Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΥΠΟΙΚ – Ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι

ΥΠΟΙΚ – Ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι
Ποιοι εξαιρούνται από τη συγκέντρωση αποδείξεων


Εγκύκλιο για τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτήν, οι αποδείξεις που μπορούν να συγκεντρώσουν οι εν λόγω φορολογούμενοι είναι για δαπάνες διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, αλκοολούχων ποτών και καπνού, ένδυσης και υπόδησης, στέγασης (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας), διαρκών αγαθών, ειδών νοικοκυριού και υπηρεσιών, μεταφορών (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου / μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί) και αναψυχής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Με την ίδια απόφαση, εξαιρούνται οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες, όπως είναι οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών αναγνωρίζονται), κάθε είδους ασφάλιστρα, όλες οι δαπάνες που εμπίπτουν στο πόθεν έσχες (αγορά ακινήτου, ΙΧ κλπ), οι  λογαριασμοί ΔΕΚΟ  και τα διόδια.
Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και η καταβαλλόμενη διατροφή
Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν φέτος αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Το μέγιστο ποσό που ζητά η εφορία ανέρχεται στα 10.400 ευρώ.
Για την αξία των αποδείξεων που δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί της αξίας αυτής.
Της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων εξαιρούνται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης