Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ορισμένες συγκρίσεις - Η Intracom δεν αγόρασε ούτε μια ίδια μετοχή και η Dimand ξεκίνησε νέο πρόγραμμα

Ορισμένες συγκρίσεις - Η Intracom δεν αγόρασε ούτε μια ίδια μετοχή και η Dimand ξεκίνησε νέο πρόγραμμα
Η Intracom προτίμησε να προχωρήσει σε ένα άκρως γενναιόδωρο επιβράβευσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου
Σχετικά Άρθρα
Σε αντίστροφη πορεία κινούνται, Intracom και Dimand σ´ ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών τους.
Η πρώτη εισηγμένη, έναν χρόνο πριν (21/7/2022) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων έλαβε απόφαση αγοράς ίδιων μετοχών μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου - συμπεριλαμβανομένων των ίδιων μετοχών που κατείχε έως τότε (617 χιλ. μετοχές) - σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,30 – 10 ευρώ.
Ένα χρόνο μετά, η Intracom, δεν έχει αγόρασει ούτε... μια ίδια μετοχή, σε μια περίοδο όπου η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχει σημειώσει απόδοση 50% και οι περισσότερες εισηγμένες υλοποιούν προγράμματα αγοράς ίδιων μετοχών για να επιβραβεύσουν τόσο τους μετόχους τους, όσο και το προσωπικό τους.
Αντίθετα, οι μοναδικές αγοραπωλησίες μετοχών προέρχονται από ένα βασικό μέτοχο (κ. Δημ. Θεοδωρίδη) ο οποίος απο καιρού εις καιρόν προχωρεί είτε σε αγορές, είτε σε πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχων της Intracom. Eπιπρόσθετα, αντί της υλοποίησης του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, η Intracom προτίμησε να προχωρήσει σ ένα άκρως γενναιόδωρο επιβράβευσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου καθώς και των διευθυντικών στελεχών της, ύστερα και από τις τρεις διαδοχικές πωλήσεις συμμετοχών της (Ιντρασοφτ, Ιντρακατ, Ιντρακόμ defence).
Βεβαίως, η Intracom διαθέτει ένα χρόνο ακόμη προκειμένου να ολοκληρώσει την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, καθώς το σχετικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 21 Ιουλίου 2024.

Dimand: Πωλήσεις βασικού μετόχου 22% χαμηλότερα και ολοκλήρωση του προγράμματος

Αντίθετα με τις... μηδενικές πράξεις της Intracom, η Dimand, σε λιγότερο απο ένα χρόνο υλοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών το οποίο είχε αποφασίσει η Γενική συνέλευση των μετόχων της τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τότε, είχε λάβει την απόφαση για την αγορά ίδιων μετοχών (150 χιλ. μετοχές) σε ένα εύρος τιμών 10 -17,5 ευρώ ανά μετοχή.
Στα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία απέκτησε συνολικά 150.000 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,8030% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, με μέση τιμή κτήσης 13,1875 ευρώ ανά μετοχή, καταβάλλοντας συνολικά 1.978.132,45 Ευρώ.
Υπό την πίεση της πτώσης της μετοχής από την ημέρα της εισαγωγής της – εξαιτίας και της αποχώρησης βασικού μετόχου Π. Παναγιωτίδη ο οποίος προχώρησε σε πώληση του ποσοστού του μετά την εισαγωγή των μετοχών της Dimand στο χρηματιστήριο – η εισηγμένη ανήγγειλε και νέο πρόγραμμα αγοράς 300 χιλ. μετοχών με σκοπό είτε την ακύρωση τους, είτε την διανομή προς το προσωπικό.
Ο δεύτερος λόγος της πτώσης της μετοχής συνδέεται με την καθυστέρηση της συμφωνίας του Skyline, και της έλλειψης ορατότητας των επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα της συμφωνίας.
Μάλιστα, ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Δημ. Ανδριόπουλος προχώρησε πρόσφατα σε αγορές 3500 μετοχών προκειμένου να στηρίξει τη μετοχή.
Απέναντι στην μη υλοποίηση αποφάσεων Γενικής Συνέλευσης, αλλά και στην αποχώρηση βασικού μετόχου της Dimand, οι εποπτικές αρχές απλώς παρακολουθούν και δεν προχωρούν αφενός σε προληπτική εποπτεία ( για την πρώτη περίπτωση ) και αφετέρου σε θέσπιση μέτρων για την δεύτερη περίπτωση καθώς πώλησε τις μετοχές σε τιμές 22% χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης