Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Γιατί συνεχίζουν τα ατελείωτα… αστεία με την διασπορά

ΕΧΑΕ: Γιατί συνεχίζουν τα ατελείωτα… αστεία με την διασπορά
“Ο προτείνων και τα συντονισμένα πρόσωπα ήδη εξετάζουν την διάθεση περαιτέρω μετοχών” δηλώνει ΑΕΕΑΠ – Μεταβιβάσεις σε family offices;
Δυο μήνες έχουν περάσει ύστερα από την... τρομακτική προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλου προς τις εισηγμένες σχετικά με τα ποσοστά της ελεύθερης διασποράς μετοχών και τα... αστεία συνεχίζονται.
Υπενθυμίζεται ότι, η διοίκηση του χρηματιστηρίου εξήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό του χρηματιστηρίου (από1/1/2024) προτείνοντας ελάχιστο όριο 15% στις εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ και 25% στις εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία κάτω από 200 εκατ. ευρω.

Από την πλευρά τους, οι εισηγμένες και οι βασικοί μέτοχοι, διαθέτουν μια μεταβατική περίοδο ένα χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Και όπως θα δούμε, γι αυτούς τα χρονικά περιθώρια ήταν αρκετά, προκειμένου να συνεχίσουν να μην προσαρμόζονται με τα δεδομένα μιας αγοράς η οποία υποτίθεται ότι προσδοκά την μετάβαση της στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς.
Επιπλέον, με βάση τον ισχύοντα κανονισμό όταν η διασπορά μετοχών είναι μικρότερη του 10%, αλλά έχει προκύψει από Δημόσια Πρόταση τότε δεν πραγματοποιείται διαγραφή των μετοχών.
Και πρόσφατα στο χρηματιστήριο υπήρξαν περισσότερες από μια περιπτώσεις όπου προχώρησαν Δημόσιες Προτάσεις.
Σε μια από αυτές και σε κλάδο ο οποίος καταβάλλει ελάχιστους φόρους (AEEAΠ), υπογραμμιζόταν ότι, κατά την περίοδο πριν από την υποβολή της Δημόσιας Πρότασης, ο προτείνων πώλησε ποσοστό προς τρίτα μέρη (8,30% ) ενω επιπρόσθετα “ο προτείνων και τα συντονισμένα πρόσωπα ήδη εξετάζουν την διάθεση περαιτέρω μετοχών”.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, όταν στελέχη της εταιρείας έχουν ήδη δηλώσει 5-6 φορές πως προχωρούν σε επικείμενα placement δίχως καμία συνέπεια.

Τι σχεδιάζουν στο παρασκήνιο

Αν και η ΕΧΑΕ τον Οκτώβριο ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων με την Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι ορίστηκε η επιτροπή διαβούλευσης και οι προτάσεις κατατέθηκαν στην Ε.Κ τον Σεπτέμβριο, οι αλλαγές στον κανονισμό του χρηματιστηρίου έμειναν κενό γράμμα και δεν έχουν ακόμη αλλάξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, σε ορισμένες εταιρείες προκειμένου να ξεπεράσουν το εμπόδιο του νέου κανονισμού και να εκπληρώνουν τα νέα κριτήρια διασποράς, οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη προγραμματίσει να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε πρόσωπα τα οποία είτε είναι “συνδεδεμένα” μ αυτούς είτε προς οντότητες (family offices) όπου ο τελικός έλεγχος ανήκει στους ίδιους βασικούς μετόχους!
Το ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν είναι εάν προτάθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα νέα κριτήρια να εξασφαλίζουν τον στόχο των επικείμενων αλλαγών.

Ενστάσεις ξένων επενδυτών

Εν τω μεταξύ, στο πρόσφατο κλειστό roadshow στο Λονδίνο στα γραφεία της Morgan Stanley εκφράστηκαν και ενστάσεις ξένων επενδυτών σχετικά με την δομή και την μετοχική σύνθεση ορισμένων εταιρειών.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές που συμμετείχαν, οι ξένοι επενδυτές δεν κατανοούν την δομή ορισμένων ομίλων οι οποίοι διατηρούν μεγάλα ποσοστά σε θυγατρικές και πρότειναν ακόμα και την συνένωση τους.
Βεβαίως, οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο, ωστόσο όταν αυτό συνοδεύεται από έλλειψη ελάχιστης διασποράς μετοχών τότε απλώς θα αγνοήσουν την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης