Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετατρέπονται σε ΕΠΕΥ οι χρηματιστηριακές για να μειώσουν τα κόστη

tags :
Μετατρέπονται σε ΕΠΕΥ οι χρηματιστηριακές για να μειώσουν τα κόστη
Η ύφεση κλυδωνίζει τις χρηματιστηριακές εταιρίες που αναζητούν μέτρα περιορισμού του κόστους λειτουργίας καθώς εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν προωθούνται αφού όλοι ευελπιστούν ότι η αγορά θα γυρίσει ανοδικά και θα μπορέσουν ξανά να σταθούν στα πόδια τους.
Το τελευταίο διάστημα αρκετές αχεπευ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε αεπευ δηλαδή να κάνουν διαχείριση χαρτοφυλακίου και να απαλλαγούν από την απευθείας εκτέλεση των συναλλαγών και την εκκαθάριση που ανεβάζει σημαντικά τα κόστη. Το κομμάτι των εντολών και της εκκαθάρισης θα το μεταφέρουν στις μεγάλες χρηματιστηριακές -θυγατρικές τραπεζών- που έχουν την υποδομή να σηκώσουν αυτές τις λειτουργίες. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους.
Υπενθυμίζονται και τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι προμήθειες των ΑΧΕΠΕΥ. Οι πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών λόγω συγκυρίας δεν είναι αυξημένες, καθώς αρκετοί είναι οι χρηματιστές που υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα να «ενώσουμε την φτώχεια μας». Ενα από τα μείζονα θέματα των χρηματιστηριακών εταιριών ήταν οι «κόκκινοι κωδικοί» που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι της φούσκας (1999). Οι περισσότερες ΑΧΕΠΕΥ το θέμα των κόκκινων κωδικών το έχουν επιλύσει είτε αξιοποιώντας το νόμο περί δανεισμού, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και κλείσιμο εκείνων των παλιών θέσεων.
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι οικογενειακές-χρηματιστηριακές αφού απασχολούν λίγο προσωπικό και μπορούν να μειώνουν και να ελέγχουν τις δαπάνες και τα λειτουργικά τους κόστη.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης