Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο του 2011 η δίκη του Έλληνα Μέιντοφ - Αποδοκιμασίες πολιτών που έχασαν πάνω από 12 εκατ.

tags :
Αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο του 2011 η δίκη του Έλληνα Μέιντοφ - Αποδοκιμασίες πολιτών που έχασαν πάνω από 12 εκατ.
Οι αργοί ρυθμοί της Ελληνικής Δικαιοσύνης επιβεβαιώθηκαν και από την αναβολή 12 μηνών που έλαβε η εκδίκαση της υπόθεσης του κατηγορουμένου Θωμά Καρύδα που φέρεται να έχει αποσπάσει συνολικά πάνω από 12 εκατ. ευρώ από ανυποψίαστους πελάτες του. Η αναβολή για τον Νοέμβριο του 2011 που δόθηκε την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των θυμάτων του κ. Καρύδα καθώς όπως υποστηρίζουν τα θύματά του πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα της περασμένης δεκαετίας όταν συνολικά χάθηκαν περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά η εκδίκαση αφορά τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας του κατηγορουμένου που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος off shore εταιρίας με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η δραστηριότητα του κατηγορουμένου μετά το 2006 που εμφανιζόταν να εκπροσωπεί Ελβετική τράπεζα στην Ελλάδα βρίσκεται από τις 19 Ιουλίου 2010 ακόμη στο γραφείο του 20ου τακτικού ανακριτή και μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εντολή να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα του κ. Καρύδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, μετά από έρευνα της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του στην Ελλάδα, αν και κατηγορείται ότι έχει υπεξαιρέσει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ. Οι φερόμενοι ως θύματα του οικονομολόγου, ο οποίος εμφανιζόταν ως σύμβουλος επενδύσεων, του καταλογίζουν κακουργηματικές πράξεις όπως -μεταξύ άλλων- διακεκριμένες απάτες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουλάχιστον οκτώ άτομα, που έχουν ήδη προσφύγει μέχρι σήμερα στη Δικαιοσύνη, τον κατηγορούν ότι τους έχει υπεξαιρέσει πάνω από 12 εκατ.
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται τον Νοέμβριο του 2009, όταν ορισμένοι εκ των πελατών και νυν κατηγόρων του οικονομολόγου ζήτησαν να τους επιστραφούν τα κεφάλαια των οποίων τη διαχείριση του είχαν καλοπροαίρετα εμπιστευθεί, αφού τους είχε υποσχεθεί δελεαστικές αποδόσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Η αρχή της ιστορίας, που θυμίζει σε μικρογραφία τη μεγαλύτερη επενδυτική «πυραμίδα» της Γουόλ Στριτ και το σκάνδαλο του Μπερνάρ Μέιντοφ, ύψους 60 δισ. δολαρίων, εντοπίζεται χρονικά στο 2003.
Εκείνη την εποχή ο «πρωταγωνιστής» μας φέρεται να εκπροσωπεί ένα επενδυτικό fund με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και να υπόσχεται σε πελάτες που είχε από την προηγούμενη θητεία του στο Χ.Α. την εξασφάλιση γενναίων αποδόσεων. Εκείνη τη χρονική στιγμή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πράγματι, όπως αναφέρεται και στις μαρτυρίες των θυμάτων του, ο εν λόγω επενδυτικός σύμβουλος καταφέρνει να αποσπάσει, από το 2003 μέχρι και το 2005, περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η παγίδα την οποία φέρεται να έστηνε σε πελάτες που προέρχονταν κυρίως από προσωπικές του γνωριμίες ήταν το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του συγκεκριμένου επενδυτικού fund, καθώς εμφανιζόταν ως ο νόμιμος εκπρόσωπός του στην Ελλάδα.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης