Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΧΑ: Καύσιμο από την αναβάθμιση της Fitch – Νέα ανοδική κίνηση περιμένουν οι αναλυτές

ΧΑ: Καύσιμο από την αναβάθμιση της Fitch – Νέα ανοδική κίνηση περιμένουν οι αναλυτές
Η αναβάθμιση από τη Fitch θα δώσει τη δυνατότητα στην αγορά να υπερασπιστεί την άνοδο κατά 9,2% που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους.
Σχετικά Άρθρα
Η αγορά την περασμένη Παρασκευή φάνηκε να τιμολογεί μία αναβάθμιση από τη Fitch.
Όπως έλεγαν κάποια στελέχη της αγοράς, ήταν δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική και θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά.
Έτσι η αναβάθμιση από τον οίκο, αναμένεται να δώσει καύσιμο στη σημερινή συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης να μπορέσει να υπερασπιστεί τα κέρδη της τάξης του 9,2% που έχει από την αρχή του έτους.
Επιπλέον οι επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένονται και ανακοινώνονται ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.
Πριν το άνοιγμα αναμένεται νέα ανακοίνωση από την Ελλάκτωρ, η οποία αυτή τη φορά θα λέει ότι προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με το σχήμα Δημήτρη Κούτρα και Wade Adams για την εξαγορά της Άκτωρ, που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγες μέρες.
Ο Δημήτρης Κούτρας κατάφερε και ήρθε πιο κοντά από τους βασικούς μετόχους της Intrakat (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) οι οποίοι επίσης προσπαθούσαν να εξαγοράσουν το κατασκευαστικό κομμάτι της Έλλακτωρ.
Σημειώνεται επίσης πως σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών για τους στόχους του 2023.
Η διοίκηση είχε δώσει εκτίμηση για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ και αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 9%.
Τέλος η Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,0663 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,6%.

Eurobank Equities
Για σήμερα οι ξένες αγορές αναμένεται να ανοίξουν με απώλειες καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ωστόσο περιμένουμε το Χ.Α να βρει κάποια στήριξη στην αναβάθμιση από τη Fitch και να υπερασπιστεί τα κέρδη της τάξης του 9,2% από την αρχή του έτους.

Optima Bank
Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα σήμερα λόγω της αναβάθμισης από τη Fitch με την Πειραιώς και την Ελλάκτωρ να είναι στο επίκεντρο.

Piraeus Securities
Η αναβάθμιση από τη Fitch φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας και θα πρέπει να στηρίξει την αγορά σήμερα.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της ανακοίνωσης σήμερα των επικαιροποιημένων στόχων για το 2023

Euroxx
Περιμένουμε η αγορά να αντιδράσει θετικό λόγω της αναβάθμισης από τη Fitch και να έχει το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τάσεις.

Beta
Η αγορά θα ανοίξει υψηλότερα μετά την αναβάθμιση από τη Fitch.
Στο επίκεντρο θα είναι ο τραπεζικός κλάδος ενώ η εταιρική δραστηριότητα στις κατασκευές ίσως αυξήσει το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Depolas

Ως θετική έκπληξη λαμβάνεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, ενώ παράλληλα  στηρίζει και το ήδη καλό κλίμα στο ΧΑ. 
Στο επίκεντρο την τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών FED (Τετάρτη), EKT (Πέμπτη), αλλά και του ΗΒ (Πέμπτη), όπου αναμένουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Πάραυτα, οι αυξήσεις θα είναι μικρότερης κλίμακας σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα κατά 0,25% στις  ΗΠΑ, ενώ κατά 0,5% αναμένεται να αυξηθούν σε Ευρώπη και Αγγλία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από σήμερα λειτουργεί ξανά η αγορά της Κίνας.
Στο εσωτερικό, αναβαθμίζουμε ελαφρώς το άνω όριο των εκτιμώμενων τιμών για τον ΓΔΧΑ στις 1050 μονάδες λόγω αυξημένης μεταβλητότητας, αλλά διατηρούμε το κάτω εύρος στα επίπεδα των 930 μονάδων.  Η σημερινή μακροοικονομική ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό Ιανουαρίου (αρχική μέτρηση) στην Ισπανία, αλλά και την πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ Δ’ τριμήνου στη Γερμανία.

Κύκλος
Η Federal αποφασίζει την Τετάρτη 1/2 για τα παρεµβατικά της επιτόκια µε την ΕΚΤ να παίρνει τη σκυτάλη την Πέµπτη 2/2, µε τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσµάτων να συνεχίζονται στις ΗΠΑ.
Σε ΒΒ+ αναβάθµισε την Ελλάδα η Fitch, µία θέση πριν την επενδυτική βαθµίδα διαµορφώνοντας τις προϋποθέσεις για συνέχιση του ανοδικού momentum στο Χ.Α.

Merit
Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 875 μονάδες. Σημεία στήριξης 994 και 968 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1035 και 1104 μονάδες.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης