Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα των εταιριών στο 9μηνο του 2010;

tags :
Θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα των εταιριών στο 9μηνο του 2010;
Άγχος και αβεβαιότητα προκάλεσε σε επενδυτές, μετόχους και αναλυτές η πικρή εικόνα του α' εξαμήνου του 2010 όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΑ (από το 1958 υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία) οι ζημιογόνες εισηγμένες ξεπέρασαν σε αριθμό τις κερδοφόρες.
Ωστόσο μέσα από τη «μαύρη» εικόνα προέκυψε και μία θετική πλευρά. Υπήρξαν και 17 εισηγμένες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες που είχαν το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εταιρείες που έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας. Αυτή αποδεικνύεται ασφαλής λύση για μία επιχείρηση προκειμένου να ξεφύγει από τον βρόχο της εσωτερικής κατανάλωσης που καθημερινά καταγράφει και νέα αρνητικά ρεκόρ σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των 17 εταιρειών περιλαμβάνεται η Βιοχάλκο και η θυγατρική της ΕΛΒΑΛ. Ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας εδώ και 24 μήνες έχει προβεί σε αυστηρή περικοπή δαπανών και μείωση των επενδύσεων προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η ρευστότητα των 80 και πλέον επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν. Ο κλάδος της μεταλλουργίας έδειξε σοβαρά σημάδια ανάκαμψης και εκτός του ομίλου Βιοχάλκο σε θετική τροχιά επέστρεψαν η Mevaco και η Eλαστρον.
Σε θετικά αποτελέσματα πέρασαν ακόμη:
η Nexans θυγατρική του γαλλικού ομίλου της Alcatel,
η Ιονική Ξενοδοχειακή θυγατρική της Alpha Bank, διαχειρίστρια εταιρεία του Hilton,
η 2η μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής και οι εταιρείες τροφίμων Εβροφάρμα, Μύλοι Κεπενού και Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι.
η Cyclon συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη -η Ξυλεμπορία -η Ελγέκα -η Βογιατζόγλου Systems και η Βαλκάν που ελέγχεται από την οικογένεια Εμφιετζόγλου.
Το ερώτημα που θα απαντηθεί στις 30 Νοεμβρίου είναι εάν οι παραπάνω εισηγμένες θα διατηρήσουν τη θετική τους πορεία και το γ' τρίμηνο του 2010 ή θα μειωθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να προστεθούν και άλλες εισηγμένες που από ζημιογόνο το περσινό γ' τρίμηνο του 2009 περάσουν φέτος σε κερδοφόρο αν και οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για επιδείνωση των αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου του 2010.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης