Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΧΑ: Πόσες πιθανότητες έχει το January Εffect να επαναληφθεί και το 2012 - Τι μας δείχνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες;

tags :
ΧΑ: Πόσες πιθανότητες έχει το January Εffect να επαναληφθεί και το 2012 - Τι μας δείχνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες;
Τον περσινό Ιανουάριο του 2011 για  πρώτη φορά μετά το 2008, το <<φαινόμενο Ιανουαρίου>> -γνωστό ως January Effect- επανήλθε στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η διεθνής πιστωτική κρίση που εξελίχθηκε σε παγκόσμια ύφεση κατάργησε το January Effect τον Ιανουάριο του 2009 και του 2010, με τις αγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Oι στατιστικές της τελευταίας πενταετίας 2004 - 2008 είχαν αποδείξει ότι το φαινόμενο προσέφερε θετικές αποδόσεις για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όχι όμως και για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο από το 2008 και κάθε Ιανουάριο μέχρι και το 2009 εμφάνιζε μεγάλες απώλειες.
Τον περσινό Ιανουάριο  ωστόσο, παρουσιάστηκε  θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη και κυρίως στον τραπεζικό δείκτη και στις βιομηχανικές μετοχές.
Τον προσεχή Ιανουάριο του 2012 τα μαντάτα είναι δυσοίωνα και οι εκτιμήσεις αναλυτών υποστηρίζουν ότι θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί για 2η συνεχή χρονιά το φαινόμενο Ιανουαρίου όταν μάλιστα θα έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει το  www.bankingnews.gr για  τις αμερικανικές αγορές οι αριθμοί αναφορικά με το φαινόμενο του Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί: εξετάζοντας μία περίοδο 21 ετών, ο Dow Jones Industrial Average των 30 blue chips κατέγραψε κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 2,1% τον Ιανουάριο, ο δείκτης Standard & Poors 500 άνοδο 1,8% και ο δείκτης Nasdaq Composite παρουσίασε αύξηση κατά 3,6%.
Όπως τονίζεται σε σχετική έρευνα που έχει εκπονήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Φίλιππας, έχει παρατηρηθεί ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται εντονότερα στις εταιρείες μικρής χρηματιστηριακής αξίας(small-cap). Η εμφάνιση του φαινομένου συνδέεται κυρίως με ψυχολογικούς λόγους, λόγους αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων κ.
λπ. Εν τούτοις, η ύπαρξη του φαινομένου παραμένει ένα άλυτο παζλ για τους ερευνητές.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης