Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα διαπραγματευτικά όπλα της Cenergy από το ανεκτέλεστο και η… συστατική του ΑΔΜΗΕ

Τα διαπραγματευτικά όπλα της Cenergy από το ανεκτέλεστο και η… συστατική του ΑΔΜΗΕ

Αναφορικά με το ύψος του καθαρού δανεισμού αναφέρθηκε πως είναι αυξημένος γιατί καθυστέρησαν κάποιες πληρωμές έργου που είχε παραδοθεί και παρέμειναν υψηλές οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης

Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο αποτελεί πλέον για τη Cenergy το υψηλό ανεκτέλεστο καθώς από τη μία έχει εξασφαλίσει την παραγωγή μέχρι και το 2024 και από την άλλη δίνει το περιθώριο στη διοίκηση να γίνει πιο επιλεκτική και να αναλαμβάνει έργα με καλύτερα περιθώρια.

Αυτό έχει συμβεί στον κλάδο των σωλήνων όπου πλέον έχει εξασφαλίσει την παραγωγή και κοιτάζει έργα με καλύτερο περιθώριο.
Όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, ο οικονομικός διευθυντής, Αλέξανδρος Μπένος, από τα 1,75 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο στο τέλος του εννεαμήνου το 1 δισ. ευρώ είναι στον κλάδο των καλωδίων (σε υποβρύχια καλώδια το μεγαλύτερο) και τα 750 εκατ. ευρώ στον κλάδο σωλήνων.

Σε σύγκριση με το εξάμηνο υπάρχει αύξηση 59% στο ανεκτέλεστο.
Στο τέλος του έτους το ανεκτέλεστο θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω νέων έργων καθώς η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή, όχι βέβαια με το ρυθμό αύξησης του τρίτου τριμήνου.
Επιπλέον, η αύξηση του ανεκτέλεστου κάνει τη διοίκηση να συνεχίσει να συζητάει την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, ειδικά στην Κόρινθο όπου διαθέτει την έκταση και μπορεί να προσθέσει γραμμή παραγωγής, αλλά και τη μονάδα παραγωγής βάσεων για αιολικά στον Αλμυρό (επενδύσεις έως 50 εκατ. ευρώ).

Για τη μονάδων στον Αλμυρό έχει καταθέσει το επενδυτικό πλάνο σε αρμόδιες αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να δεν αν μπορεί να υπάρξει κάποια χρηματοδότηση.
Επιπλέον εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Orsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα προς συζήτηση είναι οι υποδομές και το ρεύμα και πάνω σε αυτά συνεχίζονται οι επαφές των Αμερικανών με την Orsted.

Αναφορικά με το ύψος του καθαρού δανεισμού αναφέρθηκε πως είναι αυξημένος γιατί καθυστέρησαν κάποιες πληρωμές έργου που είχε παραδοθεί και παρέμειναν υψηλές οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης.
Ο στόχος πάντως να είναι 3 φορές ο καθαρός δανεισμός υψηλότερος των EBITDA παραμένει από τη διοίκηση και υπάρχει η εκτίμηση πως θα το πετύχει στο τέλος του έτους.
Ο κ.Μπένος αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια στη σχέση που έχει χτίσει η εταιρεία με την ΑΔΜΗΕ, καθώς όπως είπε στήριξε ο ΑΔΜΗΕ την εταιρεία σε δύσκολες εποχές και πως το έργο που είχε πάρει ήταν όπως οι συστατικές επιστολές των σπουδαστών για να βρουν δουλειά.

Έτσι κατάφερε να πάρει και άλλα έργα η εταιρεία και συνεχίζει να θέλει να αναλαμβάνει έργα του ΑΔΜΗΕ, καθώς λόγω της δυσκολίας που έχουν στην εκτέλεση έχουν και καλό περιθώριο και αφήνουν καλό κέρδος.
Αναφορικά με το ακίνητο της Πετζετάκις που απέκτησε πρόσφατα ειπώθηκε πως θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων επικοινωνιών, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Cenergy εμφάνισε ρεκόρ πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο με 386,9 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 25,6 εκατ. ευρώ και συνολικά 44 εκατ. ευρώ στο εννέαμηνο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης