Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις δημόσιες προτάσεις

tags :
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις δημόσιες προτάσεις
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε  για την κατάργηση του άρθρου 30 των δημοσίων προτάσεων που οδηγεί δεκάδες εισηγμένες εκτός ΧΑ ζημιώνοντας τους μικροεπενδυτές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης έχει συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των φορέων αγοράς και αναμένεται τον Ιανουάριο του νέου οικονομικού έτους να καταρτίσει τον νέο νόμο αφού πρώτα ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Οπως έχει δηλώσει ο κ. Γαβριηλίδης  είναι αναγκαία η  αλλαγή του άρθρου 30 του νόμου 3461/2006, προκειμένου να κλείσει η κερκόπορτα της εξόδου εταιρειών από το Χρηματιστήριο διαμέσου συγχώνευσης εταιρείας που οδηγείται στην έξοδο από την εταιρεία που υποβάλλει τη δημόσια πρόταση.  Η κορύφωση των αντιδράσεων της αγοράς έχει προκληθεί από την τελευταία δημόσια πρόταση της Crown Hellas που είναι σε εξέλιξη και έχει μπλοκαριστεί από ομάδα επενδυτών οι οποίοι ελέγχουν πάνω από το 13% και αρνούνται να δώσουν τις μετοχές τους.
Ο νόμος 3461/2006 περί δημοσίων προτάσεων έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες να βγαίνουν από το Χ.Α., πολλές φορές σε πολύ χαμηλές τιμές για τους μετόχους μειοψηφίας, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Τόσο οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) όσο και οι επενδυτές Διαδικτύου
(ΣΕΔΥΚΑ) ζητούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο συγκεκριμένος νόμος να αλλάξει, αν θέλει η Πολιτεία να προστατεύσει τα δικαιώματα των επενδυτών, οι οποίοι εμπιστεύονται τις οικονομίες μιας ζωής σε εταιρείες που εισάγονται στο Χ.Α. και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τις βλέπουν να διαγράφονται ύστερα από δημόσια πρόταση και να χάνουν πολλές φορές και το 99% του κεφαλαίου που επένδυσαν. Αυτό που προτείνεται είναι να αυξηθεί σε 95% το ποσοστό συγκέντρωσης των μετοχών πάνω από το οποίο ο προσφέρων μπορεί να απαιτήσει τη μεταβίβαση όλων των υπόλοιπων κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας.
Αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία, όπως ορίζει το άρθρο 15 παράγραφος 2 της κοινοτικής οδηγίας 25/2004 την οποία ενσωμάτωσε ο νόμος 3461/2006 στο εθνικό δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται επί της ουσίας και αποτελεσματικά τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, όπως στην τελευταία περίπτωση της CROWN HELLAS CAN, όπου επιχειρείται η διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών με δυσμενέστατους όρους. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει το ελληνικό μοντέλο της εξόδου εισηγμένης μέσω συγχώνευσης.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης