Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μέχρι την Παρασκευή η απάντηση του οίκου FTSE για την ετήσια αξιολόγηση του ΧΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο - Πιθανόν να αποφευχθεί η υποβάθμιση...

tags :
Μέχρι την Παρασκευή η απάντηση του οίκου FTSE για την ετήσια αξιολόγηση του ΧΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο - Πιθανόν να αποφευχθεί η υποβάθμιση...
Μετά την αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από 2ας Ιανουαρίου 2013 αρχίζει να απομακρύνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης του ΧΑ από τον οίκο Ftse στην ετήσια αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης θα ενημερωθεί από τον οίκο Ftse στο Λονδίνο, τι πιθανότητες συγκεντρώνει το ΧΑ να παραμείνει στις ώριμες αγορές. Ο κίνδυνος της αποεπένδυσης των ξένων funds που ελέγχουν σήμερα το 49,7% (δηλαδή 14,419 δισ. ευρώ) του Χρηματιστηρίου θα προκαλέσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Αθήνας από τον οίκο FTSE τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η αξιολόγηση του Χ.Α. γίνεται από εκπροσώπους τόσο των Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων (funds) όσο και των Διαμεσολαβητικών Επενδυτικών Οίκων (Broker Dealers) που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η παρουσία του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η διατήρησή του σε αυτή συνέβαλε στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία, κατά την τριετία 2004 - 2007, ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2001, με την αναβάθμιση του Χ.Α. από τη Morgan Stanley, είχαν εισρεύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυτή τη δεκαετία είχαμε στο Χ.Α. επενδυτές από το εξωτερικό με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και χαμηλό ρίσκο. Ωστόσο, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών τους τελευταίους 22 μήνες είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των ελάχιστων κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει ξένα funds, αναμένοντας τις δημοσιονομικές εξελίξεις της χώρας μας.
Πολλοί, βεβαίως, υποστηρίζουν ότι μία υποβάθμιση αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήταν και καταστροφή για το, έτσι κι αλλιώς, «ταλαιπωρημένο» Χ.Α., καθώς θα βοηθούσε σε μια ανακύκλωση κεφαλαίων, αφού θα αποχωρούσαν τα «παθητικά» funds και θα εισέρρεαν κεφάλαια από ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές. Βεβαίως, η διοίκηση του Χ.Α. υποστηρίζει ότι «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία η μη υποβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από τις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μία επιτυχία με ιδιαίτερο τουλάχιστον σημειολογικό χαρακτήρα».
Μην ξεχνάμε ότι μέσω Χ.Α. θα γίνουν οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, που είναι στη σχετική λίστα της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη «τα τελευταία 15 χρόνια το κράτος μέσω του Χρηματιστηρίου άντλησε περί τα 8 δισ. ευρώ από τις δημόσιες εγγραφές των ΔΕΚΟ». Το μόνο κριτήριο από τα 21 συνολικά που δεν πληρούσε το Χ.Α. είναι η απουσία κοινών κωδικών (omnibus accounts). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, καθώς έχει επαρκώς εξηγηθεί στα στελέχη του FTSE πως η εκκαθάριση στον τελικό επενδυτή, που σήμερα ισχύει στην αγορά, διασφαλίζει τη μέγιστη εξασφάλιση στους επενδυτές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.
Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου FTSE, με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες FTSE. Οταν αναβαθμίστηκε το Χ.Α. τον Μάιο του 2001 τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο έδιναν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 21,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά αυξανόταν, φτάνοντας τον Οκτώβριο του 2011 στο 51,4%.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης