Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μια ομάδα 6 ενεργών διεθνών funds δεν φθάνει για την επόμενη ημέρα... της Ελλάδος και της αγοράς

Μια ομάδα 6 ενεργών διεθνών funds δεν φθάνει για την επόμενη ημέρα... της Ελλάδος και της αγοράς
Ο ακατάλληλος χρονισμός  του Τ. Νάτση με το Brevan Howard στην Lamda και το ρίσκο CVC σε ΔΕΗ και τρόφιμα
Αν και οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 63-64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου (Νοέμβριος 2022), με μια απλή εξέταση στα δικαιώματα ψήφων των εισηγμένων εταιρειών θα διαπιστώσει ότι, με εξαίρεση τα αμοιβαία κεφάλαια μεγάλων οίκων και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, τα funds τα οποία τοποθετούνται στην Ελλάδα μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα του ενός χεριού

Και σχεδόν είναι οι ίδιοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια. 
Μόνο εαν αυτά τα 6 ενεργά funds, πολλαπλασιαστούν και επικοινωνήσουν τα κέρδη τους θα μπορεί να περάσει στην επόμενη ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο ασχολούνται 40 -50 funds πολλά από τα οποία αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, και φυσικά τους νέους αγοραστές.
Αυτούς περιμένουν αρκετοί από τους σημερινούς επενδυτές προκειμένου να καταγράψουν κέρδη σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, ιδιαίτερα όταν το αποτέλεσμα των εκλογών θα βαρύνει για την επενδυτική βαθμίδα και πιθανότατα να προσφέρει διακυμάνσεις. 

Για να φθάσουμε, όμως, σε μια αλλαγή επιπέδου στην Οδό Αθηνών τους επόμενους μήνες, χρειάζεται να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και να αλλάξουν οι μετοχικές συνθέσεις με την εμφάνιση νέων “παικτών”. 
Επιπλέον, η διαδικασία της πώλησης των τραπεζικών συμμετοχών από το ΤΧΣ, θα συντελέσει στην εμφάνιση νέων επενδυτικών σχημάτων τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κάνει κρούσεις και προσφορές. 
Ποιοι είναι, όμως, οι υφιστάμενοι επενδυτές οι οποίοι διατηρούν “εν ζωή” την ελληνική αγορά στην πορεία ανάκτησης και του επενδυτικού καθεστώτος μετά από 1-2 χρόνια; 
Αρκετοί καταγράφουν κέρδη ενώ ορισμένοι σημειώνουν εξαρχής απώλειες καθώς τα “στοιχήματα” τα οποία ανέλαβαν ποτέ δεν εκπληρώθηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα. 

Capital Group 
O μεγάλος αμερικανικός χρηματοικονομικός οργανισμός με επενδυδυμένα κεφάλαια 2,3 τρις. δολάρια στέλεχος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και διατηρεί θέσεις, ύστερα από περίφημο email στελέχους το 2015, όταν προέτρεψε επιτυχώς τις ρευστοποιήσεις εν όψει της διακυβέρνησης απο το Σύριζα. Σήμερα, το Capital Group κατέχει επισήμως το 5,13% της Eurobank και το 5% της Jumbo. 

Fidelity 
Σταθερά τα Αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής Fidelity (κεφάλαια 11,8 τρις. δολάρια - FMR LLC) διατηρούν θέσεις στην Jumbo (10,99%), σε Autohellas (5,43%), σε Τιτάνα (9,29%), Σαράντη (9,74%) και με τις δυο πρώτες επιλογές καταγράφουν σημαντικά κέρδη από μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και άνοδο της μετοχής.

Blackrock
O αμερικανικός οίκος με υπο διαχείριση κεφάλαια 10 τρις. δολάρια  είχε εξετάσει τις τράπεζες πριν από την ανακεφαλαιοποίηση τους, διατηρεί το 5,13% στην Coca- Cola ενω εμφανίζεται εσχατώς και σε ελληνικές τράπεζες.

Fairfax  
Ο επενδυτής Prem Watsa δικαιώνεται για την επιμονή του στην Ελλάδα, παρά τα σκαμπανεβάσματα στην βασική συμμετοχή. 
Το καναδικό fund του επενδυτή Prem Watsa διατηρεί το 33,4% στην Eurobank ενω πρόσφατα επανήλθε στην Μυτιληναίος με ποσοστό 4,68%. 
Η συμμετοχή επίσης στην Eurolife προσφέρει σταθερές αποδόσεις.

John Paulson 
Σε πορεία αποδρομής βρίσκεται από την ελληνική αγορά ο γνωστός επενδυτής J. Paulson, καθώς ρευστοποίησε την θέση του στην Alpha bank, ενω διατηρεί προσώρας την Πειραιώς και την μερισματοφόρο ΕΥΔΑΠ (10%)  

CVC
To private equity του CVC απέκτησε το 10% της ΔΕΗ και αναμένει το “γύρισμα” της ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να εισάγει μια από τις συμμετοχές του στο χρηματιστήριο δεδομένου ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις στον κλάδο των τροφίμων.

Reggeborgh
Με τις επιτυχημένες κερδοσκοπικές κινήσεις (Γεκ- Ελλακτωρ ) ο Ολλανδός Η. Holterman κινητοποίησε το εγχώριο κεφάλαιο με ένα family office, αγνοώντας, όμως, το νόμο για τις Δημόσιες προτάσεις με αντάλλαγμα ευεργεσίες προς το Δημόσιο. 
Διατηρεί το 46% στην Ελλάκτωρ με βασικό εταίρο την Motor Oil, την πλειοψηφία στην Reds ενω πρόσφατα απέκτησε το 6% στην Alpha bank.  

Goldman Sachs (Αsset management) 
H Goldman κινητοποιεί σημαντικά κεφάλαια ξένων επενδυτών, ωστόσο σε επίπεδο διαχείρισης κατέχει το 5,3% της ΕΧΑΕ και το 5,02% της Σαράντης.

Latsco hellenic holdings 
To Family οffice, εκτός από τις υπεραξίες τις οποίες κατέγραψε με την Viva wallet κατέχει το 5,33% της Dimand, το 7,5% της Γεκ- Τέρνα.

Τα έξι πιο ενεργά funds 

Ηelicon Investments 
Aρχικά το Ιταλικό fund Helicon, ρευστοποίησεάτσαλα μια συμμετοχή του στην Lamda, ωστόσο σήμερα διατηρεί θέσεις κάτω του 5% στην ΔΕΗ σε Πειραιώς, Γεκ- Τέρνα, ΟΛΠ.

Orasis fund 
Mε μακρά και ανοδική παρουσία στην Ελλάδα από το 2012, το Orasis Fund του G. Elliott στοχεύει σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχοντας εξέλθει επιτυχημένα από την Ευρωπαϊκή Πίστη κι άλλες εισηγμένες ( Κρι- κρι, Πλαίσιο). 
Σήμερα κατέχει ποσοστά κάτω του 5% σε Dimand, Intrakat, Cnl Capital, Lavipharm. 
Δραστηριοποιείται επίσης ενεργά σε ακινητα καθώς συνεργάζεται με αμερικανικά και βρετανικά κεφάλαια για την Ελλάδα.

Brevan Howard – Voxcove Holdings 
Όπως και άλλοι ξένοι επενδυτές και ο Τ. Νάτσης, επένδυσε εκ του μακρόθεν ενω οι επιλογές πραγματοποιήθηκαν σε ακατάλληλη περίοδο.
Τo αγγλικό fund Brevan Howard με συμμετοχή 6,36% στην Lamda αναμένει ακόμα κέρδη, καθώς στην Ελλάδα δεν ρίσκαρε ούτε σε blue chips, ούτε σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. 
Επίσης, μια συμμετοχή στην Πετρόπουλος φέρεται να την εκχωρήσει σε εγχώριους συνεργάτες. 
Στην ίδια θέση με το Βrevan βρίσκεται στην Lamda και το ελληνικών συμφερόντων Voxcove holdings καθώς κατέχει το 10,7%. 

ΗoldAlaptelezo 
To 5,06% της Φουρλής κατέχει το Πολωνικό fund ΗoldAlaptelezo και μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί με ποσοστό σε άλλη εισηγμένη. 

Αmber Capital
Κατέγραψε κέρδη απο την Ελλάκτωρ, το Amber capital, αλλά τα τελευταία χρόνια “αποσύρθηκε” από την αγορά και κατέχει μόνο το 5,02% στην ΕΧΑΕ.
Βarca Global Master fund
Κερδοφόρες συμμετοχές για το Barca Global Master fund σε Εpsilon Net και Entersoft.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης