Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αλλαγή σκυτάλης θα φέρει νέους επενδυτές και κεφάλαια; Το πρώτο κρίσιμο τεστ 31 Αυγούστου, μήνας εξελίξεων ο Σεπτέμβριος

Η αλλαγή σκυτάλης θα φέρει νέους επενδυτές και κεφάλαια; Το πρώτο κρίσιμο τεστ 31 Αυγούστου, μήνας εξελίξεων ο Σεπτέμβριος
Εκτιμώμενες εισροές 160 εκατ. δολάρια στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς λόγω εισόδου στον MSCI Greece Standard
Σχετικά Άρθρα
Νέα ονόματα επενδυτών στο μετοχολόγιο και φρέσκα κεφάλαια αναμένουν στην αγορά με αφορμή την αναδιάρθρωση του Δείκτη MSCI, την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τις πωλήσεις πακέτων μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό απασχολεί τους υφιστάμενους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τους ίδιους τους επενδυτές καθώς με εξαιρέσεις 2-3 εταιρείες του Ftse 25, οι υπόλοιπες δεν παρουσιάζουν τοποθετήσεις νέων επενδυτών, μέσω πακέτων μετοχών.
Το πρώτο κρίσιμο δοκιμαστικό θα πραγματοποιηθεί αύριο (31/8), καθώς στο κλείσιμο θα διακινηθούν τα πακέτα μετοχών της πρόσφατης αναδιάρθρωσης του MSCI με εκτιμώμενες εισροές 160 εκατ. δολάρια στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Σημασία, όμως, δεν θα έχει τόσο η είσοδος παθητικών funds τα οποία επενδύουν στους Δείκτες MSCI, αλλά εάν εμφανιστούν νέοι αγοραστές και είναι περισσότεροι από τους πωλητές (υφιστάμενους) επενδυτές.
Εφόσον, η αλλαγή της “σκυτάλης” περιλαμβάνει νέους επενδυτές τότε η αγορά θα περάσει σε μια νέα περίοδο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις από κεφάλαια στις ΗΠΑ τα οποία ποντάρουν στην ελληνική αγορά, εφόσον δεν σημειωθεί διόρθωση στις διεθνείς αγορές και σημειωθεί εμπλοκή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής το κλίμα που μεταδίδεται είναι θετικό καθώς ακόμη και παλαιότερα funds (όπως το Helicon Ιnvestments) είναι διατεθειμένα να διατηρήσουν ένα κομμάτι των θέσεων τους καθώς στις τράπεζες, αφού για τον επόμενο χρόνο αναμένουν αποδόσεις ενσώματων κεφαλαίων 15%.
Παρά το γεγονός ότι, στο Ιταλικό fund φέρονται να έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ξένο διαχειριστή με την προοπτική της απόδοσης του 15% δεν θα προχωρήσουν σε πλήρεις ρευστοποιήσεις, αλλά θα αναμείνουν υψηλότερες τιμές, καθώς αποτελούν κι ένα εξειδικευμένο fund με συμμετοχές στην Ελλάδα.
Απομένει να δούμε ποια θα είναι η τακτική του fund σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Αλλαγή μετοχολογίου σε Helleniq Energy - Cenergy

Νέοι επενδυτές, όμως, δεν αναμένονται μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για όσες εταιρείες αποφασίζουν να αυξήσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών τους είτε μέσω βιβλίων προσφορών, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για να διαθέσουν ένα 10% αμφότεροι αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων επενδυτών.
Σε στάδιο προετοιμασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται και η Cenergy του Ομίλου Βιοχάλκο προκειμένου να αυξήσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών, καθώς το ποσοστό της Βιοχάλκο ανέρχεται σε 79%.
Τη διάθεση πακέτου μετοχών υποτίθεται ότι, προωθεί και η Prodea ωστόσο προχώρησε σε διάθεση ενός ποσοστού κάτω από 5% στην Alpha Βank, αλλά και πάλι δεν αυξάνεται η εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Η διεθνοποίηση του μετοχολογίου αποτελεί μονόδρομο τουλάχιστον για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, στις οποίες οι ξένοι επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της ελεύθερης διασποράς αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την απόκτηση του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς για την Οδό Αθηνών.
Η αναβάθμιση της αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά αναμένεται σε 18 μήνες και η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει ξεκινήσει ορισμένες επαφές με μεγάλες εταιρείες προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων επενδυτών στα μετοχολόγια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης