Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) – Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υποχωρητική απέναντι στην τρόικα, ιδίως στα εργασιακά - Ο προοδευτικός πόλος θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές

Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) – Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υποχωρητική απέναντι στην τρόικα, ιδίως στα εργασιακά - Ο προοδευτικός πόλος θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση
Ο προοδευτικός πόλος εκτείνεται και πέραν της ημερομηνίας των ευρωεκλογών, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης σε συνέντευξη του, ενώ κάνει λόγο κάνει λόγο και για υποχωρητικότητα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ιδίως στα εργασιακά θέματα. Επιμένει πάντως ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά αλλαγή της πολιτικής που ασκείται σήμερα.
Σε ερώτηση αν ο τρίτος πόλος που συγκροτείτε φέρει ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές, τι θα σημάνει αυτό για τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης απαντά: «Κοιτάξτε, η κάθε επιλογή αναμφισβήτητα κρίνεται και εκ του αποτελέσματός της. Αλλά η ΔΗΜΑΡ έχει μπροστά της μακρά πορεία. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ένα κόμμα μόλις τριάμισι ετών και τα όρια της αντοχής μας δεν κρίνονται στις ευρωεκλογές. Ο προοδευτικός πόλος ως προσπάθεια εκτείνεται και πέραν της ημερομηνίας των ευρωεκλογών».
Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή τονίζει «Το συνταγματικό μας πλαίσιο έχω την άποψη ότι δεν επιτρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής όμως θα πρέπει να κρίνονται με βάση τη νομοθεσία. Η Δικαιοσύνη ελέγχει αν συγκεκριμένες πράξεις τους συνιστούν εγκληματικές ενέργειες. Εκεί πρέπει να εφαρμοστούν ο νόμος και το Σύνταγμα. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Και ένας από τους παράγοντες που την τροφοδότησαν είναι η απουσία πολιτικής που ώθησε κάποιους συμπολίτες μας να υιοθετήσουν έναν δήθεν αντισυστημικό λόγο για να τιμωρήσουν το κατά τα άλλα προβληματικό πολιτικό σύστημα της χώρας».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης απαντά: «Εμείς έχουμε επιλέξει να συγκροτήσουμε τον προοδευτικό πόλο. Και είναι στόχος μας αυτή η προοδευτική συνεργασία να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Εκεί αναζητούμε πρωτίστως τις συνεργασίες μας. Από 'κεί και πέρα αν με ρωτάτε τι θα κάνουμε αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και πάλι από θέση ευθύνης, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων, η Δημοκρατική Αριστερά θα πράξει εκείνο που της αντιστοιχεί ως δύναμη ευθύνης. Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, εμείς τουλάχιστον το έχουμε αντιληφθεί, ότι η χώρα θα κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά οι κυβερνήσεις αυτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν κάθε φορά τον κοινό συνεργατικό τόπο. Αυτός ο κοινός τόπος στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε δεν υπήρξε σε βασικά πράγματα. Η προγραμματική συμφωνία στην πορεία δεν ετηρήθη και η κυβέρνηση μετετράπη σε κυβέρνηση μονοκομματικού ουσιαστικά χαρακτήρα. Κατά συνέπεια η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση».
Τέλος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τονίζει «Πολλά από όσα θεσμοθετήθηκαν δεν ήταν καν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων. Υπήρξε υποχωρητικότητα. Θεωρώ για παράδειγμα ότι υπήρξε απαράδεκτη υποχωρητικότητα σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβληθεί αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας και εμείς δεν ψηφίσαμε το σχετικό νομοθέτημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης