Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέο κύμα αποχωρήσεων στις εισηγμένες λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης - Κατά 19.605 μειώθηκαν οι εργαζόμενοι το 2011

Νέο κύμα αποχωρήσεων στις εισηγμένες λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης - Κατά 19.605 μειώθηκαν οι εργαζόμενοι το 2011
Η 4η διαδοχική χρονιά ύφεσης προκάλεσε νέο κύμα αποχωρήσεων στις εισηγμένες βιομηχανικές εταιρίες.
Ακόμη και οι «ισχυροί» ταμειακά όμιλοι όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων. Βέβαια θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι  μειώσεις εργαζομένων που παρατηρήθηκαν στις επιχειρήσεις δεν ήταν στο σύνολό τους απολύσεις εργαζομένων αλλά αφοροούσαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις, χωρίς βέβαια να αντικαθίστανται από άλλους εργαζομένους.
Σύμφωνα με τους ενοποιημένους ισολογισμούς για την παρελθούσα οικονομική χρήση, οι 239 εισηγμένες σε σύνολο 265, που εξέδωσαν ισολογισμούς απασχόλησαν 312.299 εργαζομένους έναντι 331.904 εργαζομένους το οικονομικό έτος 2010. Ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός ομίλων με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας υποχρεώθηκε λόγω της ύφεσης να διακόψει την λειτουργία θυγατρικών-εμπορικών εταιρειών στο εξωτερικό απολύοντας το εργατικό δυναμικό που διέθετε. Οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, με βασικούς εκπροσώπους τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, κατέγραψαν την μεγαλύτερη μείωση προσωπικού. Στην περίπτωση της ΔΕΗ οι εργαζόμενοι επέλεξαν τη συνταξιοδότηση.  Ο ΟΤΕ παρουσίασε εργατικό δυναμικό 28.474 άτομα τον Δεκέμβριο του 2011 και 31.088 τον Δεκέμβριο του 2010, από 32.864 άτομα το 2009. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στον τομέα της ενέργειας απασχολούσε 20.281 άτομα τον Δεκέβριο του 2011, 21.845 άτομα το 2010 από 22.582 άτομα το 2009. Οι παραπάνω μειώσεις βέβαια δεν προέρχονται μόνο από απολύσεις, αλλά και από συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν (κυρίως στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και δευτερευόντως στις τράπεζες και στις άλλες εταιρείες) ή και από οικειοθελείς αποχωρήσεις. Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι ότι μέρος των μεταβολών της απασχόλησης (είτε προσλήψεις είτε απολύσεις) μπορεί κάλλιστα να έγινε εκτός Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων- οι παράγοντες που θα επηρεάσουν και το 2012 θέσεις εργασίας στις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι οι εξής: α) Η μείωση της απασχόλησης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει περιορισμός στους εξωτερικούς συνεργάτες, τα κοινώς αποκαλούμενα «μπλοκάκια». β) Περικοπές παρατηρούνται και στη λεγόμενη «ενοικιαζόμενη» απασχόληση. γ) Σε πολλές εταιρείες είτε έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών στα στελέχη, είτε έχουν αντικατασταθεί...
ακριβοί εργαζόμενοι με άλλους φθηνότερους. δ) Το επόμενο κύμα απολύσεων αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο και τέλος ε) σε πολλές εισηγμένες ισχύει από τον Μάρτιο η εκχώρηση άδειας άνευ αποδοχών δύο μέρες κάθε μήνα για όλο το προσωπικό (αυτό σε ετήσια βάση θα περιορίσει το κόστος προσωπικού περίπου κατά 10%) καθώς επίσης και η περικοπή 20%, κατά μέσο όρο, στις αμοιβές των διοικήσεων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης