Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Orilina: Ο ταλαντούχος Τρύφων Νάτσης αγοράζει χαμηλότερα, extra ποσοστό 0,37% σε 3 μήνες

Orilina: Ο ταλαντούχος Τρύφων Νάτσης αγοράζει χαμηλότερα, extra ποσοστό 0,37% σε 3 μήνες
Ο εκ Θεσσαλονίκης δισεκατομμυριούχος κ. Τρύφων Νάτσης προχώρησε τον Δεκέμβριο μέσω της Orilina σε άντληση κεφαλαίων 30 εκατ. ευρώ από το χρηματιστήριο
Ούτε τρεις μήνες δεν πέρασαν από την Δημόσια εγγραφή της Orilina AΕΕΑΠ και οι δυο βασικοί μέτοχοι κ. Τρύφων Νάτσης και η σύζυγος του κα Δέσποινα Παντοπούλου έχουν αγοράσει το 0,37% των μετοχών της εταιρείας.
Με διαδοχικές καθημερινές συναλλαγές και αρκετά πακέτα μετοχών σε τιμές κάτω από την Δημόσια εγγραφή ( 0,91 -0,94 ευρώ ).
Ο εκ Θεσσαλονίκης δισεκατομμυριούχος κ. Τρύφων Νάτσης, όπως μεταδίδουν ορισμένοι αρμοδίως, προχώρησε τον Δεκέμβριο μέσω της Orilina σε άντληση κεφαλαίων 30 εκατ. ευρώ από το χρηματιστήριο προκειμένου να αναπτύξει 20 κατοικίες στο Ελληνικό και μια ιδιωτική λέσχη !
Η τιμή διάθεσης της μετοχής της Orilina ήταν 0,95 ευρώ και μεταξύ των μετόχων βρέθηκαν και κάτοχοι δωρεάν μετοχών ( στελέχη της εταιρείας ) που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,74%.
Από την ημέρα εισαγωγής και σε τακτά διαστήματα οι δυο βασικοί μέτοχοι αγοράζουν φθηνότερα από την τιμή εισαγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις φορές οι αγορές έφθασαν και σε εξαψήφιο νούμερο. ( 67.003 τεμάχια, 53802 τεμάχια,51848 τεμάχια, 150000 τεμάχια, 150.000 τεμάχια )
Το πρώτο ερωτηματικό είναι ποιοι είναι οι πωλητές οι οποίοι αγνοούν την ανάπτυξη στο Ελληνικό όταν μάλιστα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα το πολυτελές συγκρότημα των 20 κατοικιών έλαβε την οικοδομική άδεια. Είναι οι κάτοχοι των δωρεάν μετοχών από το θεσπισμένο πρόγραμμα ( 0,74% ) ή οι μέτοχοι που έλαβαν τις μετοχές ένα χρόνο πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο ή ο Ελβετός τραπεζίτης J. D. Sassure ; Το δεύτερο παράδοξο είναι πως καθημερινά οι αγοραστές επιτυγχάνουν να βρίσκουν τόσα κομμάτια σε ένα τίτλο ο οποίος δεν πραγματοποιεί και τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών.
Και εν τέλει, η Orilina του κ. Νάτση πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου για τους Έλληνες επενδυτές στα 0,95 ευρώ και τώρα συγκεντρώνει τους τίτλους σε χαμηλότερες τιμές. Χθές, κατέγραψε και το χαμηλότερο σημείο μετά την εισαγωγή πραγματοποιώντας συναλλαγή στα 0,899 ευρώ.
Μεταξύ των μετόχων, όμως, βρίσκεται ο Ελβετός τραπεζίτης ο κ. J. D. Sassure, ο οποίος με βάση το ενημερωτικό δελτίο προ της εισαγωγής κατείχε 14,29% και μετά την εισαγωγή της Orilina to 10,85% των μετοχών.
Μετά την εισαγωγή των μετοχών, η εταιρεία στην ιστοσελίδα της και στην μετοχική σύνθεση με το ίδιο ποσοστό δεν αναφέρει το όνομα του τραπεζίτη, αλλά την Banque Pictet Client Omnibus account.
Εκτός από τον Ελβετό τραπεζίτη, σύμφωνα με την ίδια μετοχική σύνθεση οι μέτοχοι είναι Τ. Νάτσης 25, 32%, Δ. Παντοπούλου 25,32%, S. Roden 7,23%, κάτοχοι δωρεάν μετοχών 0,74%, Λοιποί μέτοχοι 31,27%.
Η περίπτωση της Orilina στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι η πρώτη, όπου μέτοχοι εισάγουν τις μετοχές σε Δημόσια διαπραγμάτευση και στην συνέχεια σε μικρό χρονικό διάστημα ακολουθούν οι πωλήσεις. Ο θεσμός του ελληνικού χρηματιστηρίου, υποτίθεται, πως δεν θα έπρεπε να ευνοεί αυτού του είδους τις συναλλαγές εις βάρος άλλων επενδυτών.
Εφόσον, ο κ. Νάτσης διαθέτει υψηλά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να διατηρήσει την εταιρεία του ιδιωτική, όπως την λέσχη που επιθυμεί να κατασκευάσει εντός του Ελληνικού. Προτίμησε, όμως, να την εισάγει ώστε η εταιρεία του να απολαμβάνει τα φορολογικά κίνητρα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης