Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προς αναχρηματοδότηση ευρω - ομολόγου 600 εκατ. ευρώ από την Helleniq Εnergy - Ποιος ο στόχος

Προς αναχρηματοδότηση ευρω - ομολόγου 600 εκατ. ευρώ από την Helleniq Εnergy - Ποιος ο στόχος
Το παλαιό ομόλογο εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου διαθέτει ετήσιο κουπόνι 2%
Σχετικά Άρθρα
Εκτός από τα ακανθώδη ζητήματα της απόκτησης του υπόλοιπου 50% της Elpedison και της διάθεσης του ποσοστού στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της Helleniq Energy προετοιμάζει την αναχρηματοδότηση διεθνούς έκδοσης εν όψει του επενδυτικού της πλάνου.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη εξετάζει τις επιλογές την αναχρηματοδότηση ομολογιακής έκδοσης, λήξεως Οκτωβρίου 2024, ύψους 600 εκατ. ευρώ με έκδοση νέου ευρω- ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ομολογιακή έκδοση προετοιμάζεται πριν από την λήξη ανάλογα και με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στις αγορές.
Το παλαιό ομόλογο εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου διαθέτει ετήσιο κουπόνι 2% και η τιμή του κινείται στο 99,22% της ονομαστικής αξίας και η απόδοση στην λήξη διαμορφώνεται στο 4,90%.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα αποτελέσματα του τριμήνου, είχε ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωνόταν η αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ με μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μειώνουν την εξάρτηση από την μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς, αλλά και επέκταση της διάρκειας κατά ένα έτος.

Απάντηση για τους έκτακτους φόρους

Eν τω μεταξύ, το ζήτημα που απασχολεί είναι η δεδηλωμένη άποψη της διοίκησης της εταιρείας για απεμπλοκή από την ΔΕΠΑ Εμπορίας με πώληση του 35% προς το Δημόσιο και ταυτόχρονη απόκτηση του 50% της εταιρείας προμήθειας ρεύματος Elpedison από την ιταλική εταιρείας ενέργειας Εdison, καθώς για την εισηγμένη οι δυο δραστηριότητες είναι αντικρουόμενες.
Επιπλέον, το σχήμα της κοινής εταιρείας με τους Ιταλούς εδω και χρόνια δεν λειτουργεί, έτσι βάσει των αποτιμήσεων που διαθέτουν οι δυο εταίροι θα οδηγηθούν σε μια διαδικασία δημοπρασίας για την εξαγορά του ποσοστού, είτε από την ελληνική εταιρεία, είτε από την Ιταλική.
Σε ότι αφορά την πώληση του ποσοστού της ΔΕΠΑ εμπορίας, η διοίκηση φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου.
Στην αυριανή Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αναμένεται η τοποθέτηση της εταιρείας για τα δυο ζητήματα, αλλά και την αιφνίδια έκτακτη φορολόγηση των δυο διυλιστηρίων με περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 155 εκατ. ευρώ αφορούν την Helleniq.
Εκ των πραγμάτων, ενώ η εταιρεία έχει φορολογηθεί για τα κέρδη του 2023 καλείται εκ νέου να καταβάλλει έκτακτο φόρο, επηρεάζοντας δυσμενώς το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Επιπλέον, προκλήθηκε σοβαρό θέμα την επικείμενη νέα διάθεση μετοχών (φθινόπωρο) καθώς τον περασμένο Νοέμβριο ξένοι επενδυτές επένδυσαν (7 ευρώ) και λίγους μήνες μετά επιβλήθηκε φόρος όταν ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην γενική συνέλευση, όμως, πρόκειται να αποφασιστεί και το πρόγραμμα επαναγοράς 1 εκατ. ιδίων μετοχών ύψους με κατώτατη τιμή τα 5 ευρώ και ανώτατη τα 15 ευρώ καθώς και η διανομή δωρεάν μετοχών στα στελέχη και μέλη της διοίκησης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης