Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Υπερασπίζεται τo έργο της τρόικας η Κομισιόν - Επιμένει για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2015

Υπερασπίζεται τo έργο της τρόικας η Κομισιόν - Επιμένει για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2015
Τι αναφέρει στην 16σέλιδη απάντησή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπερασπίζεται την αποστολή, το έργο και τη λειτουργία της τρόικας η Κομισιόν, φέρνοντας μάλιστα ως απτό παράδειγμα επιτυχίας των πακέτων διάσωσης την Ελλάδα. Ωστόσο, επιμένει να αμφισβητεί την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, επαναδιατυπώνοντας την πρόβλεψή της πως η μερική επιστροφή της χώρας μας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, στη 16σέλιδη απάντησή της προς την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει συσταθεί για τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προγράμματα έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία και περιορίστηκαν οι αρνητικές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως και η διάδοση της κρίσης.
Αναφερόμενη περαιτέρω στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν κάνει λόγο για δημοσιονομική σταθεροποίηση και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η χώρα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η θετική αυτή εικόνα αντανακλάται στην αντιμετώπιση των αγορών και στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που παρατηρείται, τονίζει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται και αποδίδουν ήδη καρπούς σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μείωση από φέτος. Παράλληλα, η Κομισιόν επιμένει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ουσιώδους σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε γενικές γραμμές, υπογραμμίζει ότι η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και αναφέρει ότι οι μνημονιακές χώρες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Η Επιτροπή δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός ότι τα προγράμματα χαρακτηρίστηκαν από επαρκή ευελιξία προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή σε αναπάντεχες προκλήσεις και έγιναν διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάστηκε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η δημοσιονομική προσαρμογή τροποποιήθηκε ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.
Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των προγραμμάτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι πληροφορίες που χορηγήθηκαν από την Αθήνα στα αρχικά στάδια δεν ήταν πλήρεις λόγω των χαμηλών τεχνικών προτύπων στη συλλογή και στην επεξεργασία δεδομένων καθώς και στην περιορισμένη διοικητική ικανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης