Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οδυνηρές εξελίξεις για πολλές εισηγμένες

tags :
Οδυνηρές εξελίξεις για πολλές εισηγμένες
Κάθε μέρα που περνά η οικονομική αιμορραγία πλήττει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώνονται, η παραλαβή πρώτων υλών καθυστερεί αφού οι ξένοι προμηθευτές ζητούν την προκαταβολή με μετρητά ολόκληρης της παραγγελίας. Ελάχιστα είναι τα περιθώρια ελιγμών για τις προβληματικές εισηγμένες.
Προτείνεται η αλλαγή έδρας, το κλείσιμο των εργοστασίων η μεταφορά δραστηριοτήτων εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί είναι μέχρι τον Απρίλιο. Εάν δεν εμφανιστούν κάποια δειλά σημάδια ανάκαμψης οι αποφάσεις θα είναι οδυνηρές για πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις. Το «λίπος» των κερδών της προηγούμενης τριετίας έχει εξαφανισθεί. Οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την ακτινογραφία για το ποιές εισηγμένες θα διασώσουν και ποιές θα τις οδηγήσουν είτε στο άρθρο 99 είτε θα τις υποχρεώσουν να εξαγορασθούν από μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα. Το 2011 πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος επιχειρηματικός χάρτης της χώρας που προκαλεί η οικονομική επιτήρηση της χώρας.
Το ύψος της αναδιάρθρωσης και η χρονική στιγμή της απόφασης δεν είναι όμως προσδιορισμένα με αποτέλεσμα η αγορά να φυλλορροεί διαρκώς τιμολογώντας ακραία ενδεχόμενα που έχουν σαν κύριο αποδέκτη τον τραπεζικό κλάδο. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μια ταυτόχρονη απόφαση επιμήκυνσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε ένα επίπεδο ανεκτό για την αντοχή του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος το οποίο θα ανακούφιζε την οικονομία και θα έδινε σοβαρούς λόγους για την εξέταση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας. Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου στις Ελληνικές τράπεζες καθώς και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο α' τρίμηνο του 2011 ενδεχομένως να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό και αν μη τι άλλο οι έως τώρα καλύψεις δείχνουν μια εμπιστοσύνη η οποία δεν συνάδει ιδιαίτερα με το γενικότερο κλίμα. Το α' τρίμηνο του 2011 υποστηρίζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θα είναι καθοριστικό και για την ευρωζώνη καθώς έχουν προγραμματιστεί μεγάλες εκδόσεις ομολόγων και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές και για την τύχη της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να δώσει λύσεις που θα έχουν καθολική ισχύ και ενδεχομένως θα είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης