Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Oι τρεις κινήσεις των εισηγμένων για να διασφαλίσουν ρευστότητα το α' 6μηνο του 2012 - Θα σημειωθούν μεγάλες ανατροπές

tags :
Oι τρεις κινήσεις των εισηγμένων για να διασφαλίσουν ρευστότητα το α' 6μηνο του 2012 - Θα σημειωθούν μεγάλες ανατροπές
Η μεταφορά έδρας σε βαλκανικές πρωτεύουσες και την Κύπρο από τον προσεχή Ιανουάριο, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες για να έχουν εγγυητικές επιστολές που γίνονται αποδεκτές και η προπληρωμή σε μετρητά των πρώτων υλών μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2012, είναι μερικές από τις κινήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει εγχώριες βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό....
Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ για το 2012 μιλούν για το δυσκολότερο έτος που θα καταγραφεί η μεγαλύτερη ανακατανομή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που βίωσαν πολλές δυσάρεστες εμπειρίες το 2011 έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους για τη νέα χρόνια. Ηδη, σε αρκετές εταιρείες έχουν μεταφερθεί κεφάλαια σε θυγατρικές τους που θα τις διατηρήσουν, ενώ οι πωλήσεις εμπορικών δικτύων και το πάγωμα των επενδύσεων έχει ανακοινωθεί στους εργαζόμενους. Σε θέση άμυνας βρίσκεται η πλειοψηφία των ελληνικών βιομηχανιών. Η βασική προτεραιότητα είναι να προπληρώνονται με μετρητά ή με εγγυητικές επιστολές διεθνών τραπεζών οι πρώτες ύλες και για τουλάχιστον ένα διάστημα 6 μηνών. Επίσης αρκετές βιομηχανίες επικεντρώνουν την ανάπτυξή τους σε θυγατρικές στο εξωτερικό που παρουσιάζουν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Μέτκα, του ομίλου Μυτιληναίου στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή, αλλά και η περαιτέρω επέκταση της Σιδενόρ, του ομίλου Βιοχάλκο, στην Αλβανία. Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένου ομίλου στον κλάδο της μεταλλουργίας υποστηρίζει: «Eίμαστε σε εγρήγορση, εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, αλλά ο χρόνος μάς πιέζει. Προέχει να διατηρήσει η εταιρεία την οικονομική ευρωστία της. Εξετάζουμε πλέον σοβαρά και όχι ως υπόθεση εργασίας τη μεταφορά της έδρας σε γειτονική χώρα».
Ο πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στον κλάδο των υπηρεσιών τονίζει ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις, αλλά η οικονομική ασφυξία και η αδιαλλαξία των τραπεζών μάς υποχρεώνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και τη μεταφορά έδρας, ή τουλάχιστον να αυξήσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα στο εξωτερικό για να στηρίξουμε τα έσοδά μας».
Η εικόνα κατάρρευσης εμφανίζεται κυρίως στις εμπορικές επιχειρήσεις με τους ξένους προμηθευτές τους. Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, και επιπλέον όχι μόνο έχουν περιορίσει τον χρόνο αποπληρωμής των εμπορευμάτων, αλλά ζητούν τα χρήματα πριν από την παράδοση.
Ο κλάδος του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών καταγράφει πτώση τζίρου άνω του 25%, οι ηλεκτρικές συσκευές 20%, τα έπιπλα 20%, η ένδυση και υπόδηση 20% και ο κλάδος του αυτοκινήτου ξεπερνάει το 50%.
Βασικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να μειώσουν δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επώδυνες αποφάσεις, όπως κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών επιχειρήσεων, απολύσεων σε μηνιαία βάση μέχρι του ποσοστού που ορίζει η ελληνική νομοθεσία κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός), ενώ μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Οι συνολικές υποχρεώσεις αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς οι διοικήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τον δανεισμό και να διατηρήσουν σταθερές τις ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, όπως είναι η πληρωμή των πρώτων υλών, της μισθοδοσίας και των πάγιων λειτουργικών εξόδων. Οταν η μέση πτώση κερδοφορίας εισηγμένων κυμαίνεται από 40% έως 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αντιλαμβάνεται κανείς καθαρά την εικόνα κατάρρευσης γα το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης