Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πωλήσεις εμπορικών δικτύων και εκδόσεις ομολογιακών εξετάζουν οι υπερχρεωμένες εταιρίες

tags :
Πωλήσεις εμπορικών δικτύων και εκδόσεις ομολογιακών εξετάζουν οι υπερχρεωμένες εταιρίες
Εικόνα «αποκάλυψης» καταγράφεται πλέον για πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις που εξαντλούν και τις τελευταίες γραμμές αμύνης για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr, τις τελευταίες 15 ημέρες στον επιχειρηματικό χάρτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνονται δύο σοβαρές εξελίξεις, δείγμα της οικονομικής ασφυξίας στις εισηγμένες.
Καταρχήν εισηγμένες με ταμειακό πρόβλημα για να εξασφαλίσουν ταμειακές ροές προχωρούν στην πώληση καταστημάτων από το εμπορικό τους δίκτυο. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Alsinco που δραστηριοποιείται στο κλάδο της υπόδησης και μεταβίβασε 2 καταστήματά της στην Αθήνα για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Η άλλη περίπτωση είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που έχει πουλήσει 7 υποκαταστήματα εντός και εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.
Ταυτόχρονα έχουμε πάνω από 10 εισηγμένες που μεταβίβασαν ζημιογόνες θυγατρικές τους στο εξωτερικό ή προχώρησαν στο οριστικό κλείσιμο για να μην επιβαρύνουν τον ενοποιημένο ισολογισμό τους.
Εν τω μεταξύ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το ύψος των ομολογιακών δανείων που υπογράφουν οι εισηγμένες αποκλειστικά για την αναδιάρθρωση των δανείων τους. Η αύξηση του spread δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας, καθώς και η σημαντική μείωση των εταιρικών κερδών που αναμένεται να αποτυπωθεί και  στα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2010, δημιουργούν δυσοίωνο σκηνικό για υφιστάμενα αλλά και νέα ομολογιακά δάνεια εταιρειών. Για την ακρίβεια, νέα ομολογιακά δάνεια πολύ δύσκολα δίνονται πλέον ακόμα και σε καλές επιχειρήσεις, καθώς το spread με το οποίο χορηγούνται κινείται κατ΄ ελάχιστον στο 3,5%.
Στελέχη του corporate banking τραπεζών αναφέρουν ότι η αγορά των εταιρικών ομολογιακών δανείων έχει «παγώσει» και όσα νέα ομολογιακά δίνονται σε επιχειρήσεις στοχεύουν αποκλειστικά στην αναδιάρθρωση του χρέους τους μέσα στην επόμενη τριετία.
Τα εταιρικά ομόλογα ήταν ιδιαίτερα προσφιλή για την άντληση ρευστότητας κατά την τριετία 2006 - 2008, οπότε και εκδόθηκαν δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Ακόμα και μετά το 2008 και έως τα μέσα του 2009, ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν στη σύναψη εταιρικών ομολόγων, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι πιθανότατα να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ καθώς πάνω από 30 εισηγμένες έχουν λάβει το πράσινο φως από τις γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού να προχωρήσουν στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Ο κίνδυνος αποπληρωμής που δημιουργείται για τα δάνεια αυτά, θέτοντας σε συναγερμό τις τράπεζες αλλά και τη χρηματιστηριακή αγορά, προέρχεται από την ύφεση της ελληνικής Οικονομίας.
Εξάλλου οι περισσότερες εισηγμένες που προσπάθησαν φέτος για αυξήσεις κεφαλαίου μέσω ΧΑ-εάν εξαιρεθεί η Εθνική τράπεζα- δυσκολεύτηκαν πολύ ή στην καλύτερη περίπτωση δεν κάλυψαν το 100% της αύξησης κεφαλαίου με μετρητά.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης