίες.

Oι δυο αντίρροπες δυνάμεις

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο της “στασιμότητας”, προβάλλουν δυο “σχολές” επενδυτών:
Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και οι εταιρείες που διεκδικούν μια αλλαγή βαθμίδας σε μεγαλύτερες αποτιμήσεις.
Όπως θα δούμε και οι δυο προσεγγίσεις έχουν τα συν και τα πλην τους.
Την τρέχουσα περίοδο π.χ στην υψηλότερη κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ ξεχωρίζει καθώς ξεπέρασε τα 2,3 δισ. ευρώ. μέσω τοποθετήσεων και ίδιων αγορών.
Τα επενδυτικά σχήματα τα οποία επένδυσαν στην αύξηση κεφαλαίου (CVC Capital, Ηellikon Investements, Covalis κα) ποντάρουν στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην επέκταση της στις ΑΠΕ σε Ρουμανία, Βουλγαρία όπου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήδη προεξοφλούν μια εξαγορά Εnel Romania για απόκτηση ισχύος 500ΜW.
Mάλιστα, το Covalis Capital που δραστηριοποιείται από το 2012 σε ενέργεια και υποδομές έλαβε ένα υψηλό στοίχημα καθώς έχει συνάψει συμβάσεις επί διαφορών (CFDs) για το 5,16% των μετοχών.
Στον ίδιο τομέα, λ.χ η Τέρνα Ενεργειακή – η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά ποσοστού μετοχών της από το First Sentier διεκδικεί πιθανότατα και την εισαγωγή στον Δείκτη MSCI καθώς οι μετοχές της ελεύθερης διασποράς βρίσκονται στο όριο του 1 δις. δολαρίων που έχει ως προϋπόθεση ο διεθνής οίκος.
Επίσης, η Motor Oil, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια με την υψηλή επέκταση στις ΑΠΕ διεκδικούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις λόγω των αποτιμήσεων στις ΑΠΕ – ενω προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως και άλλες εταιρείες του FTSE 25 ( Jumbo, OTE, Coca- Cola ). Στον Ftse25, επίσης, η Μυτιληναίος με υψηλά κέρδη δεν έχει αποκλείσει την μετάβαση της σε χρηματιστήρια με υψηλότερη ρευστότητα.

Το ποντάρισμα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις – Dimand – Intrakat

Αντίθετα, στο ρεύμα κινούνται άλλοι επενδυτές οι οποίοι δεν προτιμούν τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις (πάνω απο 10%) και αποφεύγουν τις πάγιες επιλογές του Δείκτη Ftse25, οι οποίες κατά την άποψη τους εμφανίζουν σημάδια κόπωσης καθώς  “συνωστίζεται” η πλειονότητα των επενδυτών.
Η τακτική τους είναι οι τοποθετήσεις σε εταιρείες είτε μέσω Δημόσιων εγγραφών, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαιου.
Η Latsco και το Orasis Fund επένδυσαν στην Dimand, η οποία αν και βρίσκεται κάτω από την τιμή εισαγωγής με μια κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ διαχειρίζεται είκοσι projects ανάπλασης, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα της Alpha bank αξίας 500 εκατ. ευρώ ,μέσω της κοινοπραξίας Dimand – Premia.
Το “στοίχημα” που ανέλαβαν δεν περιορίζεται βεβαίως στα επόμενα τρίμηνα. Στην Ιντρακατ, είναι επίσης τοποθετημένο το Orasis Fund.
Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ, η Ιντρακατ πραγματοποιεί μια αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ με στόχους τις εξαγορές ΑΠΕ κατά 50 εκατ. ευρώ και τις κατασκευές 50 εκατ. ευρώ.
Mε 160 εκατ. μετοχές και μια κεφαλαιοποίηση, μετά την αύξηση, περί τα 220 εκατ. ευρώ η Ιντρακατ θα διαθέτει και ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, αλλά και ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας σε υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Σε αλλαγή επίπεδου, όμως, στην μεσαία κεφαλαιοποίηση οδεύει η Autohellas ( 548 εκατ. ευρώ ) η οποία εμφανίζει διαχρονικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις (10% για το 2022 ) έχοντας διπλασιάσει την δυναμικότητα σε εξωτερικό και Ελλάδα. Υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως, διεκδικούν και η Cenergy, Ελβαλ του Ομίλου Βιοχάλκο, μέσω της επέκτασης της παραγωγής (ΗΠΑ, Ελλάδα) και των εξαγωγών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης