Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Alpha Finance: Η επαναξιολόγηση «κλειδί» της ανόδου στο χρηματιστήριο και οι 6 προτεινόμενες μετοχές

Alpha Finance: Η επαναξιολόγηση «κλειδί» της ανόδου στο χρηματιστήριο και οι 6 προτεινόμενες μετοχές
Από 30-65% discount της Aθήνας έναντι του Stoxx 600, MSCI EM και του ιστορικού μέσου όρου 20ετών
Η επαναξιολόγηση (re-rating) των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο θα οδηγήσει την αγορά υψηλότερα, σύμφωνα με την Alpha Finance, η οποία στην έκθεση στρατηγικής για το 2024 εκτίμησε ότι, η άνοδος του ΧΑ θα κυμανθεί μεταξύ 15%-24%.
Παρά την ισχυρή άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 39% την περασμένη χρονιά - για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- οι αναλυτές της χρηματιστηριακής κ.κ Π. Κλαδής (επικεφαλής ), Ι. Νοικοκυράκης, Δ. Νικολαϊδης, Α. Μαυρίδης. Γ. Βρέκος αναμένουν μια ακόμα χρονιά με θετικές αποδόσεις που στηρίζονται σε διάφορους υποστηρικτικούς παράγοντες.
alphafinance20242.png
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι παράγοντες για την Alpha Finance είναι οι εξής:

ι) ισχυρή κερδοφορία παρόλο που τα κέρδη δείχνουν μικτά
ιι) ελκυστικές αποτιμήσεις
ΙΙΙ) αναμενόμενες εισροές οι οποίες σχετίζονται με την επενδυτική βαθμίδα
iv) ισχυρές Δημόσιες εγγραφές και διαθέσεις μετοχών που θα ενισχύσουν το πλάτος και το βάθος της αγοράς
v) θετικές μακροοικονομικές τάσεις και
vi) προοπτικές να επιστρέψει η αγορά σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς ( πιθανότατα την περίοδο 2025/26 αλλά μερικά βήματα είναι πιθανά εντός του 2024.

Γιατί, όμως, η αγορά διαθέτει ακόμα περιθώρια ανόδου παρά τα κέρδη των τριών τελευταίων ετών;

H Αlpha Finance πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει τιμολογήσει πλήρως την δυναμική της κερδοφορίας.
Συνολικά, όπως σημειώνει, η αγορά δεν τιμολόγησε πλήρως την πορεία των τρεχόντων κερδών πιθανώς αμφισβητώντας την βιωσιμότητα των κερδών, μεταξύ άλλων.
“Καθώς, οι εταιρείες αποκαλύπτουν τις προοπτικές κερδοφορίας για το 2024 και τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι, μια επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων είναι πιθανή.
Η επαναξιολόγηση επίσης είναι δικαιολογημένη, κατά την άποψη μας, από το γεγονός ότι, το προφίλ ρίσκου της χώρας έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι, επανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, επικρατούν θετικές μακροοικονομικές τάσεις και υπάρχει πολιτική σταθερότητα για το ορατό μέλλον.” καταλήγει η Alpha finance
alphafinance20241.png

Σε discount έναντι των Δεικτών Stoxx 600, Msci ΕΜ και του μέσου όρου 20 ετών της αγοράς


H Αlpha Finance εξέτασε τα ιστορικά στοιχεία πολλαπλασιαστών για τον Γενικό Δείκτη ASE, τον Δείκτη Stoxx 600, τούς Δείκτες MSCI Εmerging Markets.
Ενδεικτικά, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με Δείκτη P/E 8 για το 2024, και 30-65% έκπτωση έναντι του μέσου όρου 10ετών του Stoxx 600, αλλά και του ιστορικού μέσου όρου 20 ετών της ελληνικής αγοράς.
Επιπλέον, διαπραγματεύεται τον 5 φορές τον Δείκτη EV/ EBIDTA ( επιχειρησιακή αξία πρός λειτουργικά κέρδη ), με 15-20% έκπτωση έναντι του 10ετούς μέσου όρου του Stoxx 600 και του Δείκτη MSCI EM.
“Πιστεύουμε οτι μια σταδιακή σύγκλιση είναι πιθανή τα επόμενα 2-3 χρόνια υποδεικνύοντας μια πιθανή άνοδο 15-24% για το 2024, ανάλογα με το ποσοστό σύγκλισης και θετικές/αρνητικές εκπλήξεις στα κέρδη.
Συνολικά, βλέπουμε τις προοπτικές επαναξιολόγησης ως την βασική κινητήρια δύναμη που θα σπρώξει την αγορά υψηλότερα το 2024.”, όπως σημειώνει η ανάλυση.
Η επαναξιολόγηση, όμως, των αποτιμήσεων δεν προκύπτει μόνο από την σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, καθημερινά αναθεωρούνται οι τιμές – στόχοι, είτε ύστερα από αποτελέσματα, είτε από άντληση κεφαλαίων.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες ελληνικές χρηματιστηριακές αναθεώρησαν τις τιμές για την Jumbo (32,3 NBG, 31,20 Εurobank Equities, Mυτιληναίος (45,2 Eurobank Equities ), Αutohelllas (16-19 ευρώ Eurobank Εquities )
ΕXAE (6,68 ευρώ Alpha finance ).
Σ ότι αφορά τις πιθανές πηγές αβεβαιότητας, η Alpha Finance αναγνωρίζει ότι, μία επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, η οποία μπορεί να προέλθει από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες (κυρίως Fed και ΕΚΤ) ή από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ενδέχεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά.
Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 αποτελούν:
α) η Τράπεζα Πειραιώς (ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας),
β) η Eurobank (ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές),
γ) ο Μυτιληναίος (συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και στην ανάπτυξη δικτύου),
δ) η ΔΕΗ (μετασχηματισμός και έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές),
ε) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (πλούσια ατζέντα IPOs/placements και ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς) και,
στ) ο ΤΙΤΑΝ (θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης